Mergi la conţinutul principal

Expoziție cu clădirile de patrimoniu ale Brăilei, la Muzeul ”Carol I” din Piața Traian

• expoziția a fost realizată de muzeografii brăileni, în colaborare cu specialiștii Institutului Național al Patrimoniului • vernisajul va avea loc vineri, 23 mai, la ora 12.00

 

Iubitorii de cultură și patrimoniu sunt invitați, vineri, 23 mai, ora 12:00, la vernisajul expoziției Patrimoniul multietnic din Brăila, care se va desfășura la Muzeul Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3). Expoziția, realizată în parteneriat de Muzeul Brăilei „Carol I” şi Institutul Național al Patrimoniului (INP), reprezintă rezultatul unui proiect de cercetare de teren și la Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale, ce s-a concretizat în 30 de panouri foto-documentare.

Acestea au ca subiect 41 de monumente istorice, cu o foto-documentare amplă a obiectivelor arhitecturale reprezentative pentru comunitățile etnice din Brăila, ridicate la finele secolului al XIX-lea și mijlocul secolului XX.

Proiectul se înscrie în cadrul programului multianual Patrimoniul multietnic. Ce a început în anul 2019 cu Patrimoniul multietnic din Constanța, a continuat în anul 2022 cu Patrimoniul multietnic din Galați, și în 2023 cu Patrimoniul multietnic din Tulcea.

Expoziția relevă istoria celor mai importante clădiri ce fac parte din patrimoniul imobil multietnic al Brăilei, aparținând comunităților etnice, greacă, evreiască, armeană, bulgară, italiană, lipoveană, germană, turcă. Sunt aduse în atenția publicului istoria și evoluția clădirilor ce au constituit repere identitare ale fiecărei comunități etnice, precum biserica, școala, teatrul, clădiri reprezentative, hoteluri, etc. Obiectivul declarat al expoziției este cunoașterea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural imobil într-un oraș multietnic, cu o varietate de stiluri arhitecturale, neoclasic, eclectic, Art – Deco și neo-românesc, o destinație turistică și culturală care nu trebuie ratată.

Echipa INP care a contribuit la realizarea acestei expoziții a fost formată din dr. Daniela Mihai – coordonator, dr. Adriana Speteau, Simona Deleanu Mareș, Radu Tulai, iar  Muzeul Brăilei „Carol I” a fost reprezentat de dr. Niculina Dinu, muzeograf, Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare, Viorel Stoian, Șef Serviciul Evidența şi Protejarea Patrimoniului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro