Festivalul SUBITO - un regal al muzicii de cameră la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Festivalul SUBITO - un regal al muzicii de cameră la Brăila

în perioada 4-6 octombrie, are loc cea de a III-a ediție a Festivalului Național al Muzicii de Cameră SUBITO • evenimentul reunește cei mai buni interpreți și cele mai titrate ansambluri din România și este organizat de Filarmonica „Lyra - George Cavadia”, Consiliul Județean Brăila, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Primăria Municipiului Brăila • prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, va concerta la Brăila

 

Weekend de poveste la Brăila, orașul care, iată, redevine centru național al muzicii de cameră, cu prilejul celei de a III-a ediții a Festivalului Național al Muzicii de Cameră SUBITO. Festivalul este organizat de prestigioasa Filarmonică „Lyra - George Cavadia”, Consiliul Județean Brăila, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Primăria Municipiului Brăila. Biletele pentru regalul muzicii de cameră de la Brăila mai pot fi achiziționate de la Agenția Filarmonicii „Lyra - George Cavadia”, Strada Ana Aslan nr. 29, sau online de pe platforma BLT.ro (https://www.blt.ro/subito-festivalul-national-al-muzicii-de-camera-braila.html). Prezentăm și astăzi formațiile și maeștrii muzicii de cameră care vor evolua în cadrul Festivalului SUBITO, pe scena Casei Tineretului și la sediul filarmonicii brăilene.

 

Duo-ul format din Daniel Magdal și Alexandru Mihai Burcă reunește două personalități artistice deosebite din lumea muzicii, fiecare având o carieră impresionantă

Născut la Iași, Daniel Magdal a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” și Academia de Artă „George Enescu”, unde a studiat canto sub îndrumarea maestrului Octavian Naghiu-Alba. După debutul său ca tenor liric-lejer la Opera Națională din Iași, a emigrat în Germania, unde a evoluat în roluri pentru tenor lirico-spinto și tenor spinto-dramatic pe scene importante din Europa, America și Asia. A colaborat cu instituții de prestigiu, precum Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda , Staatsoper Saarbrücken și Staatsoper Hannover. Din 2018, Daniel Magdal  este solist la Opera Națională din București, abordând un repertoriu vast ce include lucrări de Verdi, Puccini, Wagner, Bizet și mulți alții. De-a lungul carierei sale, tenorul a susținut concerte și recitaluri în mari orașe culturale, precum New York, Berlin și București.

Pianist de renume și profesor asociat al Universității de Muzică din București, Alexandru Mihai Burcă este laureat al mai multor concursuri internaționale și a susținut concerte în peste 20 de țări ale lumii, promovând cultura românească. În țară, a avut apariții la Ateneul Român, Festivalul „George Enescu” și la alte instituții prestigioase. Pe lângă activitatea sa ca pianist, Alexandru Burcă este compozitor, regizor și director muzical, colaborând cu teatre importante, precum Teatrul Național București și Teatrul Metropolis. A compus muzică corală și pentru balet, implicându-se în numeroase proiecte culturale și educaționale, atât în țară, cât și în străinătate.

Împreună, cei doi artiști oferă o combinație de excelență vocală și măiestrie instrumentală, colaborând în diverse spectacole și concerte, precizează organizatorii Festivalului SUBITO.

 

Membrii ansamblului Pro Musica Academica au susținut recitaluri în mai multe țări ale lumii

Ansamblul Cameral Pro Musica Academica a fost înființat în anul 2000, la inițiativa prof. Doru Albu, pe structura cvartetului de clarinete care purta aceeași denumire. Acest ansamblu are o structură flexibilă în cadrul căreia au funcționat, în funcție de repertoriul abordat, cvartetul de clarinete Orpheus, duo-uri, trio-uri sau alte formule camerale.

Activitatea artistică a membrilor ansamblului este una deosebit de bogată, acumulând prezențe la festivaluri de renume: Festivalul Internațional EUROTREF - Germania, edițiile 2005 și 2008, Festivalul „George Enescu” București, 2009, Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț”, Festivalul „Nae Leonard” Galați, Festivalul Internațional „Plodviv” - Bulgaria, Festivalul Muzicii Românești de la Iași, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Festivalul - Concurs Internațional de clarinet și saxofon Iași.

Membrii ansamblului au susținut, de-a lungul anilor, recitaluri în Germania, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Ungaria, România, turnee individuale sau de grup în Japonia, Ucraina, Tunisia, Anglia, Austria, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Italia, România și au colaborat cu Filarmonicile din Iași, Arad, Timișoara, Bacău, Brașov, Botoșani, Târgoviște, Teatrele muzicale din Galați și Brăila și orchestra UNAGE Iași. Totodată, au obținut premii la competiții internaționale în Italia, Republica Moldova și România, au îndrumat Cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Grecia, Republica Moldova și România și au participat ca membri în jurii la concursuri naționale și internaționale.De curând, au obținut Marele Trofeu la Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, Ediția a II-a, 2023.

Pro Musica Academica a organizat cele șase ediții ale Festivalului - Concurs Internațional de clarinet și saxofon Iași 2011, 2012, 2013, 2017, 2018 și 2022, adăugând pe lista realizărilor lor CD-urile „Bijuterii muzicale 2009”, „Clarinetul în creația compozitorilor ieșeni” (vol. I 2014 și vol. II 2015). Membrii ansamblului au ca scop principal crearea unei formații capabile să interpreteze repertoriul abordat la un nivel calitativ de excepție, care să promoveze muzica și valorile interpretative românești.

În cadrul Festivalului Național al Muzicii de Cameră SUBITO, Ansamblul Pro Musica Academica va fi reprezentat de: prof. univ. dr. Doru Albu - clarinet solist; asist. univ. drd. Zaharia Hojbotă - clarinet 1; Costel Enea - clarinet 2; Danu Borș - clarinet 3; Emilian Clipa - clarinet Bass.

 

Cluj Tango Orchestra, prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, va concerta la Brăila

Cluj Tango Orchestra este prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, compusă din muzicieni români profesioniști, membrii ai Filarmonicii de Stat „Transilvania” sau ai Operei Naționale din Cluj-Napoca. Cu o experiență scenică bogată pe scenele filarmonicilor din țară, a festivalurilor de tango argentinian din România și din străinătate, aceștia aduc în fața publicului brăilean o fărâmă din frumusețea și magia muzicii de tango argentinian.

Înființată în anul 2019, scopul acestei „Orquestra Tipica del Tango” - formată din cinci instrumentiști, respectând cutumele din Buenos Aires - este de a promova tango-ul argentinian în România. „Cluj Tango Orchestra” concertează sub egida Ambasadei Republicii Argentina în România, a Casei Regale și sub patronajul Operei Naționale din Cluj-Napoca. Spectacolul se numește BUENOS AIRES TANGO NIGHTS; este un spectacol într-un singur act ce ilustrează o seară specifică de tango din Buenos Aires, introducând publicul în această poveste autentică de tango. Membrii orchestrei sunt :

IULIA MERCA - mezzosoprană (prim solistă la Opera Națională din Cluj);

MARTHIN MARCOS - solist;

CLAUDIU HONTILĂ - vioară (Filarmonica de Stat „Transilvania”);

INDREI IRINA - pian (Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”);

ROBERT INDREI - bandoneon;

EMANUEL ELCEAN - contrabas (Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca).

Vor dansa campionii europeni de tango argentinian, Csongor Kicsi și Silvia Spătaru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro