Gradina Zoologica, o piatra de moara legata de gitul DAGL | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Gradina Zoologica, o piatra de moara legata de gitul DAGL

Din punct de vedere economic, Gradina Zoologica Braila ar putea fi o adevarata piatra de moara legata de gitul Directiei pentru Administrare si Gospodarire Locala (DAGL), considera Simona Draghincescu, directorul Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT), institutia care administreaza, in prezent, acest obiectiv. Reamintim ca, in urma cu citeva zile, Consiliul Local Muncipal a votat transformarea DAPT in serviciu de utilitate publica si transferarea Gradinii Zoologice si a Oraselului Copiilor in administrarea DAGL. "Pe linga faptul ca este ilegala, transferarea celor doua obiective este de-a dreptul ilogica si nu poate fi decit in defavoarea lor. Gradina Zoologica trebuie sustinuta puternic financiar, ca sa poata functiona, fiindca nu are cum sa se autofinanteze. Anul trecut, s-au cheltuit 550.000 lei noi pentru salariile ingrijitorilor si hrana animalelor, in conditiile in care din vinzarea biletelor de intrare s-au obtinut doar 56.000 lei. Pentru 2008 am prevazut un buget de 590.000 lei pentru acest obiectiv. Din cite stiu, in momentul de fata, DAGL are datorii de 1,5 milioane lei, deci cred ca i-ar fi destul de greu sa pompeze atitia bani in Gradina Zoologica", ne-a declarat Simona Draghincescu, directorul DAPT. Aceasta spune ca directia pe care inca o mai conduce sta mult mai bine cu banii, dupa ce a iesit din 2007 cu excedent bugetar.
Potrivit Simonei Draghincescu, din 2004, de cind a fost preluata de DAPT, Gradina Zoologica a dus-o din ce in ce mai bine. De la 15 specii, cit avea acum patru ani, Parcul Zoo Braila detine, in prezent, 42 de specii, cu 280 de animale, situindu-se pe locul 4 pe tara, dupa Zoo Bucuresti, Tirgu Mures si Brasov. In schema de personal sint 18 angajati, mult mai putin decit ar fi nevoie, insa atunci cind acestia nu mai fac fata primesc ajutoare din rindul salariatilor DAPT, 2-3 dintre acestia fiind detasati saptaminal la Zoo, pentru diverse treburi. "E munca multa sa intretii atitea animale si nu stiu daca alte directii din cadrul Primariei ar putea sa se descurce cum o facem noi", ne-a declarat directorul DAPT. Draghincescu spune ca brailenii vin in numar din ce in ce mai mare sa viziteze Parcul Zoo, insa tariful de intrare, de 50 bani pentru copii si 1 leu pentru adulti, nu poate asigura profit. Astfel, in 2007, 70.000 braileni au mers sa vada animalele exotice, cumparind bilete in valoare de 56.000 lei, suma ce reprezinta abia 10% din banii "inghititi" de Parcul Zoo. In aceeasi situatie, la un nivel mai mic, insa, se afla si Oraselul Copiilor, care nu are posibilitatea de a se autofinanta.
Un alt argument adus de Simona Draghincescu impotriva transferului catre DAGL este existenta unui proiect prin care s-ar putea accesa fonduri europene de 8 milioane de lei noi, pentru modernizarea la standarde occidentale a Gradinii Zoologice. "S-a depus mult efort pentru obtinerea acestor bani si ar fi corect sa fim lasati sa ducem proiectul pina la capat", ne-a declarat directorul DAPT.
Dan Apostol, directorul DAGL, s-a ferit, ieri, sa intre in polemica cu Simona Draghincescu. "Daca dumneaei spune ca nu putem intretine aceste obiective, asa o fi... Eu zic sa lasam, deocamdata, sa se puna in practica hotarirea CLM privind transferul si pe urma sa demonstram daca avem capacitatea de a le administra", a replicat, diplomatic, Apostol.
Draghincescu a depus, ieri, la Prefectura, o cerere de respingere a hotaririi CLM legate de desfiintarea DAPT si transferul celor doua obiective.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro