Inima noastra are nevoie de mai mult oxigen atunci cand este foarte frig, pentru a ne putea mentine caldura corpului. Vantul indeparteaza stratul de aer incalzit din jurul corpului, crescand riscul de hipotermie. Desi frigul are efecte negative asupra intregului organism, cele mai afectate sunt vasele de sange.
Temperaturile scazute determina ingustarea vaselor de sange, lucru care ingreuneaza circulatia acestuia. Persoanele care au deja vasele ingustate din cauza placilor de aterom sau din alte motive sufera suplimentar din cauza vasoconstrictiei secundare temperaturilor scazute. Acest lucru se traduce, din punct de vedere clinic, prin aparitia durerilor in piept. De asemenea, s-a dovedit statistic ca iarna numarul persoanelor care fac infarct de miocard este mult mai mare decat in sezonul cald. Si, nu in ultimul rand, ingustarea vaselor de sange produce cresterea tensiunii arteriale.
Bolile coronariene se tem de iarna
Coronarele sunt vasele care hranesc muschiul cardiac. In cazul in care aceste vase sunt afectate de placile de grasime, de varsta sau din alte cauze, poate sa apara durerea in piept sau angina pectorala, in termeni medicali. In momentul in care o persoana care are probleme de acest gen se expune la temperaturi foarte scazute, apar constrictia coronarelor si durerea in piept. Nu putini sunt cei care iarna au accese de angina pectorala repetate, ce ii aduc frecvent la camera de garda. Ingustarea acestor vase, la care se adauga constrictia provocata de frig, poate cauza un infarct de miocard care este, fara doar si poate, o afectiune ce pune viata in pericol.
Pacientii hipertensivi trebuie sa evite schimbarile bruste de temperatura (mai ales cei care asociaza hipertensiunii si boala coronariana) si sa monitorizeze cu atentie tensiunea prin mai multe masuratori efectuate zilnic.
Atentie la viroze!
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.