• pompierii brăileni s-au confruntat cu zeci de astfel de incendii, în ultimele zile • provocate de fumatul neglijent sau de aprinderea intenţionată a resturilor vegetale, unele incendii au pus în pericol clădiri şi pâlcuri de pădure, dar şi circulaţia auto pe şosele • din cauza perdelei de fum rezultate în urma unui incendiu de vegetaţie uscată, s-a produs un grav accident de circulaţie pe DN 21 Brăila - Slobozia
Brăilenii continuă să ignore avertismentele pompierilor, provocând incendii de vegetaţie uscată ce pun în pericol diverse bunuri materiale şi chiar viaţa unor persoane. După cum v-am informat, un astfel de incendiu de vegetaţie a stat la baza unui accident produs luni, 18 martie, pe drumul naţional 21 Brăila - Slobozia, mai exact pe raza localităţii Valea Cânepii. Din cauza fumului, vizibilitatea a scăzut aproape la zero, iar cinci maşini s-au cicnit, rezultând nu mai puţin de 6 victime care au ajuns la spital.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila informează că, în perioada 15 - 18 martie, subunităţile de intervenţie ale inspectoratului, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul localităţilor, au intervenit pentru stingerea a 14 incendii de vegetaţie uscată, deşeuri vegetale sau gunoi menajer în localităţile Brăila, Făurei, Viziru, Dudeşti, Cazasu, Bordei Verde, Oprişeneşti, Tichileşti, Vişani, Lanurile, Albina, Agaua în Insula Mare a Brăilei şi pe dig Brăila - Galaţi.
Împrejurările care au dus la producerea incendiilor a fost fumatul în locuri neamenajate sau folosirea focului deschis în spaţii deschise. Au ars vegetaţie uscată şi gunoi menajer pe o suprafaţă totală de circa 58 hectare.
La Vişani, a fost nevoie de supravegherea zonei de ardere şi a traficului pe DJ 203 A Galbenu – Vişani de către echipaje de echipaje ale Gărzii de intervenţie Făurei şi ale Poliţiei Rutiere, deoarece incendiul se manifesta la stuful din interiorul Bălţii Jirlău cu o degajare mare de fum.
La Agaua, în Insula Mare a Brăilei, un incendiu care se manifesta la stuful de pe un canal de desecare s-a propagat, din cauza vântului, la vegetaţia dintr-o pădure de salcie şi frasin. Prin intervenţia pompierilor s-a reuşit, totuşi, evitarea arderii copacilor din pădure şi a clădirilor unei staţii de desecare aflată în apropiere.
Pompierii reamintesc că arderea resturilor vegetale trebuie făcută numai pe timp de zi şi în condiţii meteo fără vânt, cu respectarea strictă a normelor de prevenire şi stingere a incendiilor. Dacă arderea implică suprafeţe mari, cum ar fi miriştile de exemplu, trebuie neapărat anunţate în prealabil autorităţile şi solicitate autorizaţii din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a Direcţiei Agricole.