Istorie demolată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Ghinion: nu se afla în zona protejată! Clădire veche făcută una cu pământul

Istorie demolată

• construit în urmă cu mai bine de un secol, cu un balcon impozant și cu o arhitectură specifică Brăilei de început de secol XX, imobilul de pe Strada Unirii nr. 105 era situat în apropriere de vestita Cale Regală și se pare că a aparținut unor comercianți • din păcate, imobilul nu a putut fi salvat de la demolare pentru că nu se află în zona de protecție a Centrului Istoric • „Imobilul, teren și construcții, NU se află în arealul de protecție determinat ca Ansamblul Monument Istoric „Centrul Istoric al Municipiului Brăila” aflat în Lista Monumentelor Istorice”, precizează arhitectul șef al Municipiului, Corina Anghelescu • altfel spus, casa a avut ghinionul de a fi construită pe partea cu numere impare a Străzii Unirii (dinspre bulvardul Independenței)

 

Încet, dar sigur, somptoasele case vechi ale Brăilei de altădată, bijuterii arhitectonice fără egal în toată Europa, se transformă în ruine, iar mai apoi sunt făcute una cu pământul.

Dacă imobilele din zona Centrului Istoric al Municipiului Brăila mai au o șansă, pentru că proprietarii lor pot fi amendați sau obligați să plătească impozite uriașe, de 500 %, pe clădirile pe care le lasă să moară (amintim aici numai cazul fostului Hotel Bristol/Pescăruș, fostei Case Lykiardopoulos, fostului CEC de pe Calea Regală, care s-a aflat în litigiu vreme de 20 de ani) sunt altele care sfârșesc, invariabil, sub lamele buldozerelor pentru că nimeni nu poate și poate că nici nu vrea să le salveze.

O astfel de clădire este cea de pe Strada Unirii nr. 105, situată lângă magazinul Winmarkt, făcută una cu pământul la solicitarea proprietarului, brăileanca Geta Paraschiv (al cărui nume se afla trecut pe pancarta lipită de casa demolată). Proprietatea este una destul de mare și se întinde, de fapt, pe două străzi (B-dul Independenței nr. 132, Strada Unirii nr. 105). Construită din cărămidă veche „țigănească”, așa cum este cunoscută printre meseriași, cu pereți groși și ferestre luminate, casa din care nu a mai rămas acum nimic avea subsol, parter și etaj, două intrări ce dădeau în Unirii și cinci ferestre mari la etaj, cu ancadramente, cea din mijloc deschizându-se într-un imens balcon din fier forjat, împodobit cu motive florale, de unde, pe vremuri, proprietarul putea admira orașul până hăt, către Ceasul din Centru. Judecând după aspect, casa a fost ridicată în a doua parte a sec. XIX și a aparținut unei familii de comercianți care, la parter își amenajaseră prăvăliile, iar la etaj casa de locuit.

În ultimele săptămâni, buldozerele tocmite de noul proprietar nu mai prididesc să facă una cu pământul clădirea care, înainte de demolare, arăta oricum jalnic. Din casa comercianților brăileni de odinioară n-a mai rămas decât o grămadă de moloz, care între timp a fost îndepărtată, însă proprietarului nu i se poate reproșa mare lucru, pentru că a demolat-o în baza unei autorizații emisă de municipalitate. Cum imobilul nu se află în zona protejată, Instituția Arhitectului Șef a Municipiului Brăila a fost nevoită să-i elibereze autorizația de desființare, întreaga proprietate urmând a fi „eliberată de construcții” până la finele acestui an.

 

Vor fi demolate nu una, ci două construcții

Astfel, potrivit arhitectului șef al Municipiului Brăila, Corina Anghelescu, la solicitarea proprietarului, a fost emisă, încă de acum doi ani, „Autorizația de Desființare Nr. 94 din 27/12/2021, cu valabilitate până în 26/12/2023, Certificat de Urbanism nr. 815, din 26/04/2021, în scopul: DESFIINȚARE CONSTRUCȚII C13 (P) Și C14 (SpÂPÂE) pentru imobilul, teren și construcții, situat în municipiul BRĂILA, B-dul Independenței nr. 132, Str. Unirii nr. 105, imobil format din teren în indiviziune în suprafață de 724,00 mp din acte și 722,00 mp măsurată și construcțiile în indiviziune C13 și C14”. Cu alte cuvinte, vor fi demolate două clădiri: una cu subsol, parter și etaj (despre care facem vorbire aici) și una fără etaj, C13.

Potrivit sursei citate, amplasamentul este situat, conform Documentaţiei de urbanism Plan Urbanistic General al Municipiului Brăila nr. 3900/2/99, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Brăila nr. 2/2001, prelungit prin HCLM nr. 16/2011, HCLM nr. 361/2012, HCLM nr.430/2015 și HCLM nr.607/2018 , în UTR nr. 19.

„Imobilul, teren și construcții, NU se află în arealul de protecție determinat ca Ansamblul Monument Istoric „Centrul Istoric al Municipiului Brăila”, aflat în Lista Monumentelor Istorice 2015, cu modificările și completările ulterioare, la poz. 44, cod BR-II-s-B-02062. Imobilul, teren și construcții, NU se află sub incidența Planului Urbanistic Zonal „Centrul Istoric al Municipiului Brăila”, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Brăila nr. 273/14.07.2010. Conform Planului Urbanistic Zonal „Centrul Istoric al Municipiului Braila”, zona de referință SIR nr. 4c are următoarea delimitare: subzona cuprinde loturile de pe partea cu numere impare ale Bulevardului Al. I. Cuza și cu numere pare ale străzii Unirii”, a precizat, într-un comunicat, Corina Anghelescu.

Cu alte cuvinte, casa făcută una cu pământul a avut ghinionul de a fi construită pe partea cu numere impare a Străzii Unirii, cea dinspre B-dul Independenței, fost Carol.

Reamintim că, după decembrie 1989, mare parte dintre imobilele vechi, aflate în zona Centrului Istoric al Municipiului Brăila, au fost retrocedate urmașilor foștilor proprietari, unii dintre aceștia vânzându-le mai departe așa numiților samsari imobiliari. Alte sute de imobile se află, încă, în proprietatea statului. Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila administra, anul trecut, peste 1.300 de apartamente situate în 423 imobile din fondul vechi (case naționalizate) situată în zona veche a orașului, majoritatea ocupate de chiriași. Cu sprijinul municipalității, SUPAFLC a reușit să reabiliteze, în fiecare an, mai multe imobile situate în Centrul Istoric și să le repare, cât de cât, pe celelalte, pentru a nu se prăbuși la primul seism mai puternic. Ar fi, însă, nevoie de fonduri uriașe pentru reabilitarea întregului Centru Istoric al Brăilei. Cât despre imobilele amplasate în afara zonei protejate ca Ansamblu Monument Istoric, Dumnezeu cu mila. Sunt la mila proprietarilor. Vor avea, probabil, aceeași soartă ca imobilul de pe Strada Unirii 105.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro