Reamintim ca zilele trecute Guvernul a aprobat strategia energetica nationala care prevede infiintarea unei companii nationale energetice care sa detina producatori din surse hidro, termo si nucleare, precum si cele trei societati de distributie neprivatizate inca: Electrica Muntenia Nord, din care face parte si SDEE Braila, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud.
Potrivit premierului Tariceanu, formarea unei astfel de companii energetice nationale este o practica europeana, dind exemplu in acest sens compania de stat din Cehia, "CEZ", care are "o cifra de afaceri uriasa si un profit de peste un miliard de euro pentru anul trecut, reprezentind coloana vertebrala din Cehia". Tariceanu a enumerat si alte companii internationale, precum "Enel" sau "Electricite de France". Premierul a explicat ca aceasta masura este necesara intrucit in sectorul energetic au loc fuziuni si achizitii. "Vrem sa intervenim in acest proces, intrucit sistemul energetic are nevoie de investitii majore pentru utilizarea resurselor regenerabile si pentru proiectele de mediu", a punctat Tariceanu.
El a mai spus ca, intr-o prima etapa, statul va detine participatia majoritara, iar 20 de procente vor fi detinute de Fondul Proprietatea. Ulterior, un pachet minoritar va fi listat la bursa, iar banii investiti vor fi utilizati pentru proiecte de dezvoltare.