Intrebat in ce judet va fi, din punct de vedere administrativ-teritorial, zona metropolitana despre care vorbeste, Sandu ne-a spus: "In nici un judet, nici in Braila, nici in Galati, va fi de sine statatoare, cu conducere proprie. La Bucuresti, de exemplu, zona metropolitana ia din Ilfov, ia din Giurgiu si zona devine o entitate separata de judete. Taxele si impozitele se duc la acea entitate, si vor fi administrate de ea. Dar asta inseamna o lucrare care poate sa dureze cel putin 10 ani. De exemplu, Timisoara cu Aradul vor sa faca zona metropolitana. Intii se face o conducere, care deja incepe treaba, dar implementarea pina la capat, cu tot ce inseamna sisteme de constructii, cu infrastructura, tot, asta dureaza. In conditiile noastre, din momentul in care se da legea, parerea mea este ca in trei luni ar putea sa apara conducerea si le-ar trebui, pentru a realiza un indrumar de functionare, cel mult sase luni. Adica undeva la 31 decembrie 2008 ar trebui sa avem statutul zonei facut integral, cu toate aprobarile astfel ca, de la 1 ianuarie 2009 sa discutam pe concret".
"Braila si Galatiul vor avea capitala zona metropolitana Braila-Galati"
Intrebat fiind daca, in opinia lui, este posibil ca demersurile pentru realizarea zonei metropolitane Braila- Galati sa curga lin si rapid, in conditiile razboiului juridic pornit intre autoritatile din cele doua judete, pe tema miei de hectare, Sandu a declarat: "Ar fi o prostie imensa si o incapatinare specifica brailenilor, in conditiile in care Primaria Braila are 1.200 miliarde lei buget, iar Primaria Galati are 3.500 miliarde lei, iar amindoua ar putea sa aiba 10.000 de miliarde, cu zona metropolitana, care le-ar include pe amindoua. Entitatea aceasta si-ar putea tripla veniturile, plus ca posibilitatile de investitii cresc masiv, ar avea doua porturi la Dunare, ar avea zona libera, forta de atractie a investitiilor ar fi de 10 ori mai mare".
Sandu pare a uita ca, cel putin la acest moment, legea imparte tara in mai multe judete si nu exista nici o zona necuprinsa in vreun judet, deci zonele metropolitane nu vor putea exista ca entitati de sine statatoare, in afara judetelor. Mai mult, el ignora si faptul ca daca orasele Braila si Galati vor fi parte a zonei metropolitane, judetele Braila si Galati vor ramine fara municipii-capitala, si ca vor trebui reorganizate din temelii. Intrebat cum se va rezolva aceasta chestiune, Sandu a gasit pe loc solutia: chiar daca zona metropolitana este in afara celor doua judete, Braila si Galatiul vor avea ambele, drept capitala de judet, zona metropolitana: "Braila si Galatiul vor avea capitala zona metropolitana Braila-Galati. Aici e o problema, nu s-a gasit inca o solutie clara. Eu, la data de 1 septembrie, voi face o adresa catre Ministerul de Finante, ca sa imi spuna cum se va face treaba asta din punct de vedere fiscal. Daca o rezolvam din punct de vedere fiscal, nu mai avem probleme. Partea de conducere este cea mai simpla. Se poate face ca la Milano, sau ca la Salonic, cele doua zone, Braila si Galati, din punct de vedere administrativ au aceeasi conducere, dar din punct de vedere fiscal, partea metropolitana, pun juma-juma, dar si repartizarea este egala. Avem si a treia varianta, in care Braila ramine Braila, Galatiul ramine Galati si facem zona metropolitana intre ele, iar municipiul Braila ar avea jumatate din zona metropolitana".
Atentionat ca este aberant ca municipiul Braila sa intre pe jumatate ca parte a zonei metropolitane, iar cealalta jumatate, sa fie in afara ei, ca parte a judetului Braila, Sandu a explicat: "Ei, aici e o discutie la care acum facem simulari".
Concluzia noastra? Mai bine fara zona metropolitana! Si fara Gabriel Sandu...