Preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că intrarea cluburilor din Liga I în insolvenţă are şi o parte bună, procedura putând pune grupările pe linia de plutire din punct de vedere financiar.
"Pot intra în solvenţă multe cluburi, aşa cum intră orice societate din
ţara asta. Noi sperăm să fie cât mai puţine echipe în situaţia asta, dar şi insolvenţa la un moment dat e bună pentru că îi aduce cu picioarele pe pământ pe cei care conduc şi fac bugetele. Bugetele trebuie să fie în limita posibilităţilor, nu să fie fictive, să apară jucători cu salarii foarte mari, iar apoi să nu mai poată să le plătească. Deci trebuie să luăm şi partea bună din această insolvenţă pentru că ea educă şi pune cluburile pe linia de plutire dacă se respectă regulile", a spus preşedintele LPF comentând faptul că şase din cele 18 cluburi din Liga I sunt în prezent în insolvenţă, relatează mediafax.ro.
Fără factură, nu plătim!
Gino Iorgulescu a explicat că LPF nu a virat banii din drepturile TV în contul grupării CFR Cluj înainte de intrarea acesteia în insolvenţă deoarece nu a primit factură. "Liga Profesionistă de Fotbal nu a virat banii din drepturile TV către CFR Cluj înainte de intrarea acesteia în insolvenţă pentru că noi aşteptăm facturi pentru a vira banii. Şi nu s-a facturat. În momentul în care ni se facturează, noi plătim", a precizat şeful LPF.
Oficialul a menţionat că gruparea CFR Cluj poate recupera cele 24 de puncte cu care a fost penalizată de Comisia de Disciplină a FRF în urma neachitării datoriilor către cinci foşti jucători. "Dacă cei de la comisie hotărăsc aşa, atunci CFR îşi poate recupera punctele", a menţionat Iorgulescu, prezent, marţi seară, la lansarea primului album Panini dedicat echipelor din Liga I. La eveniment a fost prezent şi fostul internaţional italian Franco Baresi.
Pretenţii pentru fotbaliştii din afara UE
Pe de altă parte, el crede că fotbaliştii din afara Uniunii Europene care vin să joace în Liga I "trebuie să aibă puţină calitate" şi consideră că propunerea de limitare a numărului de jucători extracomunitari propusă va ajuta echipa naţională a României.
"Am discutat cu Franco Baresi şi mi-a spus că aceeaşi problemă o au şi ei în campionatul italian cu jucătorii extracomunitari. Şi amândoi suntem de părere că fotbaliştii care vin din ţări extracomunitare trebuie să aibă puţină calitate. Noi ne-am limitat la trei selecţii la loturile naţionale, nu cerem prezenţa în 75 la sută din meciurile din ultimul an cum se cere în Anglia de exemplu. Încercăm să facem paşi mici, dar benefici fotbalului românesc. A fost vreun jucător convocat la naţionala Braziliei şi care a venit în România? Nu. Noi luăm brazilienii de mâna a doua, pe cei de la naţională îi iau cluburile din campionatele puternice care îi pot plăti. Noi impunem aceasă regulă pentru a avea mai mulţi români care să poată fi selectaţi la echipa noastră naţională", a spus Iorgulescu.
Adunarea Generală a LPF a adoptat, la 27 ianuarie, mai multe modificări ale regulamentului, care urmează să fie înaintate Comitetului Executiv al FRF, una dintre acestea făcând referire la interzicerea legitimării de jucători extracomunitari fără cel puţin trei selecţii la echipele naţionale.
Noul pachet de măsuri prin care LPF doreşte încurajarea formării jucătorilor la nivel naţional urmează să fie înaintat spre aprobare Comitetului Executiv al FRF, aplicarea acestuia fiind programată pentru returul sezonului 2016-2017 al Ligii I.