Dunărea iese din matcă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dunărea iese din matcă

Alternanţa dintre ninsorile abundente şi temperaturile ridicate ce duc la o topire rapidă a zăpezii face ca nivelul Dunării să fie neobişnuit de mare pentru această perioadă a anului. Ieri, la mira Brăila s-a înregistrat o cotă de 518 centimetri, în creştere cu 5 cm faţă de ziua precedentă. "În ultimii 10 ani, cel puţin, n-am mai avut, în zona noastră, o astfel de cotă, în luna ianuarie", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila. În momentul de faţă, toate sectoarele de dig brăilene se află în faza I de apărare, cu apa ajunsă la baza taluzului. În plus, trei sectoare din Insula Mare a Brăilei, şi anume Gemenele, Lunguleţu şi Filipoiu, au intrat deja în faza a doua de apărare, apa urcând la circa un metru pe taluz.

"Prognozele nu sunt deloc optimiste. Ne aşteptăm, în următoarele zile, la o undă de viitură, deoarece la Porţile de Fier s-a dat drumul la baraj, pentru a face loc, în lacul de acumulare, apei ce va veni din amonte, când va începe să se topească zăpada căzută în cantităţi mari în Germania. Se pare că, la Brăila, se va atinge cota de atenţie, de 560 cm, pe 17 ianuarie. Dacă se va întâmpla aşa, lucrurile trebuie privite cu maxim de seriozitate, fiindcă eventualele puncte slabe ale digurilor ar putea duce la inundaţii", ne-a mai spus directorul SGA.

Municipiul Brăila este, cel puţin teoretic, mai ferit de inundaţii decât era în primăvara anului 2006, când digul de la Noianu-Chiscani a fost pe punctul de a se rupe. Între timp, sectorul de dig respectiv a fost întărit cu un ecran de palplanşe menit să-i confere etanşeitate şi o stabilitate sporită, pentru a face faţă unor cote de până la 700 cm.

Alertă în Insula Mare

Dacă debitul Dunării continuă să crească, ar putea să apară probleme mari pe anumite sectoare de dig care apără Insula Mare a Brăilei. În zonele Bălăia şi Ţăcău ar fi trebuit să înceapă, din primăvara trecută, o supraînălţare a digului, însă lucrările au fost amânate, din motive ce ţin de guvernanţii de la Bucureşti, iar acum există pericolul ca Dunărea să răzbească în incinta Insulei, dacă se ajunge la faza a III-a de apărare, la o cotă de peste 560 cm. "La cota actuală nu sunt probleme, dar după cum stau lucrurile, cu ploile acestea abundente în bazinul hidrografic al Dunării şi cu zăpezile care se topesc, noi suntem deja în alertă. Avem în vedere în special punctele critice care există pe diguri, în zonele Bălaia şi Ţăcău. Pregătim fascine de nuiele şi saci cu nisip, pentru a putea face faţă necesităţilor de apărare a Insulei Mari", ne-a declarat Dan Ionel, directorul Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, sucursala Brăila. Munca administratorilor digurilor va fi cu atât mai dificilă cu cât accesul în zonele critice este aproape imposibil, din cauza drumurilor desfundate.

Din cauza creşterii alarmante a cotelor Dunării, hidrologii au emis, ieri, cod portocaliu de viitură pe sectorul Calafat-Zimnicea şi cod galben pentru sectorul Giurgiu-Hârşova. Deocamdată, sectorul brăilean al fluviului nu este vizat de niciun cod de alertă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro