Gardul Grădinii Mari, aproape gata | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gardul Grădinii Mari, aproape gata

• muncitorii lucrează în prezent la ultimii 10-15 metri, pe latura dinspre Vadul Schelei, într-o zonă dificilă, unde taluzul și rădăcinile copacilor au dislocat și înclinat plăcile de beton • în aceeași zonă, două cămine de vizitare, adânci de câțiva metri dar neacoperite, reprezintă un pericol în principal pentru copiii care frecventează zilnic locul de joacă din Grădina Mare, situat în apropiere

 

La jumătatea anului 2024, semnalam  demararea  lucrărilor de reabilitare a gardului care împrejmuiește Grădina Mare din Centrul Vechi al Brăilei. Investiție în valoare de 1,3 milioane de lei, cu termen de finalizare pe 1 mai 2025. Constructor este SC Batlu Prest SRL din Brăila, care a avut de rezolvat problema dificilă a degradării soclului gardului, din cărămidă, construit în anul 1835, odată cu Grădina Mare, în vremea renumitului  primar gospodar Constantin Hepites. Pe latura respectivă, gardul a fost consolidat la bază, îndreptat şi tencuit peste o plasă  metalică. A urmat apoi repararea porţii metalice din zona benzinăriei şi s-a trecut la gardul din plăci de beton, în lungime de circa 200 metri, de pe latura Vadul Schelei. Aici au apărut probleme şi mai grele: spargerea şi înclinarea foarte mare a gardului (la peste 30 de grade) spre stradă, din cauza unor copaci plantaţi chiar lângă el; acumularea de pământ care a blocat scurgerea apelor pluviale şi starea precară a plăcilor din beton înalte de 2-3 metri, care au necesitat şi ele întărirea cu plasă tip Buzău şi mai ales aducerea lor la starea de verticalitate,  prin consolidarea cu contraforţi.

Ajunși la ultima porțiune de gard, constructorii au acum mult de furcă cu cei 10-15 metri din proximitatea fostei fabrici de gheaţă şi a patinoarului artificial. Totuși, ei garantează că lucrarea va fi gata la termenul prevăzut în contract, 1 mai a.c.

 

O zonă periculoasă

Așa cum cotidianul nostru a mai semnalat, acolo unde se lucrează în prezent, la capătul gardului, există sub taluz, două cămine de vizitare adânci de 3 şi respectiv 4-5 metri. Nu se ştie ce rol au avut, dar sunt şi acum neastupate, constituind mereu un real pericol pentru copii tentaţi, mai ales iarna, să se dea pe derdeluşul de lângă acestea. Riscul este cu atât mai crescut cu cât există în apropiere un loc de joacă unde se adună zilnic numeroși copii. Iar necazul îi pândeşte inclusiv pe adulţii neavizaţi, pe graffitişti  sau tinerii amorezi care preferă acest loc dosnic, fără iluminat, cum este de fapt toată latura grădinii, unde s-au vandalizat lămpile şi stâlpii electrici.

Revenind pe latura dinspre  bulevard, trotuarul are gropi şi dale lipsă, iar la intrarea în grădină, lângă un superb lampadar realizat în 1893 la Atelierele C.Fernic din Galaţi, o alveolă este făcută zob de către cine ştie ce autovehicul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro