• deputații și senatorii de Brăila s-au arătat îngrijorați de soarta copiilor și tinerilor din județul nostru, care nu de puține ori se confruntă cu fenomenul bullying-ului, al consumului de droguri și cu alte probleme care îi conduc uneori spre gesturi extreme • plecând de la ideea că școlile din România nu au suficienți psihologi și consilieri educaționali, precum și că aceia existenți nu pot interveni fără acordul părinților, parlamentarii s-au arătat deschiși să dezbată subiectul și să creioneze un proiect legislativ care să încerce să vină în ajutorul tinerilor • deși recunosc sensibilitatea și complexitatea subiectului, deputații și senatorii PSD, SOS și AUR și-au arătat deschiderea de a colabora pentru a vedea dacă se pot face modificări în legislație, astfel încât să fie prevenite cazurile grave pe viitor
Parlamentarii Județului Brăila nu au rămas surzi la situația semnalată, recent, legată de problemele cu care se confruntă elevii și tinerii, care în momentul în care nu au la cine apela, uneori recurg chiar la gesturi extreme precum suicidul.
Cotidianul ”Obiectiv – Vocea Brăilei” a publicat, pe 28 aprilie, un articol intitulat ”Sinucideri, droguri, tineri morți”, care a atras atenția asupra faptului că în instituțiile de învățământ din județul nostru, dar și din România în general, nu există psihologi. De asemenea, asupra faptului că deși consilierii educaționali (și ei depășiți de numărul mare de elevi cu care trebuie să lucreze) ajung să discute cu elevii, în cazul în care descoperă un caz dificil sunt puși în situația de a nu putea interveni rapid pentru a preveni scenarii grave, dacă nu există acordul parental în prealabil. În acest context, am solicitat un comentariu de la parlamentarii brăileni, pentru a vedea cum văd ei o îmbunătățire a situației devenită deja cronică. Am dorit să vedem dacă aceștia au o soluție viabilă în ceasul al doisprezecelea, față de aceste pericole, dar și dacă ar avea o propunere legislativă care să rezolve problema și pentru a cărei susținere să fie dispuși să solicite sprijinul colegilor parlamentari, indiferent de culoarea politică. Chiar dacă unii dintre deputați și senatori au recunoscut sensibilitatea temei și faptul că nu este un subiect la care să își permită să ”își dea cu părerea”, aleșii Brăilei din taberele PSD, SOS și AUR s-au arătat deschiși spre a dialoga cu specialiștii în domeniu pentru a vedea în ce măsură ar putea modifica legislația actuală, astfel încât să vină în ajutorul tinerilor prea mulți la ora actuală care se confruntă cu probleme. O parte au avut o atitudine mai tranșantă, alții ceva mai conciliantă. Din păcate, singurul parlamentar care nu a răspuns mesajelor și apelurilor redactorilor ”Obiectiv – Vocea Brăilei” a fost deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila.
Deputatul PSD Doinița Ciocan și-a luat angajamentul că va încerca să modifice legislația pentru a veni în sprijinul tinerilor
Deputatul PSD Brăila Doinița Ciocan a afirmat că nu a rămas indiferentă la cazurile celor doi adolescenți din Brăila care s-au sinucis, recent, deși nu semnalaseră că ar avea probleme. Este vorba despre fata de 13 ani care s-a aruncat de la etaj și despre tânărul de 19 ani care s-a spânzurat după ce a intrat cu mașina tatălui său într-un stâlp.
”Cazurile prezentate și întâmplate în Brăila în ultimele luni - foarte grave - reprezintă un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat. Fiecare caz este o tragedie cu repetiție, ce scoate la iveală nevoia urgentă de acțiune la nivel educațional, local și legislativ. Avem - mult prea puțini - consilieri educaționali care ori nu au pregătirea necesară pentru a gestiona crizele emoționale severe sau problemele de sănătate mintală ale elevilor sau nu pot interveni fără acordul părintelui sau fără solicitarea acestuia. Avem elevi expuși unor riscuri reale – consum de substanțe, lipsă de educație pentru sănătate, presiune emoțională – dar fără mecanisme de protecție eficiente. Școala are un rol-cheie în educarea copiilor și în formarea unor comportamente sănătoase, dar nu poate și nu trebuie să fie singura responsabilă”, a declarat Doinița Ciocan.
Parlamentarul social-democrat a afirmat că va iniția dialoguri cu mai mulți factori implicați, pentru a încerca să creioneze un cadru legislativ care să permită specialiștilor să vină în ajutorul tinerilor ce se confruntă cu astfel de probleme.
”Aceste ultime incidente ar trebui să ne unească, nu doar să ne învinovățim unii pe alții. Doar prin colaborare – școală, familie, autorități, comunitate - putem oferi copiilor noștri instrumentele de care au nevoie pentru a face față provocărilor unei lumi în continuă schimbare. De aceea, ca parlamentar voi propune modificări legislative, așa cum le voi discuta și mi le vor propune cei care le vor aplica la nivelul IȘJ Brăila, CJRAI și bineînțeles la nivelul unităților de învățământ”, a mai spus sursa citată.
Ciocan a enumerat câteva dintre temele unde consideră că ar trebui să se facă modificări. Iată ideile propuse de deputatul brăilean: ”O comunicare deschisă între elevi, profesori și părinți; tinerii au nevoie de încrederea că pot vorbi fără a fi judecați iar școala trebuie să fie spațiul sigur în care orice elev să poată cere ajutor; cursuri de educație emoțională; consiliere individuală și de familie, care trebuie să fie esențială în cazurile deja identificate; campanii de prevenție adaptate vârstei și culturii elevilor; ore de dirigenție/consiliere la care să participe obligatoriu consilierul școlar; aceste ore să nu fie "transformate" în ore de matematică, limbă română, fizică...; creșterea numărului de consilieri școlari - maxim 250 de elevi arondați unui consilier școlar - care să lucreze și cu părinții și cadrele didactice, iar pentru o perioadă consilierea copiilor și părinților să devină o disciplină. Aceste câteva propuneri am început deja să le evaluez împreună cu dna Neaga Susanu - lector universitar dr. în cadrul Universității «Danubius» și fost director al Școlii «Nikos Kazantzakis», profesor dedicat consilierii psihologice a elevilor și tinerilor din Brăila. Voi continua dialogul cu profesorii din Inspectoratul Școlar și CJRAI Brăila și bineînțeles din școlile brăilene pentru ca propunerile legislative să fie corecte și, cel mai important în interesul elevilor”, a punctat deputatul PSD.
Interes și din partea celorlalți parlamentari PSD Brăila
Deputatul PSD Brăila Florin Mircea a afirmat, de asemenea, că este deschis la discuții pentru a identifica eventuale soluții la aceste probleme. Totuși, acesta a afirmat că situația trebuie tratată tridimensional. Mai precis, în cadru familial, în cel legat de posibilitățile de intervenție reale ale consilierilor educaționali din școli și licee și în al treilea rând din punct de vedere legislativ.
”Recitind cu atenție articolul am identificat cel puțin trei factori foarte importanți care se leagă între ei: Primul factor este FAMILIA. Acolo unde aceste aspecte ar putea fi prima oară identificate, discutate și rezolvate sau dacă nu, măcar identificarea unei soluții «externe». Cel de al doilea factor este reprezentat de sistemul de Consilieri educaționali care au astăzi «câteva» pârghii. Am spus «câteva» deoarece, în cazul în care mai sunt aspecte de realizat din punct de vedere legislativ ajungem la cel de-al treilea factor: Legislația, care cu siguranță este perfectibilă. M-ați întrebat dacă am o inițiativă în acest sens... Nu am adevărul absolut!!! De aceea sunt deschis la discuții pentru a identifica acele soluții ca acești trei factori să poată conlucra mai bine! PERFECT NU EXISTĂ! Referitor la droguri este mult de discutat... Sigur voi reveni pe acest aspect”, a declarat Mircea, punctând că ne va ține la curent cu discuțiile din Comisie și Plen pe tema consumului de droguri.
La rândul său, senatorul PSD Sorin Moise a dorit să atragă atenția asupra faptului că subiectul privind intervenția specialiștilor asupra copiilor, fără acordul părinților, este unul extrem de sensibil, care trebuie tratat cu maximă seriozitate.
”Subiectul este unul de mare interes. Dar este un subiect sensibil, delicat, fiindcă discutăm despre copii, de adolescenți, persoane foarte sensibile. Din păcate, unora le este rușine să recunoască atunci când au probleme. De aceea, când sunt descoperite aceste situații deja este prea târziu pentru unii dintre ei. Din păcate, în România nu există cultul conștientizării acestor probleme. Psihologii școlari ar putea rezolva această problemă. Ar trebui să vorbească cel puțin o dată pe lună cu fiecare elev dintr-o clasă. Cinci-zece minute, numai să îl întrebe. Pentru că ei au pârghiile necesare și știu cum să facă în așa fel încât să ajungă mai aproape de tineri și de problemele lor. Dacă sunt descoperite aceste situații din timp se pot evita acte suicidale, consumul de droguri, de alcool, fuga de acasă, probleme care pot fi destul de grave. Retragerea din instituțiile școlare etc. Pentru că am avut «n» cazuri în care s-au lăsat de școală din cauza bullying-ului sau când nu se mai duceau la ore și nu spuneau nici acasă. Deci, ar trebui abilitat personalul responsabil de astfel de acțiuni să informeze atât părinții, dar în egală măsură și alte instituții abilitate. Adică, dacă e bullying – Poliție, dacă are probleme acasă cu părinții, la fel. Trebuie să anunțe anumite instituții care ar putea să ia niște măsuri imediate. Vă dați seama că nici psihologii nu pot interveni atât de simplu”, a declarat Moise.
Acesta a precizat că nu face parte în Parlament din Comisiile de specialitate care ar putea dezbate astfel de probleme, dar a afirmat că va încerca să discute cu alți colegi parlamentari pentru a declanșa o procedură legislativă care să îndrepte situația.
”Asta pot confirma, că împreună cu colegii parlamentari din Brăila, vom discuta acest subiect. Împreună cu cei din PSD, cel puțin, dar și cu restul colegilor parlamentari. Să vedem cum putem face pentru a modifica legislația astfel încât să putem să ajutăm mai mult persoanele vulnerabile din aceste categorii”, a mai adăugat senatorul.
Președintele AUR Brăila consideră că problemele legate de droguri s-ar rezolva dacă Poliția și-ar face treaba
Un punct de vedere ceva mai tranșant l-a avut președintele AUR Brăila, deputatul Florin Cîrligea, privitor în special la consumul de droguri în rândul tinerilor. Acesta a afirmat că până la a discuta despre psihologi și consilieri educaționali, în opinia sa, ar trebui să ne uităm în ce măsură Poliția își face treaba cu adevărat pentru a stopa fenomenul.
”Noi avem treabă cu Popescu, cu Georgescu, nu avem treabă cu drogurile în țara asta! Fiindcă ei îi alimentează cu bani pe toți ceilalți, nu credeți?! După părerea mea, Parlamentul trebuie să sacrifice o jumătate de generație, să condamne la închisoare pe viață dealerii și pe consumatori la minimum cinci ani de închisoare. Cu riscul de a avea mari probleme o perioadă de timp cu o jumătate, cu un sfert de generație. În alt mod nu ne curățăm de acest flagel. Nu avem cum! Și faptul că se omoară, probabil nu se omoară degeaba. Când văd pe Tik-Tok video-uri cu miliarde de vizualizări unde ți se spune să omori femei etc. Frații Tate (n.r. - Andrew şi Tristan Tate) și alții. Și unul care se duce la muncă și are minim pe economie... Cine îți mai vine la muncă?! Ce părere aveți?! Situația este așa: dacă nu sacrificăm anumite lucruri de acum, pe viitor ne va fi mult mai greu. Dacă făceam asta acum cinci – șapte ani era mult mai ușor”, a declarat Cîrligea.
Acesta a dorit să mai sublinieze că este destul de greu ca parlamentar de opoziție să poți schimba legislația, poate doar să vorbești, însă fără să speri la prea multe rezultate.
”A, poți să spui, nicio problemă. Dar tu vorbești, tu auzi. Eu cred că interesul este mult prea mare în domeniul ăsta cu drogurile. Credeți că la noi în Brăila polițiștii nu îi știu pe toți care vând droguri? Chiar credeți lucrul ăsta?! Nu vedeți ce fac? Se duc cu girofarul și se iau de pensionari că aveau 52 la oră?! Uitați-vă că zilele acestea la Cimitirul «Sfântul Constantin» (n.r. – discuția a avut loc în perioada sărbătorii Paștile Blajinilor) s-au făcut adevărate petreceri de către unii cetățeni. Nimeni nu a făcut absolut nimic. Miliția comunitară ia miliarde într-un an, dar eu nu știu ce fac! Păzesc să vadă dacă încă mai curge apa la cișmea, probabil. Deci pe de o parte este frica față de interlopi. Aceasta este problema. Sau șpaga. Pentru că nu știu cât este frica, mai mult chestia asta de a lua șpagă de la interlopi. Nu vedeți că în orașul acesta legea este respectată doar de unii?! Despre ce vorbim noi aici?! Oare de ce le este frică? Atunci când ești om al legii nu ar trebui să îți fie frică. Dar dacă ai luat doi lei ieri, astăzi te uiți vizavi că plouă afară, nu? Revenind, eu nu pot să cred că Poliția nu cunoaște dealerii de stupefiante. Nu pot să cred! Că avem și doi și un sfert și trei și un sfert și SRI și toate celelalte”, a mai adăugat Cîrligea.
Și parlamentarii SOS Brăila dispuși să se implice
Deputatul SOS România Brăila Andra-Claudia Constantinescu ne-a transmis că deja a trimis o interpelare către Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, pe tema consumului de droguri în Județul Brăila și măsurile de combatere a fenomenului.
”Situația actuală în care consilierii educaționali nu pot interveni eficient pentru sprijinirea elevilor aflați în dificultate, din cauza restricțiilor legislative, este una extrem de gravă. Consider că este necesară o modificare urgentă a cadrului legal, astfel încât intervenția specialiștilor să fie posibilă imediat în cazurile de risc major, fără a fi condiționată de acordul prealabil al părinților, atunci când siguranța sau sănătatea elevilor este amenințată. Este esențial să depistăm problemele emoționale sau comportamentale ale copiilor la timp și să intervenim cu ajutorul specialiștilor, pentru a preveni situații tragice. În sprijinul acestei idei, am inițiat deja o interpelare adresată domnului ministru Cătălin Predoiu pe tema «Consumul de droguri în județul Brăila și măsurile de combatere», solicitând informații clare privind resursele alocate, planurile de prevenție și formarea personalului din școli pentru identificarea timpurie a riscurilor”, a declarat Andra Constantinescu.
Aceasta a afirmat că va susține orice inițiativă legislativă care își propune să dea mai multe șanse de intervenție consilierilor educaționali și psihologilor școlari pentru a veni în sprijinul elevilor și tinerilor.
”Prevenția și educația elevilor sunt esențiale, iar tinerii trebuie formați de la cele mai fragede vârste să înțeleagă pericolele reale care îi pot afecta – de la consumul de droguri, la violența emoțională sau alte comportamente de risc. Întărirea componentelor de educație și consiliere psihologică în școli este un pas vital pentru a construi o generație mai sănătoasă și mai conștientă.
Protecția copiilor trebuie să devină o prioritate reală. Voi susține inițiative legislative care să întărească rolul consilierilor educaționali și al psihologilor școlari și care să le permită să intervină eficient, astfel încât școala să fie un mediu sigur pentru fiecare elev”, a mai spus aceasta.
Totodată, senatorul SOS România Brăila Silviu Dorin Petrea a recunoscut că problemele legate de traumele tinerilor nu sunt în domeniul său de activitate, însă s-a arătat deschis către dialog. Acesta a apreciat că discutăm despre un subiect extrem de sensibil, unde este bine să nu se ajungă nici la riscul de a se comite abuzuri prin intervenția prea agresivă a specialiștilor la nivelul familiilor. Petrea a amintit de discuții similare purtate în Parlament legate de montarea de camere video în cămine studențești, unde foarte greu s-a ajuns la un consens, însă nu a negat faptul că mulți tineri au probleme și că situația nu poate și nu trebuie să fie ignorată sau băgată sub preș.
”Consider că este destul de sensibil subiectul. O să am o discuție aplicată cu colegii și dacă sunt anumiți consilieri educaționali care pot veni cu sugestii, să vedem dacă putem face împreună o propunere legislativă, sigur. De asemenea, dacă în urma articolului dumneavoastră apar propuneri din partea consilierilor educaționali sau chiar din partea oamenilor care au sugestii pertinente, eu sunt dispus să ne gândim și să le aducem sub formă de proiect legislativ. Să ajungă în Comisii și să fie analizate. Dar nu îmi pot da cu părerea prea mult pe această temă, pentru că nu sunt în măsură. Însă într-adevăr, scopul final trebuie să fie acela de a ne proteja copiii și de a ne asigura că în mediul școlar și în mediul familial găsesc toată susținerea de care au ei nevoie”, a declarat Petrea.