Criza economica si brambureala guvernantilor continua sa-si arate coltii afectand, indirect, pana si sistemul judiciar romanesc. Inca de la sfarsitul anului trecut, timbrele judiciare aflate in vanzare la oficiile postale au inceput sa dispara, pentru ca din luna ianuarie, sa fie aproape imposibil de gasit. Cu o valoare pornind de la 15 bani (cele mai cautate) si mergand pana la 5 lei, timbrele judiciare sunt indispensabile in orice fel de actiune sau cerere civila sau comerciala depusa la instanta, ele insotind, cel mai adesea, taxa de timbru. La un moment dat, se gaseau timbre judiciare numai la oficiul postal de pe Strada Victoriei. "Instantele brailene se confrunta cu aceasta problema, in sensul ca judecatorii sunt nevoiti sa acorde termene sau sa amane pronuntarile pentru ca lipsesc timbrele judiciare. In acelasi timp, precizam ca lipsa timbrului de pe document nu anuleaza actiunea/ cererea depusa. Instantele subordonate Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) nu sunt implicate in emiterea timbrului judiciar. Noi spunem doar de cate timbre avem nevoie", ne-a precizat purtatorul de cuvant al Tribunalului Braila, judecator Lenuta Mocanu. Magistratul ne-a confirmat faptul ca lipsa timbrelor judiciare de la oficiile postale duce la intarzieri si cauzeaza probleme in sistemul judiciar. Nu e de mirare ca in fiecare zi justitiabilii fac coada, in zadar, la chioscul Postei amenajat la subsolul Palatului de Justitie, chiosc pe care exista un afis cu mentiunea "Nu avem timbre judiciare".
Un avocat din cadrul Baroului Braila, contactat ieri, ne-a precizat ca a fost nevoit sa amane un recurs declarat intr-un dosar, desi platise taxa de timbru 500 de lei, pentru ca nu a avut timbru judiciar de 5 lei. Sursa citata ne-a spus ca exista nenumarate cereri care "zac de la inceputul anului", pentru ca nu se gasesc timbre judiciare.
De vina e lipsa Bugetului
Problemele iscate de lipsa timbrelor judiciare din oficiile postale din tara a determinat Compania Nationala Posta Romana SA sa vina cu precizari. Ieri, prin intermediul unui comunicat, conducerea Postei informa opinia publica: "Posta Romana comercializeaza timbre judiciare in baza contractului incheiat cu Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC). Stabilirea numarului si a valorii nominale a timbrelor distribuite prin reteaua postala intra exclusiv in atributiile emitentului, in acest caz MJLC. Posta a facut numeroase demersuri pe langa ministerul de resort, solicitand demararea procedurilor pentru aprovizionarea cu timbre judiciare. Partenerul de contract (MJLC, n. r.) a comunicat Postei Romane ca odata cu aprobarea bugetului de stat, vor fi onorate solicitarile de timbre judiciare". In concluzie, pana cand nu i se vor repartiza banii din mult criticatul buget de criza pe 2009, Ministerul Justitiei nu poate comanda si plati timbrele judiciare, pentru a fi tiparite si distribuite de Posta.
Precizam ca timbrul judiciar este folosit in procesele civile si comerciale si insoteste taxa de timbru. Sunt exceptate litigiile de munca, pensiile de intretinere, contestatiile facute in baza Legii 10 (revendicari), actiunile penale. Timbrul judiciar mai este necesar in eliberarea de copii legalizate de pe hotarari judecatoresti, investiri cu formula executorie, apostilarea documentelor. Fara timbru, procesele se amana, la fel si legalizarea actelor judecatoresti si de aici probleme si disfunctionalitati in sistemul judiciar, nicidecum imputabile judecatorului, avocatului sau justitiabilului de rand.