EXTERN: Criza nucleară din Japonia este departe de a se sfârşi, avertizează şeful AIEA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Criza nucleară din Japonia este departe de a se sfârşi, avertizează şeful AIEA

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukyia Amano, a declarat sâmbătă că Japonia este "încă departe de sfârşitul accidentului" care s-a produs la complexul nuclear de la Fukushima, iar situaţia de urgenţă ar putea dura chiar luni de zile.

Emanaţiile radioactive continuă în atmosferă şi în apa mării la uzina Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, care a fost urmat de un tsunami devastator. Sistemele de răcire ale reactoarelor nu au mai funcţionat şi de atunci autorităţile se luptă să răcească reactoarele. Din cauza supraîncălzirii, acestea au generat însă mai multe explozii, iar situaţia exactă a avariilor încă nu se cunoaşte. Autorităţile încă nu pot spune dacă miezul reactoarelor şi combustibilul uzat sunt acum acoperite cu apa necesară pentru a fi răcite, ceea ce ar putea fi considerat un semn de încheiere a crizei.

Şeful AIEA, japonezul Yukiya Amano, a avut grijă să nu critice răspunsul autorităţilor nipone în aceste circumstanţe extraordinare, notează New York Times. "Mai trebuie depuse eforturi pentru a încheia criza declanşată de accident", s-a limitat el să spună într-un interviu telefonic acordat de la Viena.

La mai bine de două săptămâni de la cutremur, Amano avertizează că situaţia de urgenţă nucleară ar putea să mai dureze câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, date fiind avariile serioase care s-au produs la uzină.

Îngrijorările sale au fost confirmate duminică de oficialii niponi, care au anunţat că nivelul radiaţiilor în apa scursă de la unul din reactoare este de 10 milioane de ori mai mare decât nivelul normal, ceea ce sugerează că există o scurgere de la barele de combustibil nuclear - fie din cauza unei avarii la sistemul de conducte sau la camera de presiune de sub bare, fie chiar din cauza unei fisuri la recipientul în care se află barele de combustibil. Testele au depistat şi niveluri ridicate de cesiu radioactiv, o substanţă cu o durată de înjumătăţire mai mare.

Amano a declarat că, din punctul său de vedere, cea mai mare îngrijorare este legată de posibilitatea ca barele de combustibil uzat să stea expuse, din cauza scăderii nivelului apei în bazinele de stocare. Oficialul nu este sigur că eforturile de a împrăştia apă de mare în bazine - pentru a împiedica barele să se aprindă şi să elibereze şi mai mult material radioactiv - au avut succes. Sistemele de răcire continuă să fie avariate, prin urmare temperatura va creşte în continuare, a subliniat Amano.

El a mai spus că este îngrijorat mai ales de bazinul de la reactorul 4, care conţine întregul miez al reactorului. Acesta fusese mutat acolo cu puţin timp înainte de producerea dezastrului şi este deosebit de radioactiv.

Amano consideră că autorităţile nipone nu ascund informaţii, dar a recunoscut că recenta sa deplasare în Japonia a avut drept scop să se asigure că premierul Naoto Kan se angajează să dea dovadă de "transparenţă deplină".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro