Familia Puiu, 5 miliarde | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Familia Puiu, 5 miliarde

"Primul venit primul servit", aceasta a fost regula după care municipalitatea a decis să aloce cinci miliarde de lei vechi pentru sprijinirea fotbalului, atletismului şi înotului brăilean. Interesant este că primul ONG care a venit cu o propunere în privinţa accesării banilor de la bugetul local pentru sprijinirea activităţilor sportive a fost cel al lui Vasile Puiu, ex-director PSD-ist al DJS Brăila, al fiului acestuia, Ion Puiu, al lui Ionel Antihi şi Teodor Ciochia, ceea ce ne poate duce cu uşurinţă la ideea de favorism politic. Potrivit declaraţiei lui Puiu, preşedintele Asociaţiei "Iubitorii Sportului Brăilean" (ISB), iniţiativa sa a pornit la cererea echipei locale de fotbal, iar spre bucuria sa răspunsul municipalităţii nu a întârziat, fiind unul pozitiv. Cu toate acestea, se ridică întrebarea dacă alegerea organizării unui concurs de proiecte nu ar fi fost varianta potrivită, ţinând cont de faptul că la mijloc este vorba bani publici. Şi nu puţini.

Asocierea ISB - CLM, votată în unanimitate

În cadrul celei mai recente şedinţe ordinare, membrii CLM Brăila au aprobat în unanimitate un contract de asociere între municipiu şi Asociaţia "Iubitorii Sportului Brăilean", valabil până la finalul lunii decembrie, dar cu posibilitate de prelungire. Potrivit clauzelor acestuia, suma de 500.000 lei de la bugetul local al municipiului Brăila pe anul 2014 va trebui folosită în sprijinul activităţilor sportive - atletism, fotbal şi nataţie, un accent deosebit fiind pus asupra secţiei de fotbal a CF Brăila, cu menţiunea că se urmăreşte "revigorarea activităţii la nivelul grupelor de copii şi juniori, prin asigurarea condiţiilor de pregătire şi a unui sistem competiţional, care să creeze posibilitatea apariţiei de jucători de valoare şi să asigure formarea unei echipe divizionare competitive". Conform datelor din raportul proiectului, municipiul Brăila nu preia şi nu răspunde în niciun fel de eventualele debite sau obligaţii financiare sau de altă natură ale asociaţiei sportive, contractate anterior adoptării hotărârii. De asemenea, potrivit clauzelor contractuale Asociaţia "Iubitorii Sportului Brăilean" este obligată să utilizeze fondurile de la CLM strict pentru cele trei activităţi sportive amintite mai sus, fără a folosi banii municipalităţii pentru a plăti prime, a da premii, a achita cheltuieli de personal sau utilităţi consumate de sportivi. De precizat că valoarea sprijinului financiar dat de Primărie va fi stabilită anual de către CLM Brăila, iar încetarea contractului se poate face doar la solicitarea justificată a uneia dintre părţi, prin acord comun, pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a clauzelor contractului ori dacă se constată că sunt deficienţe în administrarea sumelor alocate de către Municipiul Brăila.
Tot din proiectul de hotărâre aflăm că decizia de asociere cu ONG-ul "Iubitorii Sportului" vine ca urmare a referatului de aprobare al primarului şi a două adrese din partea Asociaţiei. De precizat faptul că pentru a putea primi bani din partea municipalităţii, ISB a trebuit să facă dovada contribuţiei sponsorilor în privinţa proiectului. Astfel, au fost prezentate mai multe scrisori de angajare din partea acestora, din care aflăm că SC Comision Trade SRL, firma lui Florin Cârligea, preşedintele organizaţiei municipale a PDL Brăila, şi-a anunţat intenţia de sprijin financiar cu aproximativ 600.000 lei, SC Rodbun Grup SRL - 100.000 lei şi SC Tomit Agri Macchine SRL - 50.000 lei.

Controlul cheltuirii banilor de către ISB, pe mâna Cameliei Guşatu

De asemenea, o altă problemă majoră o reprezintă controlul ONG-ului lui Puiu cu privire la modul de cheltuire a sumelor alocate din bugetul local. Potrivit proiectului, acesta ar trebui realizat periodic de către Direcţia Cultură, Învăţământ, Sport şi Turism (DCIST) Brăila, aflată sub conducerea Cameliei Guşatu. Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" în privinţa verificării modului de cheltuire a banilor, primarul Aurel Simionescu nu s-a arătat extrem de îngrijorat. "ONG-ul, ca şi toate celelalte, în fiecare lună, în funcţie de suma care li se alocă la solicitări, în funcţie de ce activităţi fac, trebuie să prezinte un raport financiar despre cum s-au cheltuit banii şi un raport de activitate privind obiectivele pe care trebuie să le atingă. În momentul în care nu ating obiectivele respective - că îmi închipui că nu vor face altceva cu banii, dar şi aici sunt de verificat -, nu mai primesc sumele. Este vorba de un parteneriat în care ei s-au angajat să facă ceva. Dacă într-o lună de zile se întâmplă ceva să nu cheltuie banii cum trebuie sau cât trebuie atunci cu certitudine lucrurile se opresc", a declarat edilul-şef.

Simionescu: "Noi am solicitat, el a venit cu proiectul respectiv legat de fotbal"

În ceea ce priveşte realizarea unui concurs de proiecte pentru a decide în ce direcţie se vor aloca cele cinci miliarde de lei din bugetul local pentru sprijinul activităţilor sportive, primarul Aurel Simionescu a declarat că a preferat varianta "primul venit, primul servit". Acesta a explicat că dacă s-ar fi realizat un concurs, lucrurile ar fi fost ceva mai complicate. "Noi am solicitat, el a venit cu proiectul respectiv legat de fotbal. Am avut observaţii la proiectul acela pentru că avem mai multe sporturi în Brăila, nu doar fotbalul. Cum să spun... primul venit, primul servit. Deci, cine a venit cu proiect pentru baschet, avem un proiect la baschet, la fel la rugby. Încercăm sprijinul unor astfel de manifestări. Acesta este cu fotbal, înot şi atletism. Adică încercăm să prindem mai toate sporturile, şi nu neapărat zona foarte performantă. Şi proiectul acesta este legat mai mult de partea de copii, de juniori, modul în care reuşim să creăm şi la Brăila o bază, să spunem aşa. Chiar dacă după aceea vor pleca ei la formaţii foarte bune, să dea Dumnezeu să se întâmple şi lucrurile astea, dar să îi sprijinim să promoveze. Concursul de proiecte, dacă era să fie, trebuia făcut strict pe ceva. Noi nu am vrut să fie pe ceva neapărat pe fotbal, pe baschet, pe handbal. Repet, care cum au venit. Dacă vor veni şi alţii şi ne arată că se implică în treaba asta îi vom sprijini aşa cum facem cu handbalul, fotbalul, baschetul, înotul şi aşa mai departe", a afirmat Simionescu.

Puiu: "Este cam singurul ONG pe zona asta cu activităţi sportive"

Din perspectiva preşedintelui Asociaţiei "Iubitorii Sportului Brăilean", Vasile Puiu, lucrurile s-au desfăşurat destul de simplu în privinţa accesării fondurilor de la bugetul local. Acesta a subliniat că totul a pornit de la o cerere de ajutor din partea FC Brăila. Astfel, a făcut o solicitare către Primărie în acest sens, care s-a şi aprobat. "Se ştia că eu am mai activat cu acest ONG, au venit cei de la fotbal pentru că dânşii nu au dreptul să primească în totalitate suma pentru că ei sunt societate comercială şi în situaţia asta nu se pot face sponsorizări către ei. Atunci singura lor posibilitate era asocierea cu un ONG de specialitate, care să poată permite primirea acelor bani şi cheltuirea lor prin ONG-ul respectiv. Şi domnul primar a fost cel care a aderat la ideea de a sprijini şi celelalte sporturi, adică atletismul şi înotul, care la ora asta sunt ca performanţe în vârf. Ţinând cont că handbalul este sprijinit, boxul primeşte o anumită subvenţie, la fel şi rugbyul, baschetul şi atunci am ajuns la această formă de a putea accesa fonduri de la bugetul local pentru a sprijini activitatea fotbalistică şi celelalte două". Întrebat care sunt planurile ONG-ului până la finalul anului, precum şi ţintele stabilite pentru cele trei sporturi - fotbal, atletism şi nataţie -, Puiu a explicat că se încearcă în special pregătirea tinerilor şi formarea unei baze de jucători. "Sprijinim activităţile la nivelul copiilor, un sprijin dat şi echipei de seniori şi pentru a reuşi să treacă de pasa asta dificilă la ora asta. Copiii, juniorii de la Clubul de fotbal trebuie să formeze un nucleu puternic, să avem şi noi la dispoziţia echipei de seniori nişte copii formaţi, aşa cum aţi văzut că şi la handbal au început să fie. (...) Din discuţiile pe care le-am avut preliminarii cu cei de la fotbal se doreşte ca din vară să se reorganizeze, să formeze o echipă de la care să se aştepte rezultate şi în anul următor. Acum mai intervin şi doleanţele celor care dau grosul, pentru că pe lângă banii veniţi de la Primărie, în acest program intervin şi banii asociaţilor, respectiv sponsorilor. Undeva la vreo 750.000 lei, deci vreo 7 miliarde şi jumătate, pentru redresarea echipei. Sunt mai multe puncte pe care în momentul în care le vor definitiva cei de la fotbal vi le vor face publice. Ideea de bază este reconstrucţia echipei", a declarat Puiu. În ceea ce priveşte cheltuirea banilor veniţi de la Primărie, acesta a explicat că sunt repartizaţi pe trimestre. "Vor fi în funcţie de necesităţi, conform normativelor existente. Nu se permit plăţile pentru cheltuieli de personal, ci numai pentru activitate sportivă, nu retroactiv. Să încercăm să cheltuim efectiv pentru ce este necesar. Tot timpul banii vor fi raportaţi prin raporturi financiare aşa cum se procedează, către Primărie, iar acestea vor putea fi văzute de cei care sunt interesaţi", a mai completat acesta.
Asociaţia ISB a luat fiinţă în 2006, prin sentinţă judecătorească, din iniţiativa unui grup format din Vasile Puiu, Ion Puiu, Ionel Antihi şi Teodor Ciochia, având ca scop sprijinirea activităţii sportive prin colectarea de fonduri şi organizarea de diverse manifestări sportive şi de promovare a valenţelor acestuia. În perioada 2007-2013, principala acţiune organizată la iniţiativa ISB a fost Cupa Brăilei, competiţie organizată cu sprijinul CJ Brăila şi al Primăriei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro