• porțiunea de trotuar dintre strada Plevnei și bulevardul Independenței, pavat cu dale de bazalt, a intrat în reparații • dalele sunt scoase doar temporar, pentru a se da cotele de scurgere a apei pluviale, apoi vor fi puse la loc • pe vremuri, toate trotuarele din oraș erau pavate cu lave de bazalt, dar în prezent acestea se mai găsesc doar în câteva zone, iar autoritățile locale dau asigurări că nu vor mai renunța la ele
Reabilitarea trotuarelor străzii G-ral. Eremia Grigorescu (fosta Gării) a ajuns în zona tronsonului dintre strada Plevnei și bulevardul Independenței, unde pe paviment nu este asfalt ci dale de bazalt. Acele dale care pe vremuri acopereau trotuarele din aproape tot orașul, însă acum mai pot fi găsite doar în câteva locuri. Cele de pe strada G-ral. Eremia Grigorescu sunt scoase zilele acestea și stivuite la intersecția cu Plevnei. Am întrebat reprezentanții Primăriei dacă acestea vor mai fi repuse pe poziție sau vor fi scoase definitiv din uz, pentru ca și pe acea porțiune de trotuar să fie pus tot asfalt, ca pe restul străzii. Ni s-a răspuns că nu se pune problema ca dalele bazaltice să fie mutate de acolo. ”Sunt scoase temporar doar pentru a se alinia bordura și a se da cotele de scurgere a apelor pluviale, după care vor fi puse la loc, aliniate la cotă și așezate mai bine decât erau până acum. Aceste dale de bazalt, sau lave cum sunt denumite în limbaj tehnic, fac parte din istoria Brăilei, iar cele pe care le mai avem, în special în Centrul Vechi al orașului, nu vor fi înlocuite cu alt tip de paviment”, ne-a precizat un responsabil cu lucrarea de pe strada G-ral. Eremia Grigorescu. După cum v-am mai informat, lucrările de reparații derulate în prezent pe această stradă sunt executate de firma ”Concivia”, în cadrul unui contract multianual de întreținere străzi încheiat cu Primăria Brăila.
Legenda spune că bucățile de bazalt au fost aduse în cantități impresionante la Brăila de navele care soseau din Italia, în secolul XIX, pentru a face comerț. Bazaltul era folosit ca lest pentru echilibrarea corăbiilor, iar în port era descărcat pentru a face loc grânelor sau altor mărfuri. În timp, autoritățile brăilene au prelucrat acele bucăți de bazalt și le-au folosit pentru pavarea străzilor și trotuarelor din oraș, într-o vreme când mixturile asfaltice încă nu erau folosite pe scară largă.