Fântânile Brăilei, otrăvite de nitraţi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fântânile Brăilei, otrăvite de nitraţi

Apa potabilă din microinstalaţiile cu sursă de profunzime din mediul rural dar mai ales din fântâni, pe care o beau mulţi brăileni, este plină de bacterii, nitriţi şi nitraţi, ceea ce reprezintă o situaţie extrem de gravă pentru sănătatea oamenilor. Concluzia aparţine Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, care a prezentat raportul privind calitatea apei potabile pe anul 2009, la sedinţa Colegiului Prefectural. Directorul interimar al DSP Brăila, dr. Lavinia Craioveanu, a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile de îmbolnăvire la care este supusă populaţia din mediul rural şi a atenţionat primarii localităţilor din judeţ despre calitatea necorespunzătoare a apei potabile. Potrivit analizelor, în localităţi precum Cireşu, Ciocile, Măraşu, Frecăţei, Ulmu, Viziru, probele de apă din fântâni care nu corespund sunt în proporţie de 99%. Din cauza concentraţiei de nitraţi sau nitriţi peste limitele admisibile, au avut de suferit mai ales sugarii cărora li s-a administrat lapte praf sau ceai preparate cu apă din fântâni. Cu toate că probele nu au fost conforme, în 2009 a fost raportat un singur caz de intoxicaţie la sugari (methemoglobinemie acută infantilă) generată de apa din fântâni, în timp ce în 2008 au fost 6 cazuri. Probleme există în mediul rural şi la microinstalaţiile cu apă de profunzime, care sunt în administrarea Unităţilor Teritorial Administrative. Potrivit analizelor, aceste microinstalaţii au avut peste 40% probe necorespunzătoare, situaţie întâlnită în localităţi precum Salcia Tudor, Romanu, Oancea, Bărăganu. "Chiar dacă în localităţile unde apa nu a fost corespunzătoare nu s-au semnalat îmbolnăviri în masă cauzate de consumul de apă nepotabilă, riscul există, atât în ceea ce priveşte bolile cu transmitere hidrică, ca şi intoxicaţii cronice cu diferite substanţe chimice dăunătoare sănătăţii", a atenţionat dr. Lavinia Craioveanu. Raportul mai arată că unele primării nu au adus probe de apă pentru examenul de laborator, încălcând prevederile legislaţiei în vigoare (Legile nr. 458/2002 şi nr. 311/2004, HG nr. 974/2004) referitoare la monitorizarea calităţii apei potabile, fiind menţionate localităţile Berteştii de Jos, Ciocile, Cireşu, Măraşu şi Măxineni. Prefectul judeţului, Dumitru Popa, a atras atenţia primarilor asupra faptului că au obligaţia să ia toate măsurile pentru îmbunătăţirea calităţii apei furnizate populaţiei, care trebuie să fie adusă la parametrii corespunzători.

În ceea ce priveşte apa furnizată de Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila, specialiştii DSP au recoltat peste 1.100 de probe, constatându-se că s-a îmbunătăţit constant calitatea apei, peste 99% dintre probe fiind corespunzătoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro