Frica de DNA şi votul pentru handbal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Frica de DNA şi votul pentru handbal

Echipa de handbal a Brăilei a primit, recent, finanţarea pe anul 2015 din partea Consiliului Judeţean. Este vorba despre 1.800.000 lei (n.r. 18 miliarde lei vechi), bani care se adaugă la cei 1.000.000 lei oferiţi de CLM şi 376.800 lei ai clubului Handbal Club "Dunărea" Brăila, ajungându-se în final la suma de 3.176.800 lei. Potrivit raportului proiectului CJ Brăila, banii vor fi folosiţi pentru "salariile aferente personalului, primele conform contractelor încheiate cu jucătoarele şi antrenorii, chiriile şi mesele sportivelor şi antrenorilor, cheltuieli pentru asigurarea condiţiilor de cazare, hrană şi transport la jocuri, cheltuieli cu arbitrajele, medicamentele şi materialele sanitare, cea mai mare pondere fiind deţinută de contractele încheiate cu sportivele şi staff-ul tehnic". Cu aceşti bani, consilierii judeţeni încearcă să asigure participarea HC "Dunărea" Brăila în play-off (primele opt locuri) în Liga Naţională de Handbal Feminin ediţia 2014 - 2015, la Cupa României ediţia 2015, precum şi în competiţiile europene de handbal feminin ediţia 2015 - 2016. "Sunt 8 echipe în juniorat la handbal, deci există pepinieră, dar cred că avem această tradiţie cu handbalul. Este un tip de reprezentare în prima divizie şi în cadrul ei, în primele 7 - 8 - 10 echipe. Nu cred că trebuie să dăm înapoi şi să găsim nod în papură să renunţăm şi la această imagine a Brăilei în sportul naţional. (...) La ora actuală echipa trăieşte o metamorfoză, o schimbare de traseu. Sper ca noua structură de management a echipei să găsească repede soluţii de redresare. Până atunci trebuie să găsim resurse ca jucătoarele să beneficieze de un medic sportiv, de un meniu făcut de un nutriţionist şi nu la întâmplare, la tavă împinsă, este inacceptabil. De un serviciu spa", a declarat Viorel Mortu, preşedintele interimar al mini-parlamentului judeţean. La rândul său, consilierul PNŢCD Gheorghe Chiru a afirmat că banii CJ Brăila ar trebui direcţionaţi exclusiv către echipele de tineri şi juniori, indiferent de disciplină. "Din întâmplare sau nu, am făcut şi eu la vremea mea sport şi ştiu cum se duc banii, iar timpul a demonstrat că nu a existat o investiţie. Ce spune domnul preşedinte vizavi de a întreţine o echipă cu recuperare, cu ce înseamnă parte medicală, cu prime, este un efort pe care Consiliul Judeţean şi Primăria nu pot să îl facă. Este un sac fără fund. O echipă de seniori care vrea performanţă înseamnă tot timpul «dă-mi!». Fiecare zi înseamnă altceva, pentru că jucătorii trăiesc", a declarat indignat, Chiru.

Se lucrează la un nou regulament pentru echipa de handbal

În replică, Viorel Mortu a dat asigurări că nu se va pune problema unor cheltuieli fără discernământ, în contextul în care lucrează alături de managementul echipei la un nou regulament care să ţină cont de recompensarea jucătoarelor în funcţie de performanţe. "O spun aici în public, fără probleme. Regulamentul şi contractele cu sportivele sunt făcute cu o anumită ambiguitate. Nu există recompensă pentru victorie şi plată pentru înfrângere sau pentru meci nul, ci otova. Victorie sau înfrângere sunt aceiaşi bani. Este inadmisibil! La nicio echipă serioasă nu se practică această formulă. Cum? Iei înfrângeri 3 la rând şi primeşti aceiaşi bani ca şi când ai avea 3 victorii? Nu e logic", a declarat PSD-istul.
Directorul executiv al echipei HC Dunărea a precizat la rândul său că se lucrează la un nou Regulament de ordine interioară, unul în care să se specifice, începând din campionatul următor, atât stimulentele pe care le vor primi handbalistele pentru aportul adus în teren cât şi sancţiunile pecuniare dacă nu-şi vor îndeplini obiectivele propuse. "La începutul fiecărui sezon competiţional trimitem la Federaţia Română de Handbal acest Regulament de ordine interioară, suntem obligaţi, altfel nu putem participa la competiţie. Iar acesta trebuie să fie în concordanţă cu regulamentele şi statutul FRH. Regulamentul există însă noi vrem să-l modificăm, vrem să introducem anumite criterii de performanţă, dar şi un sistem de amenzi. Fiecare handbalistă să fie plătită în funcţie de aportul din teren la fiecare meci jucat. În felul acesta se va intensifica lupta pentru titularizare, iar rezultatele vor fi cele pe care ni le dorim cu toţii" a declarat Dragoş Chiriţă, directorul executiv al HC Dunărea.

Liberalii au cerut informaţii suplimentare privind acţionariatul echipei

Pe fundalul vizitelor recente ale consilierilor judeţeni PNL la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi, pentru a face declaraţii în dosarele în care este implicat fostul şef CJ, Gheorghe Bunea Stancu, aceştia au evitat să mai voteze proiecte fără lămuriri suplimentare. Astfel, PNL-istul Bogdan Minescu a cerut informaţii în privinţa acţionariatului complet al echipei. "Eu, personal, sunt absolut de acord să dăm bani pentru sport, însă aş vrea să ştiu cine e această echipă în momentul de faţă? Probabil că unii dintre voi ştiţi, dar ar trebui să spunem cine era echipa în 2006. Habar nu aveam atunci cine este echipa Handbal Club Brăila, cum nu am habar nici în momentul de faţă. Cine este acţionar acolo? Cine are de câştigat material în condiţiile în care noi dăm bani pe respectivul club de handbal? Asta este cea mai importantă întrebare pe care o avem, pentru că altfel răspundem noi", a afirmat Minescu. Pe lângă acesta, atât consilierul liberal Gicu Mitache, cât şi independentul Marian Căpăţână au insistat pe transparentizarea acţionariatului echipei. "Actorii principali sunt Primăria Brăila şi un acţionariat care dă cam o şesime din sumele Consiliului Judeţean. Dar am fost la meci şi am văzut în sală foarte multe firme care îşi exprimau acolo poziţia de sponsori. Nu au mai dat niciun leu de ani de zile şi am dat dispoziţie ca să fie scoase afişele. A rămas doar Carrefour care dă apa şi sucurile pentru echipă şi încă o firmă. În rest, toate au fost scoase urmând ca cine dă un leu pentru ateneu, să urce acolo. Asta e legea. De 3 ani sunt acele firme acolo cu pavoazare cât două uşi de intrare, fără niciun leu la handbal", a declarat Viorel Mortu, fără a detalia la ce firme se referă. În cele din urmă, un răspuns la doleanţele liberalilor a venit din partea PSD-istului Ionel Avram. "La nivelul Comisiei de buget - finanţe am studiat în profunzime documentele care au fost la mapă. Deci Handbal Club «Dunărea» Brăila este o organizaţie nonprofit, după principiul fundaţiilor, asociaţiilor. Deci este o structură sportivă fără scop patrimonial, constituită din asocierea mai multor entităţi între care: Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Brăila, o serie întreagă de agenţi economici de la nivelul municipiului, reţin Braicar, Administraţia Pieţelor, CUP Dunărea, Magenta şi potrivit Legii 69/2000 a Sportului, este legală finanţarea structurilor fără scop patrimonial, din administraţia publică", a afirmat Avram.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 25 de voturi "pentru", 1 vot "împotrivă" din partea ţărănistului Gheorghe Chiru şi 3 abţineri ale PNL-istului Ovidiu Nechita şi consilierilor independenţi Marian Căpăţână şi Cristian Ancuţa. Nu au participat la vot vicepreşedintele CJ Brăila Emilian Dumitriu (UNPR) şi PSD-istul Viorel Alexandru.
Întrebat ulterior despre bannerele din Sala Polivalentă, Dragoş Chiriţă, directorul executiv al HC "Dunărea" a precizat: "Da, au fost date jos de pe pereţi bannerele firmelor care nu şi-au achitat contribuţia anuală stabilită de Adunarea Generală".

Echipa de handbal lăsată fără maşină

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii au dezbătut aprobarea prelungirii termenului de transmitere în folosinţă gratuită către Handbal Club "Dunărea" Brăila pentru încă 5 ani a unui autoturism, proprietate privată a judeţului. Fostul vicepreşedinte CJ Brăila, liberalul Ovidiu Nechita a solicitat însă ca termenul să fie fixat la un an şi jumătate, lăsându-se astfel la latitudinea noului consiliu dacă va prelungi termenul sau nu. Propunerea a fost însă respinsă cu 8 voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi 2 abţineri. În cele din urmă, consilierii au votat şi proiectul în varianta iniţială, însă nici acesta nu a trecut. Mai exact au existat doar 17 voturi "pentru" şi, fiind vorba de patrimoniu erau necesare două treimi din voturi, lucru care nu s-a întâmplat. "Aţi preferat să nu mai dăm maşina deloc, decât să le-o dăm un an jumătate!", au replicat liberalii dezamăgiţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro