Inventatorii din Tudor Vladimirescu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Inventatorii din Tudor Vladimirescu

Brăileni la origine, fraţii Horneţ, Aurel şi Iuliean, sunt acum în centrul atenţiei în domeniul "energie verde" cu cea mai recentă invenţie, o gamă de centrale termice ce folosesc sistemul inovator de ardere a biomasei granulare, adică a peleţilor. Au plecat din localitatea natală Tudor Vladimirescu şi, de-a lungul anilor, au ajuns să-şi pună semnătura pe proiecte inovatoare sau lucrări ştiinţifice cu care Armata Română şi soţii Ceauşescu se mândreau în urmă cu mai bine de 20 de ani. După cum îi place să sublinieze, numitorul comun al tuturor ideilor pe care cei doi fraţi le-au pus în practică, fie separat, fie împreună, a fost atracţia irezistibilă pentru tehnică. "Încă de tânăr am avut ca hobby tehnica şi îmi aduc aminte că pe vremea când eram copil am reparat şi m-am plimbat prin sat cu o motocicletă veche de pe vremea nemţilor, pe care o găsisem într-un garaj. Prin 1974 mi-am cumpărat primul Wartburg pe care l-am desfăcut bucăţele, le-am studiat şi apoi l-am reasamblat, evident cu o serie de îmbunătăţiri de ordin tehnic. De altfel, şi pentru zeci de Dacia 1100 cu şoc automat şi motor pe spate, precum şi alte mărci cu aceleaşi caracteristici, am adus îmbunătăţiri şi am făcut bani frumoşi la vremea respectivă. Îmi aduc aminte că fratele meu Aurel avea un Peugeot 404 căruia i s-a stricat motorul. Cum piese din Franţa la vremea respectivă nu se găseau, am cumpărat împreună un set de Moskvitch 1500, am supraînălţat chiuloasa şi am făcut manual, la şabăr, setul de cuzineţi, de bielă. Am folosit maşina împreună cu fratele meu încă 40.000 km, am vândut-o şi tot a mers fără probleme", îşi aduce aminte Iuliean Horneţ. După acest episod povesteşte că a îmbrăţişat cariera militară, absolvind Şcoala de Maiştri Militari "Gheorghe Lazăr" din Sibiu ca şef de promoţie. Ca maistru militar şi-a ales şi dus la bun sfârşit teme de lucru finalizate cu omologarea primelor sale invenţii pentru Armata Română, oferind astfel posibilitatea de utilizare a cartuşelor de manevră la mitralierele tancurilor T-34 utilizate în instrucţii, iar a doua invenţie, un contor al loviturilor gurilor de foc pentru artilerie. Imediat după '89 s-a privatizat, alegând comerţul cu automobile şi piese de schimb.

Aurel Horneţ, doctor inginer în metalurgie tratamente termice şi deformări plastice, a lucrat o perioadă şi în fosta uzină brăileană "Progresul", însă, în final, a îmbrăţişat cariera didactică, fiind membru fondator al Facultăţii de Metalurgie din cadrul Universităţii din Galaţi, unde a şi predat mai mulţi ani. "De-a lungul carierei sale, fratele meu a semnat nu mai puţin de 21 de lucrări ştiinţifice şi a susţinut 53 de lucrări de specialitate, multe dintre invenţiile sale fiind motiv de mândrie pentru soţii Ceauşescu", spune Iuliean Horneţ. Recent însă, cei doi fraţi şi-au unit forţele pentru a pune în practică un proiect comun care s-a dovedit a fi un succes la mai multe târguri naţionale dar şi europene, specializate în energie verde. Este vorba despre implementarea în fabricaţie a invenţiei "Arzător gravitaţional şi procedeu de ardere a biomasei granulare sub formă de pelete" în domeniul tehnologiei de producere a energiei termice. Sistemele de încălzire ecoHORNEŢ realizează arderea completă a peletelor, în urma arderii neexistând fum în gazele arse, depuneri de cenuşă sau creozot. De altfel, centralele termice au fost testate de către Laboratorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, fiind încadrate în urma testelor în clasa de eficienţă maximă, cu emisii minime şi deplină siguranţă în exploatare. De precizat că de proiectul celor doi s-au arătat interesaţi specialişti ai mai multor instituţii de învăţământ din Germania, în urma participării la Salonul internaţional pentru energie din cadrul Terratec Enertec 2009, de la Leipzig.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro