Dublă lansare de carte la Liceul «Perpessicius» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dublă lansare de carte la Liceul «Perpessicius»

Viaţa literară a Brăilei a fost înviorată, ieri, de lansarea a două volume ce aparţin scriitorului Constantin Gherghinoiu, ambele apărute la editura Tipo Moldova din Iaşi. Este vorba de antologia de poezie "Nova eretica magna" şi "Enciclopedia martirilor din deşertul Ghergh", lansate la Liceul Pedagogic "Dumitru Perpessicius". Directorul editurii, Aurel Ştefanachi, a apreciat că scriitorul Constantin Gherghinoiu este un autor profund şi în proză, şi în poezie, şi că antologia poetică deschide în literatura română un univers nou, intitulat Constantin Gherghinoiu. Al doilea volum l-a catalogat drept impresionant prin cele 700 de pagini şi prin conţinutul provocator. Aurel Ştefanachi a mai vorbit şi despre relaţia actuală dintre carte şi cititor, anomaliile care au dereglat sistemul de valori din România. A abordat şi delicatul subiect al coteriilor literare, absenţa polemicii, a criticii literare sănătoase, subliniind că o literatură fără elite nu poate funcţiona.
Criticul Viorel Coman a calificat volumul "Enciclopedia martirilor din deşertul Ghergh" drept o carte eveniment, postmodernă care vorbeşte despre deşertificarea fiinţei umane. De asemenea, a evidenţiat faptul că prin această carte s-a conturat un concept poetic unic în literatura română, poezia golului. "Cartea este şi un jurnal al obsesiilor. Autorul este răvăşit de teroarea morţii. Fiecare pagină, fiecare rând, fiecare vers este mierea neagră a terorii obsesiei morţii. Textul este derivat din această teribilă teroare. Autorul scrie cu sine, pare a fi o pată de sânge care agonizează scriind. Este o experienţă de viaţă trăită cu toate experienţele de lectură posibile. Nimic nu rămâne nejudecat, este un creator care dă verdicte. Este o călătorie dantescă în infernul conştiinţei şi în infernul existenţei", a mai punctat criticul Viorel Coman.
Profesorul Valentin Popa consideră că volumul amintit este, de fapt, poezie în proză, iar ca argument aduce stilul scrierii, în care cititorul găseşte ironii, lamentaţii, blasfemii, oximoroni, personificări şi viziuni onirice de coşmar.
Cu aceeaşi ocazie a fost lansată şi cartea de debut a scriitoarei Veronica Teodoru, "Culorile copilăriei", pe care a apreciat-o drept o carte excepţională, de foarte bună calitate, a unei autoare foarte talentate. Valoarea cărţii mai este dată şi de grafica sa, şapte dintre desene fiind realizate de regretatul artist plastic Constantin Boer Dondoş. Între intervenţii, publicul s-a bucurat şi de un intermezzo muzical oferit de un trio format din: Narcis Florea şi George Leu la acordeon şi Dan Florea la clarinet.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro