• în ultimii ani au fost tăiați sute de plopi, care au fost înlocuiți cu specii precum mesteacănul, teiul sau mojdreanul • potrivit reprezentanților Seroplant, pe raza municipiului ar mai fi circa 50 de plopi generatori de puf, care urmează să fie eliminați treptat • puful de plop poate provoca alergii grave, iar numeroși brăileni sunt afectați în această perioadă a anului
Chiar dacă în ultimii ani mulți dintre plopii generatori de puf au fost tăiați și înlocuiți cu alte specii, pe raza municipiului Brăila încă mai sunt destui astfel de copaci, iar asta se poate vedea în această perioadă a anului, când puful de plop invadează atmosfera făcându-le viața un coșmar persoanelor alergice. În ultimii 3 - 4 ani, sute de plopi ajunși la maturitate au fost extrași de pe străzile Brăilei, în locul lor fiind plantați mesteceni, tei sau mojdrean, specii de talie mai joasă și cu rezistență mai mare la vânt. Numai în ultima jumătate de an, mai exact în sezonul tomnă-iarnă abia încheiat, au fost tăiați 95 de plopi în municipiu. La ora actuală, după cum estimează reprezentanții Serviciului ”Seroplant” din cadrul Primăriei Brăila, mai sunt în picioare pe străzile orașului circa 50 de plopi care împrăștie puf. Și aceștia vor fi extrași în cele din urmă și înlocuiți cu speciile menționate mai sus. ”Vor fi tăiați treptat, cu prioritate cei afectați de boli, șubrezi, cu un risc ridicat de a fi doborâți de vânt. În locul copacilor de talie foarte mare, cum sunt plopii, care generează și acest puf deranjant, vom planta arbori de talie medie sau mică, cu ramuri elastice, predispuși să facă față mai bine furtunilor tot mai dese cauzate de actualele schimbări climatice. Pentru aliniamentele stradale, sunt de preferat mesteacănul, teiul sau mojdreanul. În zonele de promenadă - parcuri, bulevarde - vor predomina cireșii japonezi. Copacii de talie mare cu rezistență la vânt, precum platanul, vor fi plantați doar în zona parcărilor nou înființate, unde au spațiu să se poată dezvolta normal, pentru a ține umbră”, ne-a explicat conducerea Seroplant.
Revenind la problema alergiilor cauzate de puful de plop, cu care se confruntă brăilenii care locuiesc în zone unde încă se mai află astfel de copaci, aceasta este asemnătoare cu alte alergii, manifestându-se prin simptome precum: lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime la nivelul nasului sau a ochilor și secreţie nazală. Toate aceste reacții apar după inhalarea pufului de plop, ce provoacă iritarea mucoaselor. Spre deosebire de alţi alergeni, precum polenul, mucegaiul sau unele alimente, puful de plop e greu de evitat în această perioadă a anului. Evitarea ieșirilor în aer liber în intervalul 9-10 dimineața și purtarea unor măști de față care să acopere gura și nasul sunt metode eficiente de prevenire a alergiilor sezoniere. Există medicamente ce pot ajuta la controlul simptomelor: decongestionantele nazale și antihistaminicele sunt cele mai frecvente medicamente antialergice, iar corticosteroizii topici sunt eficienți în tratarea inflamației nazale. În unele cazuri, simptomele netratate pot duce la boli grave, precum sinuzita, infecții ale urechilor sau astm bronșic.