• din fericire, codurile galbene de caniculă înregistrate luna trecută la Brăila nu au mai făcut prea multe victime • dacă în alți ani, în zilele cu temperaturi ridicate se înregistrau sute de apeluri la 112 din cauza căldurii, acum situația se încadrează în limitele obișnuite, după cum ne informează medicii ambulanțieri • de exemplu, în ultimele 10 zile din iunie, la SAJ Brăila media a fost de 155 de solicitări în 24 de ore
Dacă în alți ani, în perioada cu zile toride, liniile la 112 erau înroșite din cauza expunerilor la soare, se pare că lucrurile s-au schimbat între timp. Vigilența este mai mare. Cel puțin la Brăila, luna trecută, de exemplu, când temperaturile au fost ridicate, situația nu a fost cu mult diferită față de o zi obișnuită. De altfel, și medicii ambulanțieri spun că solicitările s-au încadrat în limitele normale, înregistrând o medie de 155 solicitări/24 ore, din care aproximativ unul până la trei cazuri pe zi fiind lipotimii din cauza căldurii.
În ultimele 10 zile din iunie, de exemplu, când gradele din termometre au înregistrat temperaturi ridicate și un indice de confort termic critic în întreaga țară, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila a înregistrat până la 190 de solicitări în 24 de ore. Nimic deosebit, după cum apreciază unul dintre medicii ambulanțieri, care a precizat pentru cotidianul ”Obiectiv” că pacienții solicitanți nu au exagerat cu expunerea în plin soare, cazuistica fiind cea obișnuită, respectiv, foarte multe persoane cu suferințe cardiace, hipertensive și, totodată, persoane care au exagerat cu consumul de alcool, care au căzut pe stradă, au suferit accidente casnice, fie au provocat certuri și violențe în familie sau anturaj. Ceva mai multe solicitări, spun medicii SAJ Brăila, au fost în zilele de 26 și 28 iunie, când numărul apelurilor a fost de 160, respectiv 186. Concret, potrivit centralizărilor SAJ Brăila, pe 20 iunie au fost înregistrate 157 de solicitări la ambulanță, următoarea zi, 148, pe 22 și 23 iunie câte 144/24 h, pe 24 iunie ambulanțierii au avut 136 de chemări, pe 25 iunie - 158, pe 26 iunie -160, pe 27 iunie -144, pe 28 -186 și pe 29 iunie 120. Pe 30 iunie - 116 solicitări, niciun caz de lipotimie caniculară. ”Echipajele noastre sunt și vor fi la datorie, acordându-le concetățenilor tot ajutorul necesar. Le urăm sănătate și răbdare, să trecem cât se poate de bine de perioada caniculară!”, a transmis managerul Serviciului de Ambulanță Județean Brăila, medicul Viorica Iuga.
În acest context, specialiștii ne recomandă să ne ferim, în continuare, de expunerea directă la soare, la orele prânzului și de asemenea, să nu subestimăm consecințele deshidratării asupra organismului, pentru că pot produce dezechilibre foarte grave, chiar și fără să ne dăm seama. Așadar, medicii ne sfătuiesc să consumăm apă pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când nu a apărut senzația de sete, pentru că spun ei, simptomele deshidratării pot să se fi instalat deja. De asemenea, nici alimentația nu trebuie neglijată pe timp de caniculă, mai ales fructele și legumele proaspete, pe care este indicat să le consumăm pentru a recâștiga nutrienții pierduți prin transpirație, după cum mai subliniază medicii.