Legătura nebănuită dintre hormoni şi piele | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Legătura nebănuită dintre hormoni şi piele

S-ar putea să nu realizezi, totuşi, numeroasele moduri în care hormonii pot afecta pielea. Şi unele dintre aceste modificări la nivelul pielii pot conduce la alte probleme de sănătate, inclusiv rezistenţa la insulină.

Perioada adolescenţei

Perioada de pubertate la fete apare în jurul vârstei de 12-13 ani, deşi momentul exact este influenţat de factorii genetici şi de mediu. În timpul pubertăţii, organismul feminin începe să producă hormonii sexuali în cantităţi din ce în ce mai mari pe măsură ce înaintează în vârstă. Atât hormonii estrogeni cât şi cei androgeni pot afecta pielea în mod dramatic. Hormonul feminin estrogen provine în principal de la ovare şi în ceea ce priveşte pielea, estrogenul scade dimensiunea porilor, creând o suprafaţă netedă. De asemenea, contribuie la producerea de colagen şi elastină. Astfel, pielea îşi menţine umiditatea şi elasticitatea. Pe de altă parte, testosteronul măreşte porii şi stimulează producerea de sebum. Dacă în organism există mai mult testosteron decât estrogen, atunci tenul este mult mai predispus la acnee.

Între 20 şi 30 de ani

La 20 şi 30 de ani, femeile au, de obicei, un ciclu menstrual regulat. Dieta, sportul şi anumite boli influenţează regularitatea ciclului, precum şi nivelul de hormoni. Dacă menstruaţia vine cu regularitate, tenul capătă o anumită strălucire ca urmare a estrogenului (aceeaşi strălucire pe care o au şi femeile însărcinate). După ovulaţie, atât nivelul de estrogen cât şi cel de testosteron scade. Odată cu scăderea nivelului de estrogen scade şi producerea de colagen, pielea nu mai este la fel de elastică şi pare mai matură.

Între 30 şi 40 de ani

Nivelul estrogenului este mai ridicat în jurul vârstei de 25 de ani, scade apoi înspre 30 de ani şi din ce în ce mai mult înspre 40. Pe măsură ce scade producerea de estrogen, pielea începe să se usuce. Se pare că acest lucru are un impact asupra îmbătrânirii pielii mult mai rapid decât razele solare. Începând cu 45 de ani, cele mai multe femei sunt în perimenopauză, tranziţia dintre ovulaţia regulată şi menopauză. Această nouă etapă aduce cu sine apariţia acneei adulte şi creşterea părului facial.

La 50 de ani

La 50 de ani, femeile se află la menopauză iar ovulaţia s-a oprit. Ovarele mai produc încă estrogen şi testosteron, însă nivelul este mult mai scăzut. În urma unui studiu, s-a descoperit că producerea de colagen scade cu 2,1% în fiecare an în următorii 15 ani care urmează menopauzei, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 30% între 50 şi 65 de ani. În jurul acestei vârste, pielea se usucă şi se ridează.

Cauze ale dezechilibrului hormonal

Dieta unei femei poate afecta hormonii, exacerbând problemele pielii. Dietele bogate în carbohidraţi şi în alimente procesate conduc organismul la producerea de prea multă insulină, un alt hormon care reglează nivelul zahărului din sânge. Nivelul de insulină creşte după consumul de alimente care conţin zahăr. Astfel apare rezistenţa la insulină, insulina fiind un precursor al diabetului. Rezistenţa la insulină este şi un factor-cheie în sindromul ovarelor polichistice, sindrom în cadrul căruia se produce un nivel ridicat de hormoni androgeni. Producerea de testosteron are ca efect apariţia părului în exces pe faţă şi piept, ten gras, acnee etc. (www.tonica.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro