EXTERN: Participanţii la reuniunea de la Londra, dar şi Obama, sugerează că ar putea înarma rebelii libieni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Participanţii la reuniunea de la Londra, dar şi Obama, sugerează că ar putea înarma rebelii libieni

Delegaţii care au luat parte la reuniunea de la Londra a coaliţiei anti-Gaddafi, dar şi preşedintele american Barack Obama au sugerat marţi că ar putea începe să înarmeze rebelii şi au subliniat că lumea arabă susţine raidurile occidentale.

Secretarul american de stat Hillary Clinton şi ministrul britanic de externe William Hague au declarat că rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU oferă un cadru legal pentru înarmarea forţelor rebele, relatează EUobserver.

"Este interpretarea noastră că (Rezoluţia - n.red.) 1973 a amendat sau a anulat interdicţia totală de a oferi arme cuiva din Libia, aşa că ar putea avea loc un transfer legitim de arme, dacă o ţară va alege să facă acest lucru", a spus Clinton.

"Nu am luat nicio decizie privind înarmarea rebelilor, aşa că nu este nevoie să discutăm acest lucru acum. Am discutat despre asistenţă neletală. Am discutat alte mijloace de susţinere (...), în mod clar vor avea nevoie de fonduri pentru a continua", a adăugat ea.

Întrebat de jurnalişti în legătură cu eventuale transferuri de arme, premierul qatariot Bin Jabr Al Thani a afirmat: "Trebuie să găsim o modalitate de a opri această vărsare de sânge. Suntem încă în primele zile ale acestei misiuni (impunerea unei zone de excludere aeriană - n.red.) şi va trebui să o evaluăm câteva zile mai târziu".

La rândul său, preşedintele american Barack Obama a declarat marţi în interviuri acordate pentru trei posturi importante de televiziune că este deschis la posibilitatea de a înarma rebelii, relatează CNN. "Nu exclud acest lucru, dar nici nu îl accept", a declarat Obama pentru NBC. "Cred că este corect să spunem că, dacă vrem să ducem arme în Libia, probabil că putem", a explicat preşedintele american şi pentru ABC. "Analizăm toate opţiunile în acest moment", a adăugat el.

De asemenea, liderul de la Casa Albă şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia o soluţie la acest conflict cu liderul libian Muammar Gaddafi, dar numai cu condiţia ca acesta să renunţe la putere.

Forţele anti-Gaddafi au suferit o serie de înfrângeri din weekend, în oraşul Sirt. Dar posibilitatea de a le oferi arme generează riscul ca să ajungă în mâini periculoase, potrivit EUobserver.

În cursul unei audieri în Senatul american, amiralul James Stavridis a spus că există informaţii că membrii ai unor grupări islamiste precum al-Qaida şi Hezbollah se numără printre rebeli.

"Nu avem informaţii despre persoane exacte din nicio organizaţie care să ia parte la acest lucru. Dar, bineînţeles, încă încercăm să cunoaştem oamenii care conduc Consiliul naţional de tranziţie (CNT)", a spus Clinton la Londra, după o întâlnire cu liderul CNT, Mahmood Gebril.

Atât Clinton, cât şi Hague au prezentat un document al CNT, intitulat "O viziune pentru o Libie democratică" şi dat publicităţii marţi, ca dovadă a credibilităţii sale. La rândul lor, Franţa şi Statele Unite vor avea reprezentanţi la Benghazi, fieful rebelilor, pentru consolidarea relaţiilor.

În ceea ce priveşte următorii paşi în conflictul din Libia, Hague a confirmat informaţiile potrivit cărora Italia discută în prezent cu mai multe state africane pentru a găsi o soluţie pentru retragerea lui Gaddafi. "Marea Britanie nu este angajată să caute un loc unde să plece el, dar acest lucru nu înseamnă că nici alţii nu sunt", a spus ministrul.

Întrebat despre şansele ca Gaddafi să fugă sau să piardă susţinerea vitală a familiei şi consilierilor săi, Obama a răspuns că este de părere că cei apropiaţi liderului libian simt că "se strânge laţul".

Liderul libian "ştie exact ce trebuie să facă pentru a opri bombardamentul constant care îl vizează şi, la un moment dat, ar putea schimba tactica pentru a vedea cum poate negocia o ieşire, dar cred că nu suntem încă în acest punct", a declarat Obama pentru CBS.

La ABC, preşedintele a spus că "primul pas este ca Gaddafi să transmită un semnal că înţelege că poporul libian nu îl mai vrea la putere, că 40 de ani de tiranie sunt suficienţi". "După ce va lua această decizie, cred că comunitatea internaţională se va uni şi va stabili care este cea mai potrivită modalitate de a facilita retragerea sa", a adăugat el.

În ceea ce priveşte rezultatele concrete ale reuniunii de la Londra, participanţii au creat un Grup de contact pentru Libia - un organism format din înalţi diplomaţi din cele 40 de ţări şi instituţii internaţionale reprezentate marţi - care va asigura coordonarea politică a misiunii NATO şi relaţiile cu CNT pentru reconstrucţia post-Gaddafi, relatează EUobserver. Prima sa reuniune va avea loc în Qatar, iar preşedinţia va fi asigurată prin rotaţie.

De asemenea, în marja reuniunii, Suedia, stat care nu este membru NATO, a primis opt avioane de război Gripen pentru a contribui la zona de excludere aeriană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro