Municipiul Brăila implementează în parteneriat cu Jazzmontor AS Norway, până în septembrie 2015, proiectul "Istoria holografică multietnică a Brăilei". Este vorba despre o finanţare nerambursabilă de 513.973 lei, printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, prin Programul PA17/RO13 - Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european. Ministerul Culturii este Unitatea de Management a Proiectului. Cofinanţarea naţională este de 77.095 lei. Prin acest proiect, potrivit promotorului, Primăria Brăila, "se realizează două campanii de conştientizare a rolului artei ca mijloc de educare, prin imprimarea a două filme de promovare a istoriei şi multiculturalităţii care vor fi proiectate ca holograme şi cvasiholograme de cel puţin trei ori în spaţiul public pe toată durata proiectului".
Primele proiecţii, în august
Prezent la lansare, primarul Brăilei, Aurel Gabriel Simionescu, a susţinut că evenimentele din cadrul acestui proiect vor contribui la susţinerea oraşului în candidatura pentru Capitala Europeană Culturală din 2021.
"Holograma este o metodă inedită şi novatoare de promovare. Cele trei proiecţii holografice se vor realiza în spaţiul public şi au în vedere reconstituirea unor file de istorie, precum şi susţinerea diversităţii multietnice, mai ales în contextul în care Brăila doreşte să devină Capitală EuropeanăCulturală în 2021", a declarat primarul municipiului.
Fiecare film va avea câte cinci minute, între acestea va fi o legătură astfel încât să poată fi proiectate împreună ori de câte ori au loc manifestări de gen în oraş.
"Intenţionăm să realizăm primele proiecţii holografice şi cvasiholografice (n.r. cu note de culoare) în luna august, atunci când serbăm Zilele Municipiului şi Ziua Marinei", a adăugat Iuliana Neagu, director executiv al Direcţiei de Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare, Relaţii Internaţionale.