• două simulări ale operatorilor de tablete de la alegeri au avut loc vineri, 15 noiembrie, și luni, 18 noiembrie, în secțiile de votare organizate în școlile din Brăila, potrivit unei adrese a Ministerului Educației (ME) • nota a fost transmisă pentru inspectoratele școlare și grădinițele, școlile și liceele din țară
De regulă, secțiile de votare sunt amenajate în spațiile școlilor – clase și săli de sport. La nivelul județului Brăila sunt organizate 284 secții de votare. Astfel, săptămâna trecută, la Inspectoratul Școlar General Brăila, a fost primită o adresă a Ministerului Educației (ME), semnată de secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Sorin Ion, prin care s-a solicitat unităților de învățământ ”sprijinul în vederea luării măsurilor care se impun, astfel încât să se asigure accesul nerestricționat” pentru desfășurarea acestor simulări.
Activitățile sunt prevăzute în Hotărârea Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 36/2019 și vizează testarea sistemului informatic folosit pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal, conform documentului. Simulările au inclus instalarea tabletei în sala de clasă și urmarea unor pași de pe tableta configurată în sistem de simulare, conform ghidurilor și precizărilor primite de operatorii de calculator aleși ai birourilor electorale la instruirile organizate de reprezentanții AEP și ai STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale.
La sfârșitul săptămânii trecute și ieri, au avut loc simulări de alegeri în toate școlile din județul Brăila, care găzduiesc secții de votare de către instituțiile responsabile, cum ar fi STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) și AEP. Colaborarea interinstituțională este esențială pentru o organizare optimă a alegerilor, iar prin organizarea acestor simulări s-a urmărit creșterea gradului de pregătire a personalului și instituțiilor, reducerea riscurilor de erori în ziua votului, îmbunătățirea colaborării între instituțiile implicate și nu în ultimul rând asigurarea siguranței participanților și a datelor procesate. Astfel, aceste simulări au avut ca scop testarea echipamentelor (tablete pentru verificarea identității, comunicații), instruirea personalului și verificarea procedurilor logistice, contribuind astfel, la desfășurarea unor alegeri corecte, rapide și sigure în județul Brăila.
Când au loc alegerile
Alegerile prezidențiale 2024 au loc în două tururi – duminică, 24 noiembrie și duminică, 8 decembrie. Între aceste runde de vot, sunt plasate alegerile pentru Parlamentul României (Camera Deputaților și Senat), pe 1 decembrie, de Ziua Națională.
Calendarul alegerilor parlamentare 2024
Alegerile parlamentare din 2024 se vor desfășura pe data de 1 decembrie.
30 noiembrie, ora 7.00 – închiderea campaniei electorale și începerea primei zile de votare în străinătate, ora locală 21.00 – închiderea primei zile de votare în străinătate; ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare;
1 decembrie, ora 7.00 – începerea votării în ţară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate; ora 21.00 – încheierea votării în ţară. Încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate; ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare.