Uşor de manipulat, marginalizaţi de societate şi cu vieţile distruse din cauza dependenţei, consumatorii de etnobotanice au ajuns ţinta predilectă a traficanţilor de droguri, care s-au îmbogăţit de pe urma comerţului cu stupefiante aproape legal până în anul 2011. Mai ieri oraşul era invadat de aşa-numitele "magazine de vise", sub paravanul cărora erau distribuite, pe sub mână, "iarbă" şi "prafuri".
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Brăila au reuşit să identifice, cu ajutorul medicilor de la UPU, peste 100 de tineri cărora li s-a acordat îngrijiri pentru "intoxicaţie cu substanţe cu efecte psihoactive", numai în perioada 2011 - 2012. 12 dintre pacienţi au recunoscut că au cumpărat etnobotanice de la membrii reţelei conduse de George Andrei, creierul "Afacerii Vărsătura" şi patron al unei spălătorii auto din oraş. Andrei şi alţi patru complici au fost deferiţi justiţiei şi condamnaţi, la începutul lunii martie a.c., după ce au recunoscut acuzaţiile formulate de procurori. Al şaselea suspect, Daniel - Mihai B, a fost audiat după ce s-a întors din Germania, pe 5 martie 2015, iar acum va da socoteală în faţa instanţei de judecată.
Despre mărturiile cutremurătoare ale consumatorilor de droguri şi despre "Iadul drogaţilor" citiţi în exclusivitate, în rândurile care urmează.
"M-am trezit la spital, cu perfuzii în mâini!"
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT, martorii audiaţi - tineri şi minori consumatori de stupefiante, care au ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) - au explicat cu lux de amănunţe care au fost efectele ingerării de substanţe cu efecte psihoactive: stări de anxietate, halucinaţii, probleme cardiace, pierderi temporare de memorie, agitaţie psihomotorie, insomnie, ameţeală, dependenţă psihică, stări de vomă, leşin.
Petruş M., spre exemplu, a recunoscut că a fost consumator de etnobotanice şi că, după închiderea "magazinelor de vise" din Brăila, a început să cumpere astfel de produse de la magazinul I.I. "Ochiroşii Silviu Vasile" din satul Vărsătura (de care se ocupa, în realitate, Andrei George). "În cursul anului 2011, ca urmare a consumului de substanţe psihoactive, martorul a avut un episod în care nu a mai putut respira, astfel încât a fost solicitată ambulanţa, fiind transportat la spital", precizează anchetatorii. Tânărul a mai spus că devenise dependent de etnobotanice şi că-şi dorea să consume produsele "din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai tari".
Marius B., un alt consumator, le-a spus anchetatorilor că obişnuia să ia substanţe psihoactive ocazional, "la diferite petreceri", cumpărându-le tot de la magazinul din Vărsătura. Pentru un plic de pulbere "Magic", pe care o inhala, plătea câte 25 de lei, efectul de "relaxare" durând cam 2 - 3 ore. La un moment dat, după ce a inhalat produsul "Cox", lui Marius i s-a făcut rău, fiind necesară transportarea lui la spital şi acordarea de îngrijiri medicale.
Un alt consumator de etnobotanice, Anton S., a declarat că, după închiderea magazinelor de vise, a cumpărat astfel de produse de la magazinul din Vărsătura, până prin martie 2012. Tânărul cumpăra "Maraciuca", Magic", "Bee" şi "Cox", produse care-i provocau inclusiv stări de "rău" şi "moleşeală", "făcându-te să vrei să consumi şi mai mult". În anul 2011, consumatorul de droguri şi-a pierdut cunoştinţa şi a ajuns la UPU. "M-am trezit la spital, cu perfuzii în mâini!", avea să le spună Anton oamenilor legii.
Mărturii cutremurătoare
La Spitalul de Urgenţă a ajuns şi Roxana E., o tânără care şi-a pierdut cunoştinţa după ce a tras "doar două fumuri" dintr-o ţigară cu etnobotanice, confecţionată de nişte prieteni. Roxana a recunoscut că a cumpărat de două ori etnobotanice de la magazinul din satul Vărsătura. Erau pliculeţe de 25 de lei bucata, pe care scria "Pure By Magic". "Am avut o stare generală foarte bună, eram exagerat de veselă, simţeam că am foarte multă energie, vorbeam întruna, fără să mă mai opresc, şi vroiam să mă plimb pentru a-mi consuma energia", le-a explicat tânăra procurorilor.
Mărturia lui Vlăduţ A. a fost, de departe, cea mai emoţionantă dintre toate: semnatarul acestor rânduri a văzut, cu adevărat, iadul. Tânărul a spus că, deşi consumă produse psihoactive din anul 2009, la un moment dat s-a decis să renunţe, datorită durerilor ce persistau "în zona ficatului" dar şi a dramelor trăite de alţi consumatori de droguri, la care a fost martor. "Am realizat că nu sunt bune întrucât un prieten de-la meu, din Chercea, Marius, a murit în urmă cu circa un an de la consumul excesiv de etnobotanice, iar când a fost crima de la «Black Ball», şi criminalul şi victima erau sub influenţa etnobotanicelor ", a declarat brăileanul care a cochetat cu moartea, dacă se poate spune aşa.
Martorul a cumpărat etnobotanice de la Vărsătura în perioada noiembrie 2011 - martie 2012, plătind între 15 şi 25 de lei/plic. "Atunci când cumpăra, solicita informaţii de la vânzători cu privire la calitatea produselor, iar aceştia îi spuneau care sunt mai tari şi care sunt mai slabe, precum şi modul în care pot fi consumate, respectiv prin fumare, sub forma unor ţigări. Pe pliculeţele cu «iarbă» pe care le cumpăra mai scria şi că sunt îngrăşăminte pentru flori", precizează procurorii DIICOT. Potrivit declaraţiilor tânărului consumator, după ce fuma "Bee", "se deplasa în reluare" şi îşi coordona mai greu mişcările, iar după ce consuma "MI Revolution", avea "stări de vomă, dureri puternice de cap, ameţeli şi halucinaţii", în sensul că vedea triplu, iar imaginile erau neclare de parcă privea lumea "printr-o folie de celofan". La un moment dat, după ce a fumat un astfel de drog, tânărul a ajuns la Spitalul de Urgenţă.
În total, 12 tineri, inclusiv două fete, au declarat că au ajuns la spital, şi-au pierdut cunoştinţa ori s-au simţit rău după ce au consumat "etnobotanice", produse ce conţin substanţe psihoactive încadrate din anul 2013 în categoria drogurilor de mare risc. Respectivele substanţe sunt aşa-numiţii cannabinoizi sintetici şi catinone sintetice (derivaţi din catinonă, psihoactiv din planta "Khat").
Păpuşi gonflabile, vibratoare şi droguri
Pus în faţa probelor de necontestat, şeful grupării de traficanţi de droguri ("etnobotanice") de la Vărsătura, George Andrei, a recunoscut acuzaţiile formulate de DIICOT şi a declarat că vindea etnobotanice încă din anul 2010, când "magazinele de vise" nu fuseseră interzise prin lege. Reprezentanţii acuzării precizează: "Deoarece la prima societate comercială înfiinţată au fost aplicate mai multe sancţiuni contravenţionale, Andrei George a luat decizia de a înfiinţa alte asemenea societăţi, mascate sub administrarea scriptică a unor angajaţi de-ai săi. Deşi cunoştea că aceste produse sunt interzise, a luat hotărârea de a-şi continua activitatea, înfiinţând întreprinderi individuale (I.I.) pe numele angajaţilor săi Podaru Marius Georgian şi Ochiroşii Silviu Vasile (...) În mod similar s-au petrecut faptele şi în cazul Întreprinderii Individuale cu magazinul situat în Bariera Călăraşilor".
Cât priveşte etnobotanicele comercializate în magazinul de tip sex-shop din Barieră (Calea Călăraşilor nr. 251, vizavi de Benzinăria "Lukoil"), acestea erau identice cu cele din magazinul de la Vărsătura. Puteau fi găsite, în plus, produse de tip sex-shop ("păpuşi gonflabile, vagine din cauciuc şi vibratoare"), care nu-i atrăgeau nicidecum pe brăileni. Cătălin Florea, inculpat în dosarul "Vărsătura", fost vânzător la sex-shopul din Barieră, a declarat că, "în perioada în care a fost angajat nu a reuşit să vândă produse sex-shop, însă a vândut zilnic 30 - 40 de pliculeţe cu etnobotanice". De altfel, la percheziţia efectuată de poliţiştii SCCO în noiembrie 2012, înainte de închiderea magazinului, s-au găsit în jur de 70 de pliculeţe inscripţionate "Aphrodisiac Cupidon", "Purelove" şi "Aphrodisiac Devil Head", care se comercializau cu 15 - 25 lei bucata. Respectivele produse nu aveau documente de povenienţă.
Audiat în faţa instanţei de judecată, George Andrei a recunoscut acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT, fiind condamnat apoi la 5 ani de închisoare, cu executare, pentru "trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii". În aceeaşi zi, alţi patru brăileni, Valentin Daniel Cotigă, Alexandru Sorin Chiriţă, Cătălin Florea şi Silviu Vasile Ochiroşii au primit câte 2 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru complicitate la efectuarea fără drept de operaţiuni cu etnobotanice.
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au fost nevoiţi să disjungă cercetările, în toamna anului trecut, şi să întocmească un nou dosar penal pentru al şaselea brăilean implicat în "Afacerea Vărsătura", Daniel Mihai B, de 24 de ani. Plecat la muncă în Germania, el a revenit în ţară la începutul lunii martie, fiind audiat de către procuror în ziua de 5 martie 2015. Brăileanul a colaborat cu procurorii DIICOT, precizând că locuia în zona în care Andrei avea o spălătorie auto, când i s-a propus să înfiinţeze o "I.I." în zona Bariera Călăraşilor. Magazinul a funcţionat cam o lună de zile, iar etnobotanicele distribuite ilegal erau prezentate drept "afrodisiace" sau "produse pentru curăţat". În magazinul de la Vărsătura se vindeau şi "îngrăşăminte pentru flori".
Daniel a confirmat că Andrei distribuia etnobotanice prin intermediul unei societăţi comerciale, precizând că, "după interzicerea acestor substanţe, sprijinit de Cotigă Valentin Daniel şi Năstase Bogdan, Andrei George a continuat distribuirea stradală a substanţelor cu efect psihoactiv, denumite «Charge» şi «Pure», care se consumau prin inhalare şi se vindeau cu 50 lei/plic".
Demn de remarcat este faptul că aprovizionarea magazinelor de etnobotanice conduse din umbră de George Andrei se făcea prin "Urgent Curier". Au fost livrate colete atât lui Andrei, cât şi colaboratorilor acestuia, Silviu Vasile Ochiroşii şi Marius Georgian Podaru, printre expeditori aflându-se un anume "Drăgănescu Sergiu", precum şi o firmă din Bucureşti, precizează procurorii DIICOT.
În timp ce primii cinci inculpaţi din dosarul "Vărsătura" au fost condamnaţi, al şaselea aşteaptă verdictul instanţei de judecată. Locul lor pe piaţa stupefiantelor a fost însă luat de alţii, care nu se sfiesc să vândă droguri liceenilor, la doi paşi de instituţiile de învăţământ.