• o experiență de neuitat pentru doi elevi ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, brăileni, viitori lideri ai Forțelor Navale Române • Anca Lazăr și Darius Pais, de clasa a XI-a, au descoperit ce înseamnă să fii la comanda unei structuri care se confruntă cu provocări tot mai complexe și să îți asumi responsabilitățile unui lider militar
Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” Brăila a fost, pentru o zi, locul unde elevii Darius Pais și Anca Lazăr, de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” au avut șansa de a trăi experiența unică, inedită, de a fi „Comandant pentru o zi”. Cei doi sunt din Brăila și elevi în clasa a XI-a la Colegiul Militar de Marină. Potrivit cpt. Marina Topor, proiectul „Comandant pentru o zi” este realizat de Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, în colaborare cu Redacția Mass-Media a Forțelor Navale Române.
Potrivit sursei citate, proiectul le-a oferit elevilor brăileni oportunitatea de a descoperi direct, din mijlocul acțiunii, „ce înseamnă să fii la comanda unei structuri care se confruntă cu provocări tot mai complexe și să îți asumi responsabilitățile unui lider militar”. Sub atenta îndrumare a comandantului Flotilei Fluviale, contraamiralul de flotilă Nicu Chirea, cei doi au pășit pentru prima dată într-un comandament de marină, unde le-au fost prezentate organizarea, misiunile și modul de desfășurare a activităților. Așa au aflat cum se desfășoară procesul de luare a deciziilor în situații tactice și operative.
„Pe parcursul zilei, elevii au participat la o ședință de coordonare, unde au fost puși în rolul comandantului Flotilei Fluviale și au transmis ordine clare subordonaților privind desfășurarea activităților specifice. Totodată, au descoperit importanța disciplinei, comunicării eficiente și a spiritului de echipă în cadrul unei unități de elită ale Forțelor Navale Române”, precizează cpt. Marina Topor.
Tinerii aspiranți la o carieră militară au vizitat sediul Comandamentului Flotilei și au ascultat povești adevărate despre cei care au pus bazele Marinei Militare și au contribuit la evoluția acesteia de-a lungul anilor. Un moment special l-a reprezentat vizita la Sala de Tradiții, unde au explorat istoria și evoluția Flotilei Fluviale, prin intermediul exponatelor cu valoare istorică și documentară: fotografii, uniforme ale eroilor noștri, mărturii originale din istoria militară a Forțelor Fluviale Române.
Pentru implicarea și interesul manifestat, cei doi elevi brăileni au fost recompensați de către comandantul Flotilei Fluviale cu diplome de merit, simbolizând recunoașterea efortului lor și a dorinței de a urma o carieră în Forțele Navale Române.
Pe navele de luptă ale Flotilei
Ziua a continuat la Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Virgil Alexandru Dragalina”, unde elevii au fost întâmpinați de comandantul unității, comandorul Grosu Constantin, care le-a oferit elevilor câteva sfaturi importante de urmat la începutul carierei militare. Elevii au urcat pentru prima dată la bordul navelor purtătoare de artilerie, unde au avut ocazia să vadă comanda navei, echipamentele de navigație, sistemele de armament, compartimentele și condițiile de trai. Interacțiunea directă cu echipajul le-a oferit o perspectivă realistă asupra vieții și responsabilităților de la bordul unei nave militare.
„Activitatea „Comandant pentru o zi” a fost o oportunitate unică de a înțelege responsabilitățile unui lider militar și de a observa îndeaproape activitățile desfășurate de personalul Flotilei Fluviale. De la început, am fost întâmpinați cu profesionalism și căldură de un colectiv extraordinar, oameni dedicați și pasionați de ceea ce fac. Am avut onoarea să discutăm cu comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, care ne-a purtat prin istoria și importanța flotilei, oferindu-ne o perspectivă detaliată asupra activității lor. Modul în care ne-a vorbit, cu atâta pasiune și respect pentru meseria sa, ne-a făcut să înțelegem cât de importantă și complexă este lumea Forțelor Navale Române. Ne-au fost prezentate navele de tip monitor și vedete blindate din Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, iar acel moment în care am pășit pe punte și am văzut echipamentele folosite în operațiuni a fost pur și simplu electrizant. Te face să privești cu alți ochi atât munca militarilor, cât și importanța Forțelor Navale pentru siguranța țării. În urma acestei vizite, pe lângă numeroasele informații valoroase, am reținut cât de important este „să ne reprezentăm cu cinste familia”, motto care ne-a marcat conștiința în cel mai frumos mod”, au mărturisit, la finele zilei, elevii Darius Pais și Anca Lazăr, brăilenii care fac cinste orașului de la Dunăre.
„Această experiență a fost nu doar un exercițiu de leadership și responsabilitate, ci și o confirmare a pasiunii lor pentru cariera militară. Prin acest proiect, ne propunem să inspirăm și să motivăm viitoarele generații, oferindu-le o perspectivă reală asupra vieții în familia Forțelor Navale Române”, a adăugat cpt. Marina Topor.