Fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, Aurel Simionescu, are dubii serioase asupra rezultatului unui studiu realizat recent de Institutul pentru Politici Publice, in legatura cu modul in care a fost administrat judetul Braila, care s-a plasat pe locul 37 pe tara, din acest punct de vedere, dintr-un total de 41. Simionescu a explicat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca rezultatul studiului are o serie de hibe datorate nu celor care l-au realizat, ci, in principal, institutiilor din Braila care nu au furnizat toate datele solicitate, care ar fi putut contura adevarata situatie din judet: "Am avut o serie de discutii, am luat tot studiul, pentru ca din ceea ce stim noi, unele dintre institutiile locale, cum ar fi Biblioteca Judeteana si Muzeul, sint cotate printre cele mai bune din tara. De fapt, noi nu trebuie sa ne suparam nici pe presa si nici pe Institutul pentru Politici Publice, trebuie sa ne suparam pe noi, pentru ca datele pe care le-am transmis in 2005-2006 au fost incomplete, iar clasificarea pe care a facut-o Institutul este legata in foarte mare masura de transmiterea sau netransmiterea acestor date. Eu va dau unul sau doua exemple: Biblioteca Judeteana transmite volumul total al cheltuielilor, si din acest punct de vedere ne situam pe locul 4, pe tara, dar dupa aceea, cind i se cer alte sase elemente din aceste cheltuieli, nu mai transmite aceste date, drept pentru care ajunge pe pozitia 41. Daca adunam aceste pozitionari, rezulta locul 22-23. La fel face Muzeul, iar Drumurile Judetene spun ca inca n-au strategie, cind noi, CJ, am aprobat o strategie in 2003, si asa mai departe. Este o lectie pentru noi, pentru modul in care intelegem sa dam anumite informatii. Chiar daca deranjeaza volumul mare de informatii solicitate faptul ca nu le dam la timp face ca acestea sa se intoarca mai tirziu impotriva noastra".
Atentionat ca nu exista o societate "Drumurile judetene", ci de acestea, ca si de strategie, este responsabil Consiliul Judetean - condus la momentul la care s-au cerut datele de colegul sau de partid, Gheorghe Bunea Stancu -, Simionescu a admis acest lucru: "Da, este vorba si de Consiliul Judetean, si de Muzeu, si de Biblioteca, de toti cei care, intr-un fel oarecare, au furnizat informatii incomplete. In plus, informatiile nu au fost corelate pe total judet, fiecare institutie a dat date separat. Este o superficialitate, nu pot sa spun ca e rea-vointa, sau de lipsa de transparenta, pentru ca unele informatii au fost transmise". In plus, spune Simionescu, datele au fost cerute in cifre absolute, nu in raport de numarul de locuitori, ceea ce, iarasi, dezavantajeaza Braila, in raport cu alte judete, cu o populatie substantial mai mare, cind e vorba, de exemplu, de numarul de persoane care au apelat la serviciile Bibliotecii Judetene.
Fostul presedinte al CJ crede ca Braila, ca judet, s-a situat, in perioada in care el a condus destinele acestuia, mai sus decit indica concluziile Institutului de Politici Publice: "Braila nu are cum sa se situeze mai jos de locul 20, in aceasta zona sintem, si mie doua lucruri mi-au dat de gindit, cind am vazut raportul respectiv. Primul lucru a fost executia bugetara, pentru ca noi am fost intotdeauna undeva in primele 10 judete ca executie bugetara, si al doilea, strategia de drumuri. Erau deci doua lucruri care stiam ca stau cu totul altfel, in realitate, decit erau prezentate in acel studiu".