Fudulaiche, înfrângerea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fudulaiche, înfrângerea

Mircea Fudulaiche, secretarul autosuspendat al Primăriei Brăila, a pierdut la Tribunal procesul în care voia să anuleze decizia de sancţionare a sa în urma monumentalei gafe din litigiul "Bulevardul Incompetenţilor". Astfel instanţa a confirmat, dacă mai era cazul, că a fost corectă decizia de primar privind sancţionarea cu diminuarea salariului. Decizia instanţei mai deschide însă o uşă, pe care funcţionarul încearcă să o blocheze: "pătarea" dosarului de cadre cu o ruşinoasă sancţionare, mai ales că niciodată de la numirea în funcţie a lui Fudulaiche activitatea acestuia nu a fost evaluată.
În cazul Angelicăi Bratu, şefa juriştilor Primăriei, şi ea sancţionată disciplinar în aceeaşi speţă, procesul intentat municipalităţii are termen astăzi la Tribunalul Brăila. Cel mai probabil, rezoluţia va fi similară cu cea din dosarul Fudulaiche: respingerea ca nefondată a acţiunii.

Soluţie aşteptată în cazul dosarului Fudulaiche, în care acesta a atacat decizia de sancţionare disciplinară cu diminuarea salariului: magistraţii Tribunalului Brăila au respins ca nefondată acţiunea promovată de funcţionarul public. De asemenea, completul a respins şi cererea de suspendare a aplicării actului administrativ de sancţionare, un alt capăt de cerere în acţiunea iniţiată de Fudulaiche. Decizia a fost publicată zilele acestea pe portalul instanţei. "Soluţia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procedurale pasive. Respinge ca nefondată acţiunea. Respinge ca nefondată cererea de suspendare a executării actului atacat". Urmează ca instanţa să-şi şi motiveze decizia, ocazie cu care vom putea afla, practic, ce considerente au fost luate în calcul de magistraţi când au tranşat litigiul.
Hotărârea instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de către reclamant, ceea ce se va şi întâmpla, cel mai probabil în termenul stabilit de la comunicarea deciziei. Etapa a doua a procesului va fi promovată la Curtea de Apel Galaţi, iar magistraţii va trebui să decidă dacă menţin sau nu hotărârea colegilor de la Tribunalul Brăila.
În ce priveşte acţiunea în instanţă promovată de Angelica Bratu (fostă Pamfil), cel de-al doilea funcţionar public implicat în scandalul "Bulevardul Incompetenţilor", pe portalul instanţelor termenul este chiar astăzi.
Acum, că prima instanţă s-a pronunţat în cazul lui Fudulaiche, este de aşteptat ca primarul Aurel Simionescu să se ţină de cuvânt şi să treacă la evaluarea activităţii secretarului autosuspendat, în şedinţă de CLM. "A rămas înţelegerea să apară propunerea de evaluare imediat în prima şedinţă, după ce vom avea o primă hotărâre de instanţă judecătorească (...) ", a declarat la finele lunii martie primarul Aurel Simionescu în legătură cu solicitarea expresă a consilierului local din partea PP-LC, Ene Tache, privind analiza activităţii secretarului autosuspendat şi demiterea acestuia. De altfel, consilierul PP-LC şi-a reluat ofensiva publică pe acest subiect, la aflarea deciziei instanţei brăilene: "Atunci când am propus acordarea calificativului «NESATISFĂCĂTOR», conform procedurii legale, am fost asigurat de domnul primar că acest lucru va fi introdus pe ordinea de zi a primei sedinţe CLM, imediat după pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti în cazul Fudulaiche. (...) Trebuie tras un semnal de alarmă şi dat exemplu, astfel încât indiferent cum te cheamă sau ce funcţie ocupi, atâta timp cât gestionezi impozitele colectate de la toţi cetăţenii acestui municipiu, trebuie să răspunzi pentru acţiunile tale. Nu înţeleg de ce tot este apărat acest om !", ne-a declarat consilierul. Dacă situaţia va continua să fie tergiversată, alesul local spune că va face un apel la demnitatea personală a lui Fudulaiche, cerându-i demisia de onoare pentru prejudicierea bugetului local. "Jaful din banul public trebuie să înceteze la Brăila şi nu numai aici, dar acolo unde avem posibilitatea este de datoria noastră să luăm măsuri", a încheiat Ene Tache.
De adăugat că nu este prima dată când consilierul PP-LC cere demiterea lui Fudulaiche: cea mai recentă acţiune a fost în aprilie, când consilierul le-a cerut pe mail colegilor săi din CLM să-i acorde un calificativ lui Mircea Fudulaiche pentru activitatea în funcţia publică aferentă anului 2013, însă, cu excepţia colegei sale de partid, Paraschiva Paraschiv, nimeni nu i-a dat vreun răspuns.

Remember

Revenind, atât Fudulaiche cât şi Bratu au acţionat în judecată Primăria Brăila, prin primarul Aurel Simionescu, cerând anularea actelor administrative prin care erau sancţionaţi disciplinar, primul la recomandarea Comisiei prefecturale de disciplină, iar Bratu la recomandarea Comisiei de disciplină a Primăriei. Primăria Brăila a pierdut bătălia în instanţă pentru corecţia de 25% cu minus dispusă de Auditul Naţional în proiectul de modernizare a Bulevardului Dorobanţilor, pe motiv că autoritatea locală a uitat pur şi simplu de termenul în dosar. Vina pentru această greşeală aparţine secretarului general al Primăriei, Mircea Fudulaiche, dar şi şefei juriştilor Primăriei, Angelica Bratu. În mod surprinzător, secretarul (autosuspendat anul trecut) a susţinut că de vină pentru ratarea termenului de recurs ar fi fost un incendiu petrecut chiar în biroul său, incident în care s-ar fi distrus mai multe documente, inclusiv adresa prin care Înalta Curte făcea comunicarea unui nou termen în proces. După ce "Obiectiv" a făcut publică această gafă impardonabilă, cazul celor doi a fost analizat de comisiile de disciplină din cadrul Prefecturii (în cazul lui Fudulaiche ca înalt funţionar public) şi Primăriei Brăila (în cazul lui Bratu), iar în final ambii s-au ales cu reducerea drepturilor salariale pe o perioadă de 3 luni: 5% în cazul Angelicăi Bratu şi 20% pentru Mircea Fudulaiche.

O "mică" greşeală de 20 milioane lei

În cazul megainvestiţiei de aproape 100 milioane de lei fără TVA privind modernizarea Bulevardului Dorobanţilor, Auditul Naţional a dispus în urma unui control aplicarea unei corecţii de 25% cu minus la contribuţia UE, ceea ce, grosso modo, însemna majorarea contribuţiei locale la cofinanţarea acestui proiect cu aproximativ 20 milioane lei. Motivul: inspectorii de la Audit au ajuns la concluzia că în ce priveşte Caietul de sarcini al licitaţiei pentru atribuirea contractului de lucrări, acesta a fost făcut cu dedicaţie. Obiecţiunile Auditului Naţional au fost ridicate în dreptul unei prevederi care a impus ofertanţilor să facă dovada deţinerii ori închirierii unor staţii de betoane şi asfalt pe o rază de câteva zeci de kilometri în jurul oraşului. Această cerinţă, a concluzionat raportul de control, ar fi îngrădit accesul la licitaţie pentru posibilii ofertanţi. În final, megacontractul a fost câştigat de asocierea formată din "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro