GALERIE FOTO | Alături de cei rămași fără acoperiș deasupra capului. Sătenii din Movila Miresii au donat bunuri de peste 15.000 de lei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO | Alături de cei rămași fără acoperiș deasupra capului. Sătenii din Movila Miresii au donat bunuri de peste 15.000 de lei

• ajutoarele au ajuns marți, 17 septembrie, la sinistrații din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați • ierarhul Dunării de Jos s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor greu încercați de furia apelor și le-a împărțit cizme de cauciuc, apă și alimente, dar și cuvinte de îmbărbătare • ÎPS Arhiepiscop Casian coordonează cea mai amplă acțiune filantropică declanșată vreodată la Dunărea de Jos, la care participă sute de preoți și mii de credincioși din Brăila și Galați

 

Exemple de omenie și solidaritate creștină cu miile de oameni rămași fără adăpost și fără agoniseala de o viață, după ce, în noaptea de 13/14 septembrie, s-a dezlățuit urgia asupra văii Covurluiului și asupra unor localități din județul Vaslui, distrugând peste 5.000 de gospodării, mii de hectare de culturi agricole și luând mai multe vieți. Imagini apocaliptice, cu case și mașini distruse, gospodării făcute una cu pământul și ulițe blocate de mobilier distrus, nămol și resturi - aceasta este imaginea dezastrului care s-a abătut asupra județului vecin și la care am asistat și noi, brăilenii, cu înfrigurare.

Sute de voluntari, preoți și cântăreți bisericești s-au alăturat, zilele acestea, pompierilor, jandarmilor și militarilor prezenți în localitățile răvășite de puhoaiele dezlănțuite. Printre cei care au răspuns apelului la solidaritate, formulat de ierarhul Dunării de Jos, s-au numărat și sătenii din comuna Movila Miresii, coordonați de preotul paroh Bogdan Ionescu. Marți, 17 octombrie, locuitorii comunei, membri ai Parohiei „Duminica tuturor Sfinților” din localitate, s-au mobilizat exemplar și au donat importante cantități de alimente de strictă necesitate (apă, pâine, legume, conserve și ulei), produse de igienă, haine, încălțăminte și pături. Bunurile donate de săteni, în valoare de peste 15.000 de lei, au fost încărcate în două autoutilitare de către preotul paroh, ajutat de membrii comitetului parohial, tineri din grupul catehetic și reprezentanți ai autorităților locale movilene și trimise semenilor rămași fără agoniseala de o viață din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați.

 

Părintele Arhiepiscop se roagă pentru cei năpăstuiți

„Printre prietenii și frații noștri sinistrați, găsim calea directă către Tine, Doamne, Care ești viu și prezent în fiecare flămând, fără îmbrăcăminte și fără casă... Devenim și noi, astăzi, printre ei, fiii Sfintei Sofia (Sfânta Înțelepciune) și identificăm cele trei fiice ale ei: Credința, Nădejdea și Dragostea, în „carne și oase”. Orice lumină aprinsă este întâlnire cu Tine, Doamne. Orice biserică debarasată de viitura apelor este un nou „spital” și un exemplu pentru curățirea caselor. Orice persoană care ajută din iubire o altă persoană, este o nouă icoană a Ta, Mântuitorule. Iată-le, icoane ale suferinței vindecate de alte icoane ale frățietății, solidarității și unității! Este „podul” pe care vom merge mult timp înainte la „școala” vindecării de răni omenești, prin dăruiri iubitoare de cele cerești! Nu sunt sinistrați, ci sunt dascălii noștri! Să învățăm de la ei cu Tine, Doamne! Amin!”, a fost rugăciunea postată marți, de ierarhul Dunării de Jos, după întoarcerea de la locul dezastrului.

Potrivit pr. Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, din primele momente ale producerii acestei catastrofe în Câmpia Covurluiului, clericii şi credincioşii din Eparhia Dunării de Jos, coordonaţi de ierarhul locului, Înaltpreasfinţiul Părinte Arhiepiscop Casian, „au dat dovadă de altruism, empatie, generozitate şi, nu în ultimul rând, de spirit de sacrificiu pentru toţi cei care au trecut prin iadul suferinţei, provocat de năvălirea apelor în miez de noapte peste viaţa şi întreaga lor agoniseală”.

Zi de zi, preoţii şi voluntarii Bisericii oferă alimente şi multe alte ajutoare  sinistraţilor, precum şi hrană caldă celor care lucrează fără întrerupere la restabilirea normalităţii în zonele afectate - pompieri, jandarmi și militari. Marți, 17 septembrie, alte ajutoare colectate de bisericile din Brăila și Galați au ajuns în localitățile sinistrate, iar Părintele Arhiepiscop Casian s-a aflat în Costache Negri și Cudalbi, pentru a-i îmbărbăta pe oameni. Ierarhul le-a oferit sinistraților alimente, cizme de cauciuc, materiale pentru curățenie și apă îmbuteliată, precum și arhierești binecuvântări. Totodată, ierarhul a participat la slujba de înmormântare a unui bărbat decedat în timpul viiturii, din localitatea Costache Negri, și a binecuvântat cu agheazmă biserica din Cudalbi, grav afectată de inundații, după ce aceasta a fost curățată de nămol și de resturi.

„În zilele următoare, pentru ajutorarea familiilor sinistrate şi a copiilor acestora, la iniţiativa chiriarhului Dunării de Jos vor fi implementate două noi programe eparhiale. Primul va avea în vedere oferirea de hrană caldă sinistraţilor, pompierilor şi voluntarilor implicați direct în acţiunile de curăţare a gospodăriilor şi caselor inundate, printr-un pod de iubire de la familiile care nu au fost afectate de dezastrul inudaţiilor, care se vor implica în pregătirea şi distribuirea unei mese calde. Cel de-al doilea program va avea ca scop oferirea de îmbrăcăminte şi încălţăminte copiilor care provin din familiile sinistrate, contribuţia cea mai importantă în cadrul acestei fapte bune fiind din ajutorul de urgență pentru sinistrații din județul Galați, aprobat de Preaferictul Părinte Patriarh Daniel”, a precizat purtătorul de cuvânt al Eparhiei, pr. Rareș Bucur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro