Imunitatea parlamentarilor în faţa legii revoltă CSM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Imunitatea parlamentarilor în faţa legii revoltă CSM

Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut ieri, în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) pentru neavizarea de către Parlament a cererilor de începere a urmăririi penale în cazul unor foşti miniştri.
Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a spus că a pus în discuţia Plenului posbilitatea de a-l mandata pe preşedintele Consiliului să sesizeze Curtea Constituţională cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între puterea judecătorească şi cea legislativă.
"Am făcut o scrisoare deschisă la preşedintele României, pentru că are are acest atribut de a sesiza Curtea Constituţională, cu privire la conflictul juridic de natură constituţională şi în acelaşi timp am solicitat membrilor CSM să reflectăm cu toţii de a da mandat preşedintelui CSM să sesizeze Curtea Constituţională. Eu zic că e un conflict de natură constituţională. Aşteptăm să vedem dacă va fi sesizată Curtea şi dacă se va da o decizie", a adăugat Horaţius Dumbravă.
Dumbravă a afirmat că este "inadmisibil să se întrerupă brusc cursul justiţiei". "Au fost două cazuri, anul acesta, când nu s-a avizat începerea urmăririi penale şi un caz în care s-a dispus netrimiterea în judecată, pentru că nu s-a dat aviz pe începerea urmăririi penale", a precizat Dumbravă.

„Parlamentul obstrucţionează actul de justiţie"

În cadrul dezbaterilor pe această temă din Plen, fostul preşedinte al CSM, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a susţinut că Parlamentul obstucţionează actul de justiţie prin faptul că a nu dă aceste avize. Ea a reclamat faptul că ar putea fi vorba despre un "concurs între puteri", ceea ce ar reprezenta un conflict de natură constituţională.
În urma discuţiilor, membrii CSM au decis ca sesizarea formulată de Dumbravă să fie analizată într-una dintre comisiile Consiliului.
"Deocamdată se va pune în discuţia unei comisii din cadrul CSM această chestiune. Comisia va avea loc luni. Vor fi dezbateri. Vom vedea punctele de vedere ale mai multor colegi. Din câte ştiu eu, nu au mai fost cazuri de acest gen. Va fi o dezbatere juridică, sunt diverse opinii", a spus ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Radiografia corupţilor

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, marţi, într-o declaraţie de presă, situaţia tuturor parlamentarilor care au primit aviz împotriva începerii urmăririi penale sau arestării, despre care a spus că "reprezintă o radiografie transpartinică a corupţilor" din legislativ.
Şeful statului a spus că "este un număr destul de mare de parlamentari pentru care s-a cerut aprobare pentru începerea urmăririi penale şi a fost refuzată în Parlament, şi anume Varujan Vosganian, Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre, şi de astăzi, şi Daniel Chiţoiu, dar şi parlamentari pentru care s-a refuzat ridicarea imunităţii în vederea arestării, deputatul Cosma Vlad Alexandru şi deputatul Ion Stan".
"Este foarte mare diferenţa de tratament, şi aş observa, este vorba de politicieni care sunt parte a sistemului corupt din Parlament. Cei pentru care nu s-a încuviinţat începerea urmăririi penale sau arestarea, sunt toţi politicieni cu ştate vechi, care fac parte din corupţia transpartinică, ce se mişcă în Parlament, cu solidaritate egală din partea tuturor. Aici este marea problemă a Parlamentului", a afirmat Traian Băsescu.
Şeful statului a ţinut să menţioneze că s-a ajuns "la un număr de parlamentari pentru care s-a refuzat începerea urmăririi penale sau arestarea, care deja reprezintă o radiografie transpartinică a corupţilor din Parlament".

Românii trebuie să fie informaţi pe cine au votat

"Facem eforturi uriaşe să deschidem porţile Schengen, pentru toţi românii şi pentru economie, parlamentarilor din majoritatea parlamentară nu le pasă", a spus şeful statului, citând din nou partidele din care fac parte cei care ayu primit avize pozitive în Parlament: "Varujan Vosganian, PNL, Laszlo Borbely, UDMR, Victor Paul Dobre, PNL, Daniel Chiţoiu, PNL, Cosma Vlad, PSD, Ion Stan, PSD".
"Degeaba instituţiile statului îşi fac treaba, dacă deasupra lor se aşează eticheta «Lipsă de voinţă politică, în lupta împotriva corupţiei». Statul este discreditat. Asta s-a realizat şi azi cu finul Chiţoiu, care e parte dintr-un angrenaj mult mai mare gestionat de naşul Ruşanu şi cu tentacule în toate structurile fiscale şi financiare ale statului", a mai afirmat Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că este doar în situaţia de a constata, pentru că nu are cum să influenţeze deciziile Parlamentului, dar românii trebuie să fie informaţi, cine le face rău şi cine îi discreditează.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro