Iohannis noul preşedinte. Brăila a votat cu Ponta | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Iohannis noul preşedinte. Brăila a votat cu Ponta

Victor Ponta este învingătorul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale la Brăila, cu un scor de 58% în judeţ şi 54% pe municipiu. Aşa arăta azi noapte rezultatul numărătorii paralele finale a PSD. Cu toate acestea, la nivel naţional situaţia s-a prezentat diferit. La miezul nopţii, Dragnea a declarat că, după numărarea a 95 % din secţiile de vot, procentele arată astfel: 53 % pentru Iohannis şi 47 % pentru Ponta.
Asta deşi, primele exit-poll-uri ale turului 2 al alegerilor prezidenţiale 2014 arătau ieri-seară că Victor Ponta şi Klaus Iohannis se aflau la diferenţe extrem de mici unul faţă de celălalt, la ora 19.00. Mai exact, exit-poll-ul realizat de IRES îl indica pe Klaus Iohannis cu un procent de 50,9% şi pe Victor Ponta - 49,10%, SOCIOPOL: Victor Ponta - 50,9%, Klaus Iohannis - 49,1%, CURS: Klaus Iohannis - 51,50 %, Victor Ponta - 48,50%, CSCI: Victor Ponta - 50,72%, Klaus Iohannis - 49,28%, în timp ce Agenţia de rating politic preciza: Victor Ponta - 50%, Klaus Iohannis - 50%. Chiar şi aşa, în jurul orei 23:00 Victor Ponta a ţinut să îl felicite în mod public pe Iohannis pentru rezultat. "L-am felicitat pe domnul Iohannis, accept rezultatul, aşa să facă şi protestatarii", a declarat Ponta, ca urmare a rezultatelor numărătorii paralele finale a PSD. În replică, Klaus Iohannis a declarat scurt: "Am luat ţara înapoi!".
Trebuie precizat că şi la nivelul judeţului situaţia este destul de interesantă în contextul în care la turul doi Iohannis a scos un scor de peste 40% atât în municipiu, cât şi în judeţ, în timp ce la primul tur candidatul ACL a obţinut la Brăila un total de 20,09%, iar Victor Ponta - 51,54%. Contactat telefonic după anunţul făcut de Ponta, viceprimarul Alexandru Dănăilă a declarat: "Mulţumim brăilenilor care au votat. A fost o campanie dificilă, dar acum intrăm în normalitate. Suntem bucuroşi de rezultat". La rândul său, primarul Aurel Simionescu s-a arătat destul de dezamăgit de rezultat. "Eu sunt supărat pentru că, după ce am obţinut de fiecare dată nişte rezultate bune la Brăila, nu am ce să le mai spun oamenilor, preşedinţilor de organizaţii, colegilor care au muncit şi care şi-au făcut datoria. N-am ce să le mai spun dacă pierderea se întâmplă pe motivul de diaspora, pe motivul de televizor, de asta sunt supărat! (...) Poate ar trebui să ne gândim că mesajul nostru nu este cel mai bun, cel mai ascultat şi poate alţii au un mesaj mai bun", a precizat Simionescu.
Interesant de amintit la acest capitol ar fi şi că în turul 2 al alegerilor pentru preşedinţia României din 2009, datele parţiale oferite de BEC îl clasau pe Traian Băsescu pe primul loc cu 5.275.808 voturi (50,33%), în timp ce Mircea Geoană obţinuse 5.205.760 voturi (49,66%). La Brăila, din 170.430 voturi valabil exprimate, 75.937 au mers către Băsescu (44,55%) şi 94.493 către Geoană care în judeţul nostru a avut un scor de 55,44%.

PNL-iştii brăileni veseli, urmărind Antena 3

Redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au făcut ieri-seară o vizită la sediile partidelor PNL şi PSD pentru a lua reacţii "la cald" de la liderii ambelor formaţiuni, chiar în momentul prezentării rezultatelor primelor exit-poll-uri. Sediul PNL Brăila era plin de membri atât din garda veche, cât şi tineri. Deputatul Vasile Varga, senatorul Cătălin Boboc, viceprimarul Alexandru Dănăilă, consilieri locali şi judeţeni, chiar şi fostul lider Forţa Civică Brăila, Marius Terzea, aşteptau la ora 21:00 primele rezultate ale exit-pollurilor.

 

 

Interesant de precizat este că liberalii au preferat să urmărească primele rezultate pe Antena 3, menţionând în glumă că "mai rău decât aici, nu se poate!". Rezultatul de 50%-50% prezentat pe aproape toate posturile i-a făcut pe liberalii brăileni ceva mai siguri de victorie. La scurt timp, aceştia au primit şi rezultatele oficiale ale exit-poll-ului comandat pe municipiu unde Victor Ponta a obţinut un scor de 51,9% în timp ce Klaus Iohannis - 48,1%, un scor extrem de apropiat, ceea ce a întârit şi mai mult sentimentul de victorie al PNL-iştilor. "Cred că asta demonstrează ceea ce, probabil, ne doream cu toţii şi ştiam cu toţii, că România e o ţară normală. Românii sunt nişte oameni care vor o normalitate. În majoritatea lor au votat astăzi (n.r. ieri) cu Klaus Iohannis. Am încrederea că acest om va aduce în ţara asta ceea ce avem cea mai mare nevoie, anume: linişte. Avem nevoie să ne aşezăm la masa dialogului, să discutăm ca să găsim soluţii împreună, să încetăm cu dezbinarea care durează de atâta timp", a declarat Boboc. În acelaşi context, liberalul a comentat tensiunile iscate în diaspora în legătură cu imposibilitatea românilor de a-şi exercita dreptul la vot. "Situaţia din diaspora cred că a fost un semnal dat de către cei care muncesc afară, către cei din România", completat senatorul PNL.
Constatând că niciun PDL-ist nu se afla la sediul liberalilor brăileni, redactorii noştri au încercat să obţină o declaraţie şi de la deputatul Alexandru Nazare. "Eu cred că este o seară foarte importantă în care se preconizează că am obţinut o victorie istorică şi avem preşedinte. Asta contează cel mai mult, nu cine, unde era? Noi suntem organizaţi într-un anumit fel, facem numărătoarea paralelă, monitorizăm secţiile. Sunt membri PNL la noi în sediu, care participă la numărătoare, sunt alţii de la PNL care au rămas în sediul liberalilor, în orice caz, atmosfera e foarte bună. Lucrăm şi suntem atenţi la numărătoarea paralelă", a declarat Nazare.

Simionescu: "Ca de obicei, noi suntem pe primul loc şi vorbeşte domnul Iohannis"

La PSD, atmosfera era una uşor încordată la ora 21:00. În timp ce liderii de partid, în frunte cu prim-vicepreşedintele Aurel Simionescu, consilierii Sorin Boşneag, George Caranica, Florin Dumitru, deputatul Marian Dragomir şi preşedinta Organizaţiei de Femei la judeţ, Didina Stănescu erau cu ochii pironiţi în exit-poll-uri, pe 3 televizoare amplasate în camere diferite, tinerii social democraţi erau angrenaţi în munca de partid. La ora 21.00, proaspeţii "recruţi" ai PSD, în jur de 20 la număr, lucrau la centralizarea tuturor sms-urilor care reflectau prezenţa raportată pe secţii de votare.

 

 

Întrebaţi care cred că o să fie scorul final, PSD-iştii s-au arătat încrezători şi, totodată, contrariaţi de procentul obţinut de candidatul din tabăra adversă. "Rezultatul final va fi 51% Ponta şi 49% Iohannis. Prezenţa la vot a fost destul de mare, suntem mulţumiţi, asta dă o legitimitate şi cel mai important lucru este că nu au existat evenimente", a declarat Dragomir. La rândul său, Simionescu s-a arătat uşor nemulţumit de faptul că, la ora 21.00, Iohannis se declarase deja învingător. "Uite, domnul Ionahhis spune că este câştigător astăzi (n.r.- ieri). Ca de obicei, noi suntem pe primul loc şi vorbeşte domnul Iohannis. I-a ieşit un scor mult mai mult decât se aştepta el, mai ales după primul tur", a fost comentariul lui Simionescu la afişarea exit-poll-ului pe Antena 3.

58,92% dintre brăileni au ieşit la vot în al doilea tur de scrutin

Statisticile oficiale publicate la 22:30 de către Biroul Electoral Central privind prezenţa la vot în turul 2 al alegerilor prezidenţiale arată că 58,92% dintre alegătorii brăileni au mers la secţiile de votare până la ora 21:00. Potrivit informaţiilor apărute pe site-ul BEC, judeţul nostru ocupă locul 27 în topul prezenţei la urne pe ţară. Până la ora 21:00, 58,55% dintre alegătorii din oraş au mers să voteze, situând judeţul nostru pe locul 24 în topul urban. În ceea ce priveşte mediul rural, 59,67% dintre brăileni au votat, clasându-se pe poziţia 28.
La nivel naţional, până la ora 21:00, s-au prezentat la urne 62,04% dintre alegătorii înscrişi pe liste din care 61,41% în mediul urban şi 62,88% în cel rural. Până la închiderea urnelor, bucureştenii ieşiseră în procent de 65,53% la vot. De menţionat că prezenţa la urne a fost calculată pe baza datelor primite de la un număr de 18.553 secţii de votare, din totalul de 18.553 de pe teritoriul României.
Ca termen de comparaţie, reamintim că pe 2 noiembrie, în primul tur de scrutin, la ora 21:00, Brăila se situa pe locul 26 pe ţară ca prezenţă la urne, cu 50,93%. Interesant este că judeţul nostru a obţinut atunci scorul de 51,22% în mediul urban, situându-se pe locul 15 şi un procent de 50,34% în cel rural, clasându-se pe poziţia 27. La nivel naţional, ultima informare a BEC de la ora 22:30, indica o prezenţă la vot de 52,31%, din care 51,64% în mediul urban şi 53,21% în cel rural.
În plus, de amintit este şi faptul că în turul 2 al alegerilor din 2009, la ora 21:00 Brăila se clasa pe locul 31 pe ţară cu 54,72% brăileni ieşiţi la urne. Dintre aceştia 53,09% au fost în mediul urban (clasând Brăila pe locul 28) şi 58,04% în cel rural (clasând Brăila pe locul 27).

Ciocniri cu poliţia în străinătate

* cei care nu au mai putut vota au fost atacaţi cu gaze lacrimogene de către forţele de ordine din Torino şi Paris

La închiderea secţiilor de vot, românii care nu au reuşit să voteze au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene de către poliţişti la Torino şi jandarmi la Paris. Mai mulţi oameni au căzut pe stradă şi a fost nevoie de intervenţia ambulanţelor.
La München, au fost români care au stat şi 10 ore la rând ca să voteze şi nu au reuşit. În Paris s-a stat 11 ore la rând. Şi la Londra au fost chemate forţele de ordine pentru a dispersa sutele de oameni care se aflau la coadă. Peste ocean, în Statele Unite şi în Canada, procesul de votare continua la închiderea ediţiei, fiind cu 7 până la 10 ore (Coasta de Vest) în urma României. Mii de români se aflau şi acolo la cozile formate la puţinele secţii de votare.
În marile oraşe europene unde au funcţionat secţii s-a scandat împotriva sistemului defectuos de vot şi împotriva celor care s-au făcut vinovaţi de menţinerea îngrădirilor care i-a împiedicat pe cei peste 3 milioane de români plecaţi din ţară să-şi exercite dreptul constituţional.
România încheie aşadar această rundă a alegerilor în atenţia întregii lumi. Revoluţia din 1989 se repetă la 25 de ani distanţă nu numai pe străzile oraşelor din ţară, ci şi în străinătate, acolo unde românii se luptă din nou pentru drepturile lor.

"Ole ole ole, Victor Ponta nu mai e!"

Aseară, mii de oameni au invadat străzile în mai multe oraşe din ţară. La Bucureşti, peste 10.000 de oameni se adunaseră în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, după ce fuseseră ţinuţi la distanţă de sediul PSD de către jandarmi. Nu au fost incidente, dar mai multe banere cu Victor Ponta au fost date jos de pe stâlpi şi călcate în picioare. Mitingul spontan a fost iscat de votarea extrem de defectuoasă şi de indiferenţa manifestată de autorităţi faţă de semnalele numeroase venite atât din diaspora, cât şi din ţară. Manifestanţii au scandat "Jos Ponta", "Ponta, nu uita, tineretul nu te vrea", "Solidaritate", "Uniţi, salvăm toată România" şi "Ole ole ole, Victor Ponta nu mai e".


Miting de bucurie al susţinătorilor lui Iohannis

* sute de brăileni s-au strâns pe platoul din faţa Palatului Administrativ, unde au scandat lozinci pro-Iohannis şi anti-Ponta * euforici, manifestanţii au cerut inclusiv demisia lui Bunea Stancu din funcţia de preşedinte al CJ Brăila

Câteva sute de brăileni au ieşit pe platoul din faţa Palatului Administrativ pentru a-şi manifesta bucuria faţă de victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis. În jurul orei 23.00, grupul de manifestanţi a început să fluture steaguri tricolore şi să strige lozinci pro-Iohannis şi anti-Ponta. "Hoţilor!", au strigat manifestanţii, la  adresa guvernanţilor care nu i-au lăsat să voteze pe toţi românii din diaspora.

 

 

Totodată, s-au auzit şi câteva scandări prin care se cerea demisia lui Ponta din funcţia de prim-ministru, dar şi a lui Gheorghe Bunea Stancu din funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Brăila.
Printre steagurile tricolore, manifestanţii purtau şi câteva steaguri cu însemnele Partidului Mişcarea Populară. De altfel, în grupul care îşi manifesta bucuria pentru alegerea lui Iohannis se afla şi Viorel Botea, preşedintele filialei brăilene a acestui partid. De asemenea, au mai fost prezenţi la manifestaţie şi lideri ai ACL Brăila, precum Alexandru Nazare şi Vasile Varga.
Cel care a făcut declaraţii pentru presă a fost Alexandru Nazare, care a spus că rezultatul votului din turul II al alegerilor prezidenţiale reprezintă începutul schimbării, atât în Brăila cât şi în toată România. (Florentin COMAN)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro