La Tribunal cu parintii! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La Tribunal cu parintii!

Parintii care nu vor sa tina cont de parerea copiilor in ceea ce priveste alegerea profilului liceului sau a formei de educatie risca sa ajunga in instanta, potrivit Legii 272, art. 47.
Legea prevede ca un copil care a implinit virsta de 14 ani "poate cere incuviintarea instantei judecatoresti de a-si schimba felul invataturii si al pregatirii profesionale" atunci cind nu este in acord cu ce vor parintii pentru el. Acelasi act prevede si ca parintii "au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor", insa ii amendeaza pe cei care isi impun in mod abuziv deciziile privind educatia.
"Parintele trebuie sa tina cont de parerea si optiunea copilului, trebuie sa il asculte. In cazul in care izbuncneste un asemenea conflict, eu sint de parere ca, inainte de a merge la tribunal ar trebui sa fie consultat psihologul scolar, dirigintele, profesorii. Totul tine de relatia de comunicare dintre parinte si copil. Sint anumite meserii care au contraindicatii, iar acolo ar trebui sa se tina cont de sfatul medicului. Dincolo de lege este normal ca un elev sa aiba dreptul sa-si exprime optiunea referitoare la forma de educatie pe care si-o doreste. De la 14 ani un copil se poate orienta, are discernamint, el trebuie doar ajutat si sprijinit de parinti sa ia hotarirea corecta. Inchei prin a spune ca nu are rost sa perpetueze un conflict, sa se ajunga la usile tribunalului, mai intii, parintele sa mearga cu copilul sau la un specialist", ne-a spus Valerica Danaila, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala.
Acest drept poate fi exercitat de cei care au implinit virsta de 14 ani in baza Codului Civil, care prevede ca de la aceasta virsta un copil are dreptul de a lua singur anumite decizii in ceea ce-l priveste.
Astfel, daca un elev nu este de acord cu forma de invatamint sau cu profilul educational alese de parinti si nu ajunge la un compromis in acest sens, acesta poate merge la judecator.

Este o actiune extrema

Conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului este de parere ca asemenea conflicte trebuie rezolvate pe calea medierii, a consilierii si nu in instanta, si recomanda familiilor sa apeleze la specialistii din cadrul institutiei. "Forma aceasta de a contrapune optiunea copilului peste cea a parintelui printr-o actiune in instanta este o actiune extrema din partea copilului. Nu este cea mai buna cale. Situatia trebuie rezolvata pe calea consilierii, a medierii, solutia aleasa fiind in favoarea copilului care la virsta inscrierii la liceu, de pilda, este capabil sa-si evalueze capacitatea intelectuala si sa se raporteze la unitatea de invatamint unde doreste sa-si definitiveze studiile. Evident ca acolo unde dorintele parintilor nu se suprapun cu cele ale elevilor, apare situatia de conflict. Copiii care se confrunta cu asemenea situatii sau parintii care considera ca nu reusesc sa ajunga la o intelegere cu copiii se pot adresa reprezentantilor institutiei noastre pentru consiliere. Actionarea in judecata este totusi prea mult", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. (Daniela TUPEA)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro