Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a afirmat că nu va da niciun leu pentru echipa de fotbal deoarece s-ar afla în ilegalitate. Acesta a subliniat în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a mini-parlamentului judeţean că legea nu îi permite să finanţeze CF Brăila, pentru că ar însemna să dea bani de la buget unei societăţi comerciale private. Cu toate acestea, contactat vineri de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", ca urmare a apelului făcut de conducerea echipei, Viorel Mortu a afirmat că va încerca să convoace în această lună o întâlnire ce va avea ca temă "Salvarea echipei CF Brăila", unde să participe posibili investitori. "Zilele viitoare vom convoca o întâlnire cu toţi oamenii de afaceri din Brăila care vor să sprijine fotbalul. La nivel declarativ se pare că vor veni foarte mulţi. Vom vedea ce se va întâmpla în urma acestei convocări urmate de dezbateri şi implicări. Dorinţa mea ar fi ca toţi cei care vor să dea un leu pentru fotbal să o facă, astfel încât să putem oferi brăilenilor spectacol sportiv de bună calitate", a declarat preşedintele interimar al CJ Brăila, fără a mai face alte comentarii pe subiect.
Simionescu: "Dacă hotărârea definitivă a CJ rămâne «Nu», atunci probabil că se va ajunge la desfiinţare"
Şi primarul Aurel Simionescu a avut un comentariu recent în legătură cu apelul lansat de conducerea echipei CF Brăila, afirmând că din punctul său de vedere consilierii judeţeni ar trebui să reanalizeze situaţia. Acesta a precizat că CLM Brăila a decis să sprijine financiar echipa în zona de copii şi juniori, însă este conştient că există o anumită reticenţă din partea consilierilor judeţeni atunci când vine vorba despre fotbal. "Până la urmă este decizia CJ în legătură cu a sprijini sau nu acest sport. Eu cred că trebuie un demers din partea domnilor consilieri care consideră că trebuie sprijinit fotbalul, să pună din nou în dezbaterea Consiliului şi dacă se hotărăşte bine, dacă nu, asta e. Eu le-am spus dumnealor să vină cu mai multe variante de lucru. Pentru că dacă ne angrenăm la o chestiune o facem împreună. Nu se poate angrena numai municipalitatea în povestea asta. În altă ordine de idei, noi am dat în lucru, e în procedură, să începem un proiect pentru reabilitarea stadionului. Indiferent unde, cum şi în ce fel, stadionul trebuie să capete o altă dimensiune. Nu s-a mai intrat pe el la modul serios de foarte mulţi ani", a declarat Simionescu. Tot la capitolul fotbal, edilul şef a ţinut să reitereze ideea că sponsorizarea unei echipe profesioniste trebuie să vină din zona privată, în timp ce administraţia poate colabora pentru a sprijini echipele de copii şi juniori. "Va trebui să mai discutăm o dată şi la Consiliul Judeţean ca să avem o hotărâre. Până la urmă, o hotărâre bună sau rea este mai bună decât lipsa unei hotărâri. Dacă hotărârea de la nivel judeţean va fi una favorabilă, să spunem, atunci eu cred că lucrurile se vor aşeza pe un palier, nu ştiu dacă foarte mulţumitor, dar se vor aşeza. Dacă hotărârea definitivă a CJ rămâne «Nu» atunci probabil că se va ajunge la desfiinţare", a conchis sursa citată.
Tensiuni la cea mai recentă şedinţă CJ pe tema fotbalului
Trebuie precizat că în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ, întrebat de consilierul judeţean PNL Marian Sârbu cum are de gând să rezolve problema echipei de fotbal a Brăilei, preşedintele interimar, Viorel Mortu, a indicat că singurul lucru pe care îl poate face este să sprijine copiii şi juniorii. Intervenţia liberalului a dat naştere, la vremea respectivă unui lung şir de discuţii, în prezenţa reprezentanţilor echipei CF Brăila, care s-au aflat în sală. "E o problemă foarte delicată. Conform Legii Sportului noi nu avem voie să finanţăm la nivel de echipă mare. Vă rog să vă aplecaţi în egală măsură asupra a ceea ce cer oamenii şi pe lege. Să le coroboraţi şi apoi să vină decizia dumneavoastră. O spuneţi uşor sentimental şi suspinaţi pe umerii nu ştiu cui. E frumos, tentant, dar când mergem pe lege, vă înfioraţi. Vă invit la acest echilibru între decizie şi observarea legii. Conform legii în vigoare, nu putem finanţa, echipa de fotbal având o structură anume. Dar mi-am permis să iau angajamentul să finanţăm echipele de copii şi tineret. E legal, cred că e firesc. Adică o parte din cheltuielile clubului ar fi suportate de noi în zona aceasta, urmând ca echipa mare să trăiască pe alt picior. De patron. E un răspuns corect, un răspuns legal. (... ) Este cât se poate de limpede: nu avem voie să finanţăm echipe care au patroni!", a replicat Viorel Mortu. La rândul său, secretarul judeţului Nicu Filote a ţinut să sublinieze că atât timp cât este vorba despre o societate comercială, legea exclude o sponsorizare din bani publici. "Eu am discutat cu o parte din domnii care reprezintă această societate şi le-am spus ce au de făcut. Sunt două variante: se transformă într-o asociaţie sportivă, care este nonprofit şi poate să beneficieze de finanţare, dar mi-au spus că nu fac asta deoarece retrogradează. O altă variantă, aşa cum a spus şi domnul vicepreşedinte, este cea legată de organizarea unor activităţi pentru copii, pe care le putem face pe fondurile pe care le avem noi cu Legea 69, a Sportului şi cu Legea 350 (n.r. privind amenajarea teritoriului şi urbanismul)", a afirmat Filote.
De partea cealaltă, reprezentanţii clubului au dorit să atragă atenţia că fără o echipă de seniori toate sumele alocate către copii şi juniori nu reprezintă altceva decât "bani aruncaţi în vânt", menţionând că foarte mulţi dintre aceştia vor pleca în cele din urmă către alte echipe din ţară.