EXTERN: Activiştii chinezi sunt inspiraţi de protestele din Egipt şi cred că Beijingul se teme | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Activiştii chinezi sunt inspiraţi de protestele din Egipt şi cred că Beijingul se teme

Militanţii chinezi pentru drepturile omului se simt inspiraţi de victoria manifestanţilor din Egipt şi cred că regimul comunist de la Beijing se teme de situaţia din Orientul Mijlociu, relatează DPA.

"Am văzut speranţă. Egiptul este profesorul nostru, modelul din care să învăţăm", a declarat disidentul chinez Wei Shuisan, după ce a fost eliberat luni din custodia poliţiei. El a fost reţinut timp de 48 de ore, după ce a sărbătorit în oraşul Hangzhou, capitala provinciei Zhejiang, demisia fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak.

Mai multe zeci de membri ai filialei din Zhejiang a partidului Democraţia Chinei, interzis, au decis să organizeze sâmbătă o întâlnire, a declarat Wei pentru DPA. "Am vrut să sărbătorim căderea lui Mubarak. Ne inspiră în ceea ce priveşte drepturile omului şi democraţia", a adăugat el.

"A fost o întâlnire obişnuită. A avut loc în momentul căderii guvernului autocrat din Egipt, aşa că întâlnirea a fost pentru a sărbători victoria Egiptului", a explicat şi Wang Rongqing, un disident care a participat la eveniment.

Wei şi Wang au declarat că poliţia le cerut să nu mai califice regimul comunist din China drept dictatură şi să nu mai organizeze astfel de întâlniri în această perioadă "sensibilă".

"Guvernul chiar se teme de faptul că noi sărbătorim Egiptul, iar, din cauza acestei frici, folosesc această atitudine arogantă faţă de noi", consideră Wei.

Autorităţile de la Beijing au cenzurat informaţiile privind protestele recente din Egipt şi din Tunisia, concentrându-se pe instabilitate şi pe evacuarea cetăţenilor chinezi, în loc de cererile manifestanţilor.

Guvernul a filtrat şi rezultatele căutărilor pe microbloguri, dar ştirile despre revolte au ajuns oricum la mulţi activişti şi la multe persoane de rând. Sute de persoane şi-au exprimat online susţinerea faţă de proteste.

"Astăzi, cu toţii suntem egipteni", a scris un cunoscut artist, Ai Weiwei, pe Twitter. "Au fost nevoie de doar 18 zile pentru căderea regimului militar aparent stabil, ce era la putere de 30 de ani. Acest regim de 60 de ani ar avea nevoie de doar două luni", a spus el, referindu-se la regimul Partiului Comunist.

Unii activişti au încercat să-şi exprime public susţinerea, în cel puţin două oraşe. Unii au dus flori la Ambasada egipteană din Beijing, luni, dar poliţia a refuzat să-i lase să predea florile. Alţi trei activişti au fost arestaţi pe drumul către ambasadă.

Grupurile pentru drepturile omului spun că poliţia din Guiyang a ordonat săptămâna trecută activiştilor să nu mai distribuie informaţii de pe site-uri străine despre drepturile omului şi democraţie.

Un site condus de susţinătorii Cartei '08, organizată, printre alţii, de laureatul Nobelului pentru Pace de anul trecut, Liu Xiaobo, a afişat două declaraţii de susţinere a egiptenilor. Celor două documente nu le-au fost ataşate nume.

Un avocat cunoscut pentru drepturile omului, Teng Biao, a spus că imaginile cu un protestatar din Cairo care încerca să oprească un vehicul blindat i-au amintit de protestele pentru democraţie din China din 1989, ce au început în piaţa Tiananmen.

În plus, publicaţia de business Caixir a inclus comentarii pe site-ul ei, spunând că "autocraţia duce la haos,. în timp ce democraţia duce la pace".

"Tendinţa către democraţie şi drepturile omului este de neoprit", spune Wang, 67 de ani, condamnat la şase ani de închisoare pentru subversiunea din ianuarie 2009, dar eliberat din motive medicale. "Guvernul chinez nu trebuie să oprească această tendinţă", a subliniat el.

Wei a spus că prăbuşirea lui Mubarak "arată că tot mai multe state devin civilizate". "Cred că, în întreaga lune, inclusiv în China, dictaturile vor cădea", a conchis el.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro