Falimentul lui Cibu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Falimentul lui Cibu

După aproape 7 luni de la declanşarea procedurii de insolvenţă, SC "Phoenix" SRL, perla din grupul firmelor aparţinând actualului senator PNL Constantin Sever Cibu, a intrat în faliment. Decizia a fost recent luată chiar de către creditorii firmei, care au ajuns la concluzia că nu se merită continuarea activităţii, cu atât mai mult cu cât domeniul este unul dintre cele mai grav afectate de criză. Astfel, la începutul acestei luni, luând act de hotărârea creditorilor, judecătorul-sindic a decis deschiderea procedurii de faliment. Surse apropiate procedurii au explicat că motivul care i-a determinat pe creditori să aleagă varianta falimentului a fost lipsa comenzilor şi a contractelor de executare lucrări din partea partenerilor de afaceri ai "Phoenix". În acest context, orice plan de reorganizare presupus de procedura insolvenţei nu putea conduce spre o redresare a firmei. De altfel, la finele anului trecut, când "Phoenix" a cerut singură declanşarea procedurii insolvenţei avea în gând un astfel de plan în cadrul căruia ar fi urmat să-şi continue activitatea de producţie şi astfel să obţină suficienţi bani pentru a ieşi din criză. Finalitatea a fost însă cu totul alta şi mult mai dramatică: falimentul.

La acest moment, valoarea totală a pretenţiilor celor înscrişi la masa credală se ridică la aproximativ 70 miliarde de lei vechi, iar îndestularea în integralitate a tuturor creditorilor este un deziderat ce pare destul de greu de atins.

Banca şi-a recuperat banii - circa 21 miliarde de lei vechi

Decizia privind deschiderea procedurii de faliment a fost luată la începutul acestei luni, mai precis 3 iunie, context în care toate bunurile firmei senatorului PNL-ist au fost puse sub sigiliu în vederea valorificării prin licitaţii. Astfel birourile, magaziile, depozitele, spaţiile de producţie, utilajele, toate urmează a fi scoase la vânzare pentru a acoperi datoriile.

Odată luată decizia intrării în faliment, firma SC "Sierra Quadrant" desemnată de judecătorul-sindic care a preluat în noiembrie anul trecut cazul de insolvenţă la SC "Phoenix" s-a transformat din administrator judiciar în lichidator. "Procedura de valorificare a fost deja demarată şi, prin recuperarea creanţelor pe care le înregistra SC «Phoenix», s-a reuşit acoperirea pretenţiilor formulate de către creditorul bancar. Acum se derulează procedura de valorificare a bunurilor persoanei juridice aflate în faliment şi, în funcţie de evoluţia pieţei, sperăm să acoperim în procent cât mai mare pretenţiile formulate de creditorii chirografari, certificate de instanţă. De fapt, dacă vom obţine preţurile estimate în raportul de evaluare vor fi acoperite integral pretenţiile înscrise la masa credală", a explicat Ovidiu Neacşu, reprezentantul "Sierra Quadrant", adăugând că varianta cea mai pesimistă este acoperirea a doar 50% din pretenţiile creditorilor chirografari. Surse apropiate procedurii de faliment au precizat că valoarea totală a masei credale este de circa 70 miliarde de lei vechi din care, până acum, din valorificarea creanţelor, s-au recuperat circa 21 miliarde de lei vechi, bani cu care s-au acoperit pretenţiile celui mai important creditor - o unitate bancară.

Meseriaşii din "Phoenix" au fost vânaţi de alte firme de profil

În ceea ce priveşte personalul angajat al "Phoenix", reprezentantul firmei lichidatoare a punctat că deja s-a încheiat etapa disponibilizării în cadrul căreia oamenii au primit notificarea de preaviz privind încetarea raporturilor de muncă. De altfel, Neacşu a declarat că o bună parte dintre foştii muncitori au fost recrutaţi de alte firme de profil, ei plecând prin transfer. Cele aproximativ 250 de persoane care figurau, la momentul declanşării procedurii pe baza Legii 85/2006, ca angajaţi ai "Phoenix" şi-au primit drepturile salariale cuvenite.

De menţionat este că "Sierra Quadrant" are la activ lichidarea fostului combinat chimic "Dunacor" sau a SC "Insula Mare a Brăilei" ori SC "Vinalcool". Redactorii "Obiectiv" au încercat să obţină un punct de vedere al asociatului principal al "Phoenix" - senatorul Constantin Cibu, însă acesta nu a putut fi contactat, având mobilul închis.
Reamintim că la jumătatea lunii noiembrie 2008, Tribunalul Brăila a înregistrat cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă venite din partea debitorului, adică a SC "Phoenix" SRL. Prin respectiva solicitare compania recunoştea la vremea respectivă situaţia de criză în care se afla şi solicita aplicarea unui plan de reorganizare.

În 2007, "Phoenix" a avut un profit de doar 107 lei!

Important de precizat este că anul trecut, SC "Phoenix", care activează în domeniul construcţiilor metalice, a raportat că avea datorii totale de 17,77 milioane lei comparativ cu 5,11 milioane lei creanţe de recuperat. În plus, valoarea totală a activelor imobilizate menţionată în bilanţ este de 6,511 milioane lei. Societatea a realizat în 2007, cu un număr mediu de 219 salariaţi, o cifră de afaceri de 19,45 milioane lei, însă rezultatul final a fost un profit infim, de doar 107 lei.
Potrivit datelor prezentate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la SC "Phoenix" SRL apar asociaţi Constantin Sever Cibu (cu 56%) împreună cu fiul său Cristian Cibu (44%) care a figurat ca administrator până la declanşarea procedurii de insolvenţă.

Falimentul se încheie cu radierea firmei


În conformitate cu Legea nr. 85/2006, prin procedura falimentului se înţelege procedura de insolvenţă concursuală, colectivă şi egalitară care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului, fiind urmată de radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat. Potrivit actului normativ amintit, prin hotărârea intrării în faliment, judecătorul-sindic va pronunţa dizolvarea societăţii debitoare şi va dispune ridicarea dreptului de administrare al debitorului. În plus, desemnează un lichidator căruia îi stabileşte atribuţiile. De precizat este că debitorii intraţi în procedura falimentului îşi acoperă pierderile anuale, stabilite prin declaraţia de impozit pe profit, din profiturile impozabile obţinute în toată perioada, până la închiderea procedurii de faliment. După ce judecătorul-sindic aprobă raportul final al lichidatorului, acesta va trebui să facă distribuirea finală a tuturor fondurilor din averea debitorului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro