* slujba de sfințire a Agheasmei Mici, de vineri, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi * peste 25.000 de sticle cu aghiasmă au fost împărțite la Biserica „Buna Vestire”, unde se află izvorul vindecător, vechi de un secol și jumătate * alte 25.000 de sticle au fost împărțite în celelalte biserici brăilene, în cămine de bătrâni și unități spitalicești * printre credincișii prezenți ieri la Bisercia Greacă s-a aflat, pentru puțin timp, și premierul Marcel Ciolacu, sosit la Brăila în contextul lansării campaniei electorale
Sărbătoare binecuvântată de Dumnezeu la Biserica „Buna Vestire” (Greacă) din inima Brăilei.
Vineri, 10 mai, pe o vreme superbă, în marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii, mii de pelerini din Brăila și din toate ținuturile României s-au rugat Domnului și au luat aghiasmă sfințită de IPS Arhiepiscop Casian, ierarhul Dunării de Jos. Spre deosebire de anii trecuți, când ploile și norii se abăteau asupra urbei, vineri, în Săptămâna Luminată, sfântul lăcaș vechi de un secol și jumătate a fost scăldat de razele binefăcătoare ale soarelui. Tineri și vârstnici, bărbați și femei, cu toții s-au așezat frumos la coadă, încă de la primele ore ale dimineții, ca să ia apă sfințită de la Izvorul Tămăduirii. Peste 50.000 de sticle cu aghiasmă au fost împărțite la Biserica Greacă, în celelalte biserici brăilene, în cămine de bătrâni și unități spitalicești, în mare sărbătoare a Izvorului Tămăduirii. În jurul orei 12.00, printre credincioși s-a aflat și premierul Marcel Ciolacu, însoțit de europarlamentarul Mihai Tudose, președintele CJ, Francisk Chiriac, primarul Marian Dragomir și alți lideri ai PSD. Ciolacu a venit la Brăila, în contextul lansării oficiale a campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare.
De dimineață, întâmpinat așa cum se cuvine de protoiereul Brăilei, pr. Ștefan Constandache, ÎPS Casian, ierarhul Dunării de Jos, a oficiat mai întâi slujba de sfințire a Aghiasmei Mici, coborând treptele de piatră ce duc la izvorul vechi de 150 de ani, de sub altarul Bisericii „Buna Vestire”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. ÎPS Casian a săvârșit, mai apoi, Sfânta Liturghie Arhierească, s-a rugat pentru binele și pentru sănătatea credincioșilor din eparhie și le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea sărbătorii. În tot acest timp, mii de pelerini s-au perindat pe la izvorul Bisericii Grecești și au luat aghiasmă, primind, totodată, și mirul binefăcător, de la părintele Doru Sima, neobositul paroh al bisericii-monument ridicat de Comunitatea Greacă de la Brăila, pe vremea domnitorului Cuza.
„Vin în fiecare an la Biserica Greacă, la Izvorul Tămăduirii, pentru a lua aghiasmă. Vin aici de când mă știu. Am luat aghiasmă și m-am rugat pentru sănătatea mea și a familiei mele. Cred cu tărie în puterea vindecătoare a rugăciunii și a aghiasmei de la Biserica Greacă. Vin aici și lunea, când se oficiază Acatistul Sfântului Fanurie. Am ținut tot Postul Paștelui, m-am spovedit și m-am împărtășit. Frecvetez mai ales slujbele de la Catedrala Nașterea Domnului, dar vin și aici, la Greacă”, ne-a mărturisit brăileanca Nicoleta Sandu, de 51 de ani, prezentă, vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
„Eu vin la Izvorul Tămăduirii de la vârsta de 10 ani, ne-a spus Bița Marinescu, de 81 de ani, o doamnă îmbrăcată în haine cernite, venită din comuna Cazasu. Mă trimitea mama cu o sticlă, pe jos, tocmai din Cazasu, că pe vremea aceea nu erau autobuze, până aici, în Centrul Brăilei, unde avea mușterii. Le aducea brânză. Veneam pe jos din Cazasu, apoi coboram până jos, la fântâna de sub altarul Bisericii Grecești și scoteam apă sfințită, pe care o duceam acasă. Făceam asta în fiecare an. Vin aici de 70 de ani, nu am obosit niciodată și cred în puterea vindecătoare a aghiasmei și în Dumnezeu. Acum am venit să mă rog și pentru sufletul soțului meu, care a murit anul trecut, de cancer”.
Pentru sufletul soțului ei, dar și pentru binele celor patru copii ai săi, se ruga, vineri, și brăileanca Tița Dragomir, de 79 de ani, rămasă văduvă în urmă cu doi ani, care ținea agheasma în mâini ca pe o comoară fără de preț. Bătrâna ne-a mărturisit că bea câte un pic din apa sfințită în fiecare dimineață, își unge ochii și își face semnul crucii, apoi își vede de gospodărie.
Ca ea fac miile de pelerini care inundaseră, vineri, în Săptămâna Luminată, curtea Bisericii Grecești, cu credință în inimi și cu speranță în suflete.