Locurile ideale pentru a trăi la bătrâneţe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Locurile ideale pentru a trăi la bătrâneţe

Pentru cei care doresc să se retragă la pensie într-o altă ţară, Ecuadorul este locul ideal, iar în Europa continentală, Spania rămâne de departe cea mai bună opţiune, conform clasamentului pentru anul 2015 realizat de revista americană International Living, potrivit agerpres.ro. Aceasta analizează, de peste 30 de ani, cele mai bune ţări pentru a locui după pensionare, luând în considerare clima, condiţiile de îngrijire a sănătăţii, costul vieţii, nivelul de siguranţă şi de libertate.

Ecuador

Expaţii sunt atraşi în Ecuador de costul scăzut al vieţii, de clima perfectă, de peisajele diverse şi de beneficiile generoase de care au parte pensionarii. În topul amintit, Ecuadorul a obţinut scorul maxim (100) la categoriile cumpărare/închiriere locuinţă şi în ceea ce priveşte clima şi scoruri mari la toate celelalte categorii luate în considerare de autorii clasamentului. Pensionarii de peste 65 de ani primesc discounturi la zborurile din această ţară către alte destinaţii şi reduceri de 50% la teatre şi evenimente sportive. Transportul public este atât de eficient încât mulţi expaţi susţin că nu mai este nevoie să îşi cumpere o maşină, iar piaţa imobiliară oferă cel mai bun raport calitate preţ din lume. De asemenea, o vizită la doctor costă în jur de 10 dolari, un fel principal de mâncare circa 2,50 dolari, iar o călătorie cu autobuzul 25 de cenţi.

Panama

Panama ocupă locul al doilea în clasamentul din acest an al paradisurilor pensionarilor. Ţara a obţinut întotdeauna scorul maxim la categoria "beneficii şi reduceri pentru pensionari", fiind practic statul cel mai generos cu această categorie socială, indiferent dacă este vorba de pensionari locali sau expaţi. Panama oferă cel mai bun pachet economic pentru pensionari - "viza Pensionado", disponibil oricărui pensionar cu un venit de peste 1.000 de dolari, care include o reducere de 20% la servicii medicale, de 50% la spectacole, de 25% la mese la restaurant, de 25% la călătoriile aeriene şi de 25% la facturile la electricitate şi telefon.

Mexic

Mexicul este considerat în acest an cea de-a treia cea mai bună destinaţie din lume pentru cei care vor să să retragă aici la pensie. Datorită apropierii sale de SUA, confortul de acasă nu este niciodată departe în Mexic, cel puţin pentru expaţii americani. "Paradisuri" preferate de expaţi, cum ar fi cele din Puerto Vallarta şi San Miguel de Allende, facilitează integrarea celor care au ales să locuiască aici la pensie, iar proprietăţi excelente pot fi achiziţionate cu preţuri mult mai mici decât pot fi găsite în alte state.

Malaezia

În fiecare an, tot mai mulţi expaţi descoperă oportunităţile uimitoare oferite de Malaezia, iar faptul că ţara are una dintre economiile cele mai robuste din Asia este reflectat în standardul ridicat de viaţă de care au parte atât localnicii cât şi expaţii. În locaţiile frecventate de expaţi cum ar fi Kuala Lumpur şi Penang, proprietăţile pot fi închiriate la preţ redus, iar cu un buget limitat se poate duce o viaţă de lux. De asemenea, Malaezia reprezintă un bun punct de plecare pentru cei care vor să exploreze numeroasele comori culturale, istorice şi naturale ale Asiei de Sud-Est, iar în ultimii ani, graţie proliferării zborurilor low-cost asiatice, expaţii pot ajunge cu uşurinţă în locaţii ca Thailanda, Indonezia, India, sau Japonia.

Costa Rica

Pe locul al cincilea în clasamentul din acest an se află Costa Rica, apreciată pentru climă, atmosfera sa prietenoasă, costul scăzut al traiului, serviciile de sănătate excelente, democraţia sa stabilă şi numeroasele forme de divertisment.

Malta

Mica insulă Malta se bucură de soare pe tot parcursul anului, are o bucătărie mediteraneeană gustoasă şi unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, aşa cum indică Organizaţia Mondială a Sănătăţii care plasează în mod constant ţara în topul primelor cinci state cu cele mai performante sisteme medicale. Insula are, de asemenea, una dintre cele mai mici rate ale criminalităţii, iar localnicii vorbesc o engleză perfectă şi sunt foarte ospitalieri. Toate aceste caracteristici fac ca Malta să ocupe locul al şaselea în topul din acest an al celor mai bune ţări pentru pensionari.

Spania

Pentru cei care doresc soare şi o viaţă la preţuri în accesibile în Europa continentală, Spania rămâne de departe cea mai bună opţiune, ceea ce se reflectă în faptul că o regăsim printre naţiunile europene cel mai bine plasate în top, imediat după Malta. Deşi nu la fel de ieftine ca majoritatea proprietăţilor de vânzare din America de Sud, proprietăţile din Spania au de multe ori un standard ridicat şi o valoare cu mult mai mare decât cele din multe alte state europene. De asemenea, costul vieţii în Spania este mai mic decât în multe state din Europa.

Columbia

Pentru pensionarii din America de Nord care se îndreaptă spre sud, Columbia a devenit în ultimul timp o alegere extrem de populară. Ţara ocupă locul al doilea după Ecuador în topul statelor sud-americane incluse în topul din acest an şi atrage prin costul scăzut al vieţii, ce face ca un cuplu să trăiască confortabil cu puţin peste 1.200 dolari pe lună.

Portugalia

Clima blândă a Portugaliei, costul scăzut al traiului şi infrastructura sa capitalistă fac din această ţară o opţiune europeană din ce în ce mai atractivă pentru pensionari. Engleză în general bine înţeleasă, mai ales în oraşele mari, şi ospitalitatea caldă a portughezilor îi fac pe expaţi să se simtă ca acasă, indiferent dacă preferă mediile urbane sofisticate, cum ar fi Lisabona, sau una dintre numeroasele localităţi de pe coastă.

Thailanda

Pe măsură ce fascinaţia expaţilor pentru Asia a continuat să crească, Thailanda a devenit o destinaţie populară pentru retragerea la pensie.
Ţara combină cea mai bună bucătărie asiatică cu o cultură cu suficiente influenţe americane pentru a vă ajuta să vă simţiţi ca acasă, scrie revista americană. Comunităţi de expatriaţi prospere există deja în oraşele mari, cum ar fi Bangkok şi Chiang Mai, dar şi în mai multe staţiuni, precum Phuket şi Hua Hin.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro