• este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie” • peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure condiții optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și al modului de depozitare și comercializare
InfoCons, organizație pentru protecția consumatorilor, vine în sprijinul gurmanzilor și a celor care țin post, oferindu-le câteva informații utile de care să țină seama pentru a se asigura că produsele cumpărate sunt proaspete și sigure pentru consum.
Astfel, pentru peștele care trebuie comercializat viu (crap, caras, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc.), trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi sau suprafața pielii discontinue.
„Acordați o atenție sporită aspectului peștelui, pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc. Nu cumpărați pește sau produse din pește dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospețime”, precizează InfoCons.
Pe de altă parte, produsele pescărești trebuie păstrate și expuse la o temperatură optimă, apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață. Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. Totodată, solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări/ reclamații.
Pentru produsele pescărești care sunt preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc.) atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificate nu trebuie expuse și comercializate. Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin. Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar.
Cât privește produsele pescărești afumate, acestea trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specifică. Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și al modului de depozitare și comercializare. Nu în ultimul rând, nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.