"Vin zilnic hoti de fier vechi, scormonesc prin pamint dupa fier beton sau bucati metalice si ne e teama sa nu-i accidentam. Ajungem sa facem puscarie, pentru ca ne-a aparut in fata utilajului, de cine stie unde, un individ care se uita dupa fier vechi si nu vede pe unde calca. Ce este mai rau e ca de multe ori, ca sa nu riste sa fie ei prinsi, parintii ii trimit la furat pe copii, tinci de de 6-7 ani, care nu au ce cauta pe un santier in lucru. Noi trebuie sa fim atenti la lucrarile noastre, la construit, nu sa-i protejam pe cei care intra in santier, fara sa aiba nici o treaba aici! Trebuie facut ceva! Noi nu vrem sa-i amendati, dar trebuie sa-i determinam sa nu mai vina pe aici, mai ales in perioada cind se lucreaza, pentru ca este periculos, si daca li se intimpla ceva, probabil tot noi vom raspunde!", le-au spus muncitorii jandarmilor.
Oamenii legii au prins, chiar la momentul la care au ajuns acolo, doi indivizi cu o caruta plina de fier vechi, adunata de pe santier.
"Eu n-am furat nimic, eu am stat cu caruta pe margine, in drum, e dreptul meu! Altii au luat de acolo, eu numai am carat, n-am facut nimic rau, nu am intrat in incinta santierului!", s-a aparat unul dintre ei. Jandarmii au gasit in santier si o ceata de copii de 6 si 7 ani, care, intrebati ce fac acolo, au spus deschis ca au venit sa caute ceva fier vechi, ca sa-l vinda si sa-si cumpere piine.
"Jandarmii braileni au fost solicitati sa intervina in zona unui santier unde, chiar pe timpul zilei, cind se lucreaza, isi fac aparitia hoti de fier vechi, care isi pun in pericol sanatatea si chiar viata, umblind printre utilajele aflate in functiune. Ceea ce este mai grav este ca am constatat la fata locului ca, uneori, sint trimisi la furat copii, ceea ce este mult mai periculos. Parintii cred ca, astfel, scapa de orice raspundere, si inseala oamenii legii, dar ei se pare ca nu sint constienti ca pun in pericol viata minorilor", ne-a declarat srg. maj. Sorin Neftode, din cadrul Jandarmeriei Braila.
Potrivit declaratiilor muncitorilor, acestia au sesizat si Inspectia Teritoriala de Munca, insa, dupa cum ne-a informat inspector-sef adjunct Alexandru Munteanu, aceste situatii nu sint de competenta institutiei sale, ci, mai degraba, a Politiei. Munteanu ne-a mai declarat ca este responsabilitatea firmei constructoare sa se ocupe de asigurarea securitatii lucrarilor, incepind cu realizarea imprejmuirii santierului in lucru si terminind cu asigurarea pazei, pe timp de zi si de noapte, dupa necesitati. Este, de altfel, ceea ce le-au spus si jandarmii reprezentantilor firmei: sa-si asigure paza
santierului, dat fiind ca sint raspunzatori pentru siguranta lucrarilor.