Guvernul a prelungit termenul de incheiere a contorizarii individuale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Guvernul a prelungit termenul de incheiere a contorizarii individuale

Brailenii racordati la sistemul centralizat de termoficare mai au la dispozitie inca doi ani pentru a finaliza lucrarile de contorizare individuala a consumului de energie termica. Guvernul a aprobat in sedinta de saptamina trecuta un act normativ care modifica HG nr. 933/2004 privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica, in sensul ca prelungeste, de la 31 iulie 2007, la 30 septembrie 2009, termenul maxim pina la care se realizeaza contorizarile. Cu alte cuvinte, pina la 30 septembrie 2009, toti consumatorii racordati la sistem trebuie sa se contorizeze si au la dispozitie doua variante: pastrarea sistemului de distributie pe verticala si montarea de repartitoare de costuri, ori schimbarea sistemului de distributie si adoptarea variantei pe orizontala, solutie care permite montarea de contoare de energie termica.
"Termenul a fost prelungit pentru a da posibilitatea utilizatorilor finali de energie termica furnizata in sistem centralizat sa-si planifice si sa repartizeze cheltuielile aferente pe o perioada mai lunga de timp. Individualizarea consumurilor la nivel de apartament presupune solutii diferite de masurare in functie de tipul de distributie a agentului termic, ceea ce ingreuneaza realizarea contorizarii individuale", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Pina in prezent, la nivel national, programul de instalare a echipamentelor de masurare si individualizare a consumurilor la nivel de apartament s-a realizat in proportie de 25%. La Braila insa, procentul este mult mai mic: mai putin de 10% din totalul apartamentelor ce au mai ramas racordate sistemului centralizat de termoficare sint contorizate. Date statistice prezentate de catre operatorul local de termoficare demonstreaza ca in municipiu aproximativ 1.060 de apartamente sint contorizate individual pe solutia trecerii la sistemul de distributie pe orizontala, in timp ce inca alte circa 526 au montate repartitoare de costuri.

Montarea repartitoarelor de costuri - 200 euro la un apartament cu doua camere

Repartitoarele electronice de costuri pentru energia termica rezolva, potrivit firmelor care le comercializeaza, problema distribuirii corecte a consumurilor de energie termica pentru apartamentele dintr-un imobil racordat la un sistem de incalzire centralizat care are montat pe bransamentul de alimentare cu agent termic un contor de energie termica, adica gigacalorimetru. Odata cu repartitorul trebuie montat si un robinet termostatat, cu ajutorul caruia se regleaza debitul de agent termic, evitindu-se astfel risipa de caldura in camerele nelocuite sau in zilele mai calde din timpul iernii. Trebuie mentionat faptul ca un astfel de repartitor de costuri si costurile legate de montarea acestuia se ridica, in functie de ofertele din piata, la circa 35 de euro fara TVA pentru fiecare calorifer. In functie de numarul repartitoarelor care se monteaza si al marimii caloriferelor, pretul mediu al unui sistem de repartitoare de costuri cu citire prin transmisie radio este in jur de 200 de euro cu TVA pentru un apartament de doua camere. Pentru a beneficia de avantajele repartitoarelor de costuri specialistii recomanda ca 80 la suta dintre proprietari sa fie de acord sa si le monteze, iar la nivelul asociatiilor de proprietari trebuie sa fie montate contoare generale.
Trebuie cunoscut faptul ca in cazul repartitoarelor de costuri exista o serie de reguli de utilizare: perdelele lungi care acopera caloriferele determina repartitoarele sa inregistreze un consum mai mare decit in realitate; robinetele trebuie inchise cu o jumatate de ora inainte de aerisirea camerelor, care nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute; instalatiile vechi din blocuri si locuinte duc la o masurare eronata a consumului de energie termica; rufele puse la uscat pe calorifere pot genera consumuri mai mari de caldura; apropierea de aragazuri poate influenta inregistrarea de consum; consumul depinde si de materialul din care este confectionat caloriferul, tipul acestuia, amplasarea lui, amplasarea locuintei in bloc.

Contorizarea promovata de municipalitate se ridica la circa 600 de euro/apartament

In ceea ce priveste contorizarea pe solutia promovata de municipalitate, costurile se ridica la circa 600 de euro in functie de numarul apartamentelor contorizate in acest sistem. De mentionat este ca printre avantajele utilizarii acestui sistem se numara, pe linga faptul ca se elimina toate dereglarile de citire a consumului inregistrate in cazul utilizarii repartitoarelor de costuri, proprietarul plateste exact cit consuma, se realizeaza si reabilitarea termica a instalatiilor de termoficare din bloc, fapt ce reduce cu peste 20% pierderile de caldura si nu in ultimul rind sistemul permite debransarea punctuala a apartamentelor contorizate in cazul in care proprietarii nu-si platesc facturile la energia termica. Solutia contorizarii pe aceasta formula a fost pusa la punct de catre "CET" SA Braila in urma cu aproape 2 ani si a fost preluata de catre Executiv ca si concept pentru aplicare la nivel national. Pina in prezent, circa 1.000 de apartamente din municipiu sint contorizate pe acest sistem, iar SC "CET" are deja mai multe comenzi de realizare a unor astfel de contorizari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro