La doi paşi de o catastrofă reală, pompierii brăileni au simulat intervenţia la inundaţii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La doi paşi de o catastrofă reală, pompierii brăileni au simulat intervenţia la inundaţii

• ISU “Dunărea” Brăila a pus în practică, ieri, la Baldovineşti şi Vădeni, un exerciţiu care a avut ca principală temă combaterea efectelor unor inundaţii catastrofale • la doar câţiva kilometri, în judeţul Galaţi, populaţia şi autorităţile chiar se confruntă cu o astfel de problemă reală, nu doar teoretică, după ploile abundente de săptămâna trecută • ISU Brăila ne-a transmis că exerciţiul de ieri fusese programat încă de anul trecut şi că a fost o pură întâmplare că a coincis cu ceea ce se întâmplă la Galaţi • de altfel, ISU Brăila a trimis personal şi tehnică de intervenţie pentru a-i ajuta pe colegii din cadrul ISU Galaţi

 

În timp ce la doar câţiva kilometri de Brăila, în judeţul Galaţi, sute de familii încă sunt nevoite să suporte urmările inundaţiilor de amploare de săptămâna trecută, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila a pus în practică, ieri, un amplu exerciţiu care a avut ca principală temă combaterea efectelor unor precipitaţii catastrofale. Biroul de presă al ISU Brăila ne-a precizat că tematica aplicaţiei nu a avut nimic de-a face cu situaţia reală din judeţul Galaţi. “Este un exerciţiu programat încă de anul trecut. A fost ales respectivul scenariu pentru că, în această perioadă a anului, cam aici se încadrează situaţiile de urgenţă cu care ne putem confrunta”, ne-a declarat lt. col. Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU “Dunărea”. Ceea ce s-a întâmplat la Galaţi dovedeşte cu prisosinţă că astfel de nenorociri pot lovi foarte puternic în acest anotimp. De altfel, pompierii brăileni le-au sărit în ajutor colegilor de la Galaţi încă de la începutul crizei. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost trimisă în satele afectate o instalaţie de potabilizare a apei din dotarea ISU Brăila. Totodată, începând de luni, 17 octombrie, un echipaj format din 12 pompieri brăileni se deplasează în fiecare zi în localitatea gălăţeană Slobozia Conachi, cu cinci motopompe, pentru a ajuta la evacuarea apei care încă mai bălteşte în gospodăriile oamenilor.

Revenind la exerciţiul de ieri, pompierii brăileni au avut de făcut faţă mai multor situaţii tactice. În primul rând, s-a simulat o inundaţie provocată de o ploaie abundentă ce a adus până la 90 litri pe metrul pătrat, într-un interval scurt – situaţie care în judeţul Galaţi chiar s-a întâmplat săptămâna trecută. Locul de desfăşurare a aplicaţiei a fost un câmp de lângă localitatea Baldovineşti, mai exact în zona unui canal de irigaţii al ANIF Brăila, unde pompierii militari, ajutaţi de pompierii voluntari din sat dar şi de militari ai Garnizoanei Brăila, au pus în funcţiune câteva motopompe dar şi un utilaj care să-i ajute la realizarea ad-hoc a unor diguri din nisip.

A doua situaţie tactică prinsă în scenariu a fost apariţia, pe fondul vijeliei şi a descărcărilor electrice, a unui incendiu care afecta şcoala dintr-o localitate apropiată, mai exact cea din comuna Vădeni. Pompierii s-au grăbit cu autospecialele de stingere pentru a lichida focul şi a-i evacua în siguranţă pe elevii panicaţi.

O a treia situaţie, provocată tot de condiţiile atmosferice vitrege, a implicat prăbuşirea unui stâlp de electricitate peste un autovehicul în care se aflau două persoane. Pentru rezolvarea acestui scenariu a fost nevoie de intervenţia echipajului de descarcerare din cadrul ISU, care a dezmembrat autoturismul vechi folosit demonstrativ în cadrul exerciţiului, pentru a-i scoate dintre fiare pe cei încarceraţi.

Cele trei situaţii tactice au fost rezolvate de către structurile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţului Brăila, astfel: Grupul de suport tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Dunărea» al judeţului Brăila, reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vădeni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Garnizoana Brăila, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila, ANIF Brăila, Electrica SA Brăila”, precizează Biroul de Presă al ISU “Dunărea”, menţionând că exerciţiul a avut drept scop verificarea capacităţii de răspuns a structurilor care trebuie să intervină în situaţiile de urgenţă, dar şi pregătirea pshiologică a personalului de intervenţie şi a populaţiei, pentru cunoaşterea modului de acţiune, respectiv comportare, în timpul operaţiunilor de salvare. Nu în ultimul rând, s-a urmărit perfecţionarea standardelor şi procedurilor operaţionale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro