EXTERN: Preşedintele turc: Ţări care au fost apropiate de dictatori precum Gaddafi acum iau măsuri extreme | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Preşedintele turc: Ţări care au fost apropiate de dictatori precum Gaddafi acum iau măsuri extreme

Unele ţări care au fost apropiate de dictatori precum liderul libian Muammar Gaddafi acum iau măsuri extreme, trezind suspiciuni că ar putea avea o agendă secretă, a declarat miercuri preşedintele turc Abdullah Gul, a cărui ţară se împotriveşte plasării operaţiunii Odyssey Dawn sub comanda NATO.

Preşedintele turc Abdullah Gul i-a cerut miercuri liderului libian Muammar Gaddafi să plece de la putere, pentru a evita şi mai multă vărsare de sânge în ţară, relatează agenţia Anadolu.

"Pentru Turcia este important ca situaţia din Libia să ia sfârşit fără să fie şi mai multă vărsare de sânge. Cei care conduc Libia trebuie să plece imediat, pentru a nu le fi devastată ţară de alţii", a declarat Gul înainte de a pleca într-o vizită în Ghana.

"Amintiţi-vă de comportamentul lui Saddam şi ce s-a întâmplat apoi în Irak...Cumva, situaţia s-ar putea repeta în Libia", a avertizat Gul.

Întrebat despre un posibil transfer al acţiunii militare din Libia sub comandă NATO, Gul a arătat că subiectul este discutat intens în aceste zile la NATO. "Este evident că unele ţări care au fost foarte apropiate de aceşti dictatori acum iau măsuri extreme, trezind suspiciuni că s-ar putea să aibă o agendă secretă", a spus Gul, fără a preciza la cine se referă. "Acest lucru s-a dezbătut la NATO atât de către liderii civili, cât şi de cei militari", a adăugat Gul.

Gul a mai afirmat că politica Turciei faţă de Libia "a urmat nişte principii şi a urmărit să asigure libertate pentru populaţia oprimată. Turcia poate că este criticată acum, dar se va vedea că are dreptate. Turcia va continua să ducă această politică principială", a conchis Gul.

Libia a făcut cândva parte din Imperiul otoman, astfel că Ankara are unele sensibilităţi particulare faţă de această ţară.
Regiunea libiană Trablusgarp este de o importanţă specifică pentru Turcia. Fondatorul statului laic turc, Kemal Ataturk, a fost trimis aici, în 1911, ca tânăr ofiţer în armata otomană, pentru a organiza trupele neregulate ale ţării împotriva invaziei italiene. A apărat cu succes Tobruk şi la 6 martie 1912 a fost făcut comandant al regiunii din jurul oraşului libian Darnah înainte de a fi rechemat la Istanbul.

Turcia a avut obiecţii serioase faţă de modul în care a fost întreprinsă intervenţia militară împotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Cu toate acestea, s-a oferit să trimită cinci nave de război - patru fregate şi o navă de asistenţă -, plus un submarin. Ankara a subliniat însă că nu va participa la operaţiunea militară a coaliţiei internaţionale, ci va monitoriza situaţia, pentru a ajuta la implementarea rezoluţiei Consiliului de Securitate referitoare la embargoul impus Libiei în privinţa armamentului.

Înainte ca violenţele să cuprindă ţara nord-africană, între 25.000 şi 30.000 de cetăţeani turci lucrau în Libia. Peste 200 de firme turceşti operează în Libia, derulând proiecte în valoare totală de 15 miliarde de dolari, majoritatea în construcţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro