Ion Ciutacu, un bătrânel cumsecade din comuna brăileană Tudor Vladimirescu, împlineşte zilele acestea venerabila vârstă de 95 de ani, iar marţi dimineaţă a primit o vizită surpriză în modesta sa locuinţă. Locotenent colonelul Valentin Cioranu, locţiitorul comandantului Batalionului 582 Cercetare Brăila, şi maiorul Aurel Voicu, ofiţerul de relaţii publice al batalionului respectiv, însoţiţi de viceprimarul comunei, Dumitrel Mihaiu, i-au trecut pragul lui Ion Ciutacu, aducându-i în dar un tort, cărţi, reviste cu tematică militară şi o diplomă. Asta deoarece Ion Ciutacu este unul dintre puţinii veterani de război cu care se mai poate sta la poveşti, din judeţul Brăila.
"Militarii Batalionului 528 Cercetare Brăila se alătură iniţiativei Ministerului Apărării Naţionale de a cinsti veteranii, acei oameni care au cunoscut cu vârf şi îndesat ororile războiului şi care, în demnitate şi tăcere, îşi trăiesc ultima parte a vieţii, cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi de comunitate. Întâlnirea de suflet a fost un prilej binevenit pentru ca domnul maior în retragere Ion Ciutacu să depene amintiri încă de pe vremea când, la 19 ani, a fost înrolat în armată «călăraş la artilerie cu schimbul, cu calul meu, cu hainele mele», după cum a relatat vârstnicul veteran, care mai târziu a profesat ca «brigadier la zootehnie, cu 800 vaci de muls»", ne-a informat maiorul Aurel Voicu.
Marcat de experienţele trăite în război, veteranul din Tudor Vladimirescu a scris, după propriile puteri, o broşură cu amintiri, intitulată "A trăi pentru a-ţi povesti". Cartea este ţinută acum la loc de cinste, "în odaie", principala cameră a modestei sale locuinţe.
Ion Ciutacu a primit o promisiune din partea reprezentanţilor Batalionului 528 Cercetare: aceştia l-au anunţat că, pe viitor, va fi invitat să viziteze cazarma batalionului care, întâmplător, este chiar locul unde activa regimentul de artilerie în care bătrânul veteran a fost concentrat ca proaspăt recrut.