• în timpul anului școlar, dar și în perioada vacanțelor, polițiști și alte structuri abilitate acționează în sistem integrat în toate situațiile în care elevii sunt angrenați în număr mare în evenimente extrașcolare tip banchete, baluri, excursii sau tabere • totul pentru a preveni anumite incidente neplăcute, respectiv incidente violente, consum de droguri sau eventuale tragedii rutiere
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila este preocupat permanent de siguranța copiilor și tinerilor, atât în unitățile de învățământ, cât și în locurile de agrement și de petrecere a timpului liber.
Potrivit polițiștilor, evenimentele din ultimii ani care au rămas în conștiința colectivă prin tragedii în care au fost implicați adolescenți, au întărit capacitatea instituțiilor menite să asigure protecția, securitatea și siguranța copiilor, care doresc să se implice în multe domenii, dar sunt încă la vârsta la care cunosc atât de puține lucruri.
”Vulnerabiltatea vârstei lor, asociată cu situația complicată în care uneori se avântă tânăra generație, reprezintă un semnal de alarmă pentru oamenii legii. În astfel de situații, polițiștii, jandarmii, pompierii și inspectorii de muncă înțeleg împreună și fiecare în parte pe domeniul specific că trebuie să intervină prompt, să verifice dacă un eveniment deosebit adresat minorilor și tinerilor nu se poate transforma în drama a sute de familii care va afecta o comunitate pentru mai multe generații. Pe de altă parte, ceea ce elevii reușesc să facă pentru semenii lor, prin implicare, idei, soluții și dăruire este absolut lăudabil, atât timp cât aceste eforturi sunt îndreptate spre acțiuni de voluntariat și evenimente caritabile. Fiecare dintre noi, adulții, cunoaștem cât de complicat este să organizezi un eveniment de proporții și să fie mulțumitor pentru toți, când costurile și eforturile sunt mari, iar așteptările, percepțiile și valorile sunt diferite. Un minor sau un tânăr nu cunoaște aceste lucruri, el se avântă cu entuziasm, nutrind speranța că toți îi vor mulțumi și vor înțelege ce a făcut pentru ei”, arată reprezentanții IPJ Brăila.
Elevii se pot implica în activități de voluntariat sau acțiuni umanitare
Începând din anul școlar 2023-2024, precizează polițiștii, structurile implicate în implementarea Planului Teritorial Comun de acțiune pentru siguranța elevilor, au acționat în sistem integrat în toate situațiile în care elevii erau angrenați în număr mare în evenimente extrașcolare tip banchete, baluri, excursii sau tabere.
Având în vedere experiența acumulată în verificarea acestora, polițiștii vin cu unele recomandări. ”Dacă ești elev și vrei să faci ceva grandios pentru semenii tăi, alege să te implici în activități de voluntariat sau acțiuni umanitare, care nu presupun costuri mari și nici responsabilități sociale sau financiare care depășesc experiența ta de viață; sfatul părintelui este esențial să-l urmezi în experiențe și experimente princeps. Dacă ești părinte, asigură-te că adolescentul tău cunoaște ce presupune situația în care se va implica, îndrumă-l să apeleze la firme specializate care se ocupă de domeniul în care vrea sa se implice (de ex. organizare de evenimente) și explică-i că lucrurile mari nu se fac brusc și nu sunt simple. Dacă ești reprezentantul unei societăți comerciale, tot ce trebuie să faci este să respecți legea, statutul și consumatorii!”, se arată în comunicatul IPJ Brăila.
Pentru că siguranța copiilor, securitatea, integritatea și sănătatea fiecăruia dintre ei sunt primordiale, iar finalul anului școlar vine cu evenimente, banchete, excursii și tabere, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila va continua, împreună cu partenerii instituționali, acțiunile de verificare a condițiilor de desfășurare a activităților organizate. Activitățile se desfășoară pentru identificarea riscurilor la adresa securității și sănătății copiilor și tinerilor și prevenirea producerii lor.