Faleza va ramine locul de promenada al brailenilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Faleza va ramine locul de promenada al brailenilor

Faleza ramine a brailenilor si n-o izoleaza nimeni cu garduri, cu atit mai putin galatenii! Este asigurarea pe care o dau autoritatile locale, dupa ce au aflat de la ziaristi de aparitia unei Hotariri de Guvern care a inclus sectorul de promenada al falezei in suprafata detinuta de Zona Libera, concesionata de APDM Galati. Potrivit reglementarilor legale, in acest context, faleza Brailei ar trebui imprejmuita cu garduri, ar trebui infiintate puncte de frontiera, iar cetatenii nu ar mai avea acces acolo decit cu permis special, de la APDM Galati. Prefectul judetului si primarul municipiului spun insa ca faleza este parte a domeniului public, ca acest lucru este atestat cu documente si nimeni nu poate schimba aceasta realitate. Cei doi cred ca este vorba despre o simpla eroare in anexele HG respective, care va fi indreptata.
Pina ieri, la prinz, prefectul Nicolae Mitroi inca nu discutase nici cu cei de la Zona Libera, nici cu cei de la Guvern, el explicindu-ne ca dorea intii sa se edifice unde este greseala, inainte de a pune intrebari pe aceasta tema: "Cred ca e o eroare la mijloc, in legatura cu extinderea Zonei Libere Braila, asa cum a aparut in presa, in zona de promenada a Brailei, pentru ca asta, intr-adevar, ar presupune o izolare de restul orasului, un acces practic interzis al braileanului la Dunare. Intodeauna, ca arhitect, dar si in calitatea pe care o detin acum, am cautat ca Braila sa se deschida cit mai mult la Dunare, ca de fapt, Dunarea a fost motivul pentru care Braila a luat nastere aici. Vedeti dvs, din cauza unor greseli care s-au facut in trecut - si ma refer la partea asta de industrie, incepind cu PAL, Santierul Naval -, se blocheaza accesul cetateanului catre fluviu. Eu tot am sperat si la vremea la care lucram planurile de urbanism ale orasului, deschideam si zona aceasta portuara, imaginam un parc in care sa conservam o parte din magaziile si constructiile care sint acolo, ca atare, sa le reabilitam si sa dam un parfum de epoca, un farmec, si sa crestem valoarea turistica a Brailei. De aceea va spun ca este asa de gogonata chestia asta, ca nu poate sa fie posibila. Pina acum, nu am incercat sa sun la Guvern, pentru ca am vrut intii sa ma edific, sa vad unde este greseala, daca nu cumva referirea aceea din HG este gresita. Eu oricum voi participa miine (azi-n.n) la o intilnire a corpului prefectilor cu reprezentatii Ministerului Administratiei, si cu prilejul acesta o sa ma intilnesc cu oamenii care sint mai informati si voi afla mai multe lucruri, direct de la sursa".

"In nici un caz faleza nu va ajunge Zona Libera"

In ceea ce-l priveste pe primarul Cibu, acesta s-a aratat amuzat de concluzia ziaristilor (de fapt, asa spune legislatia referitoare la zonele libere), ca brailenii se vor putea plimba pe faleza numai cu permis special de la Galati: "Nu e cazul ca brailenii sa-si faca griji in privinta ingradirii zonei de promenada de pe faleza. Exista, intr-adevar, o neconcordanta in aceasta HG privind suprafata acoperita de Zona Libera. Noi am predat APDM Galati o suprafata de 381 de mii de metri patrati, iar in Hotarirea de Guvern sint prevazuti 400 de mii de metri patrati, si diferenta aceasta de suprafata, practic, din ceea ce spune HG, n-o putem delimita cu precizie. Eu pot sa va asigur insa ca in nici un caz faleza nu va ajunge Zona Libera si in nici un caz nu se va intra cu permis. Faleza va ramine definitiv asa cum este, ca si statut, ba chiar, incepind din luna martie a acestui an va fi imbunatatit, pentru ca intra in vigoare programul PHARE accesat anul trecut. Atit faleza, cit si centrul istoric vor fi reabilitate in intregime".

"Acolo nu este o zona de operatiuni portuare, deci statutul de Zona Libera nu deranjeaza cu nimic"

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, Alexandros Galiatatos, nu comenteaza corectitudinea anexei HG amintite, ci doar faptul ca aceasta nu ar avea ca efect blocarea accesului publicului, pe faleza. El a declarat ieri unui post de televiziune ca, de fapt, nu se pune problema ca brailenii sa nu aiba acces liber, pe faleza orasului lor. Galiatatos sustine ca este vorba doar despre o schimbare de denumire, care nu afecteaza situatia actuala a zonei de promenada, din punct de vedere al accesului publicului: "E vorba de o HG prin care portul Braila, cu facilitatile portuare aferente, a preluat denumirea de Zona Libera. Am discutat aceasta problema si cu cei de la Vama, si cu cei cei de la Politia de Frontiera. Este vorba numai despre denumire. Nu are nici o legatura cu accesul pe faleza, este acelasi acces ca si pina acum, doar ca s-a schimbat denumirea, pentru a fi inregistrate la UE, care recunostea o singura denumire, si aceea este Free Zone. Nici nu s-a pus problema sa se limiteze accesul publicului, acolo nu este o zona de operatiuni portuare, deci statutul de Zona Libera nu deranjeaza cu nimic".

"Este o nebunie, o prostie imensa"

Am contactat ieri telefonic si citiva dintre parlamentarii de Braila, pentru a le cere opinia, in privinta acestui act normativ, care ar putea avea efecte dramatice asupra comunitatii. Ei au calificat, la unison, situatia, ca aberanta. Iata, insa si declaratiile parlamentarilor cu care am discutat:
* Mihai Tudose, deputat PSD - "Eu cred ca nu este nimic iesit din tipic. Este o Hotarire de Guvern normala, pentru guvernul actual. Faptul ca cineva, din greseala, ne-a luat din faleza, este ceva normal pentru guvernarea actuala. Primul pas a fost facut atunci cind portul a trecut in administrarea APDM . Este o nebunie, o prostie imensa. Portul era ceea ce ne diferentia de orase precum Mizil, sau Sibiu, ca sa dau niste exemple deloc intimplatoare. Miine- poimiine, mergem in port cu pasaport de Galati... Este o porcarie. Astept sa vad ce sanctiuni se vor da celor care isi permit sa greseasca cu asemenea lucruri. La etapa urmatoare, portul va fi extins pina la Bulevardul Independentei, si toti vom locui in port.
Practic, este cam situatia in care ne-am pus noi, PSD-ul, cu mia de hectare trecuta in administrarea Galatului. Numai ca acolo era o suprafata de teren cu maracini, la periferia judetului, si aici este vorba despre faleza"
* Dan Sabau, senator PLD - "In ceea ce priveste pata de ulei care se intinde ca Zona Libera, nu pot sa spun decit ca voi face o interpelare pe tema aceasta, imediat ce vom relua lucrarile Parlamentului. Este anacronica extinderea Zonei Libere, in contextul in care aceasta nu si-a demonstrat utilitatea, la Braila. AZL Braila nu ne-a adus nimic bun, in toti acesti ani, nimic din ce a existat in Zona Libera n-a mers. Mi se pare grava emiterea unei Hotariri de Guvern, pe aceasta tema, nu doar pe chestiuni ce tin de forma, ci si de fond. Este o anomalie, care inclin sa cred ca este o gafa guvernamentala. O asemenea formula este exclusa, nu este posibil ca faleza sa devina Zona Libera, si sa fie ingradita. Nu cred ca este posibil asa ceva. Este o absurditate, o gafa monumentala, o eroare cadastrala. Faptul ca ea a fost emisa acum, cind Romania a intrat in UE, ma face sa cred ca ceva nu este in regula"
* Alin Teodorescu, deputat PSD - "Este o porcarie fara seaman. Faleza este proprietatea orasului si a cetatenilor, deci nu poti sa o faci Zona Libera, cu statutul aferent si cu regim de proprietate privata. Este neconstitutional asa ceva. Cine a pregatit aceasta Hotarire de Guvern trebuie sa raspunda. Daca aceste date eronate n-au venit de la autoritatile locale, atunci secretariatul general al Guvernului este de vina".
Parlamentarii Aurel Simionescu (PSD) si Gabriel Sandu (PLD) nu au putut fi contactati, iar deputatul Horia Vasioiu (PD), fiind in vacanta, nu stia exact despre ce este vorba, asa incit a refuzat sa faca orice comentarii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro