Managerul Spitalului Judetean pune sub semnul intrebarii noul Centru de hemodializa | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Managerul Spitalului Judetean pune sub semnul intrebarii noul Centru de hemodializa

Managerul general al Spitalului Judetean de Urgenta Braila, dr. Stefan Mihailescu, este extrem de nemultumit de aparitia unitatii de hemodializa construita in imediata vecinatate a spitalului. In ciuda faptului ca autoritatile judetene au prezentat-o ca pe o investitie importanta, ultramoderna, performanta, care va imbunatati calitatea serviciilor medicale pe sectorul dializei, Mihailescu este de parere ca se poate face mai mult rau, decit bine, in conditiile in care firma respectiva, "Specimed", spune el, nu este autorizata la nivel national pentru astfel de servicii. Altfel spus, in opinia managerului Spitalului Judetean, chiar daca unitatea beneficiaza de aparatura moderna, nu are personalul specializat si nici atestatul absolut obligatoriu, pentru a lucra in domeniul dializei, in care orice manevra gresita pune viata pacientului in pericol: "Unitatea aceea “performanta” din curte nu are autorizatie de functionare, nu are contract cu Casa Judeteana de Asigurari, ca altfel, cum sa faci dializa si de unde sa iei cei 110-120 de euro/sedinta? Fac pe banii mei, ca nu e contract cu CJAS?! Mai departe, daca e performanta, poate ne spune cineva unde a facut aceasta firma dializa. Ca sa fii performant, trebuie sa fi facut o dializa in viata ta. Cei de acolo nu au facut asa ceva, si eu vorbesc in cunostinta de cauza. Dializa, in Romania, functioneaza in sistemul public si, de asemenea, sint patru firme autorizate de Ministerul Sanatatii, care lucreaza de 15-16 ani si au voie sa faca dializa in tara. Firma care a facut aceasta unitate de la Braila nu doar ca nu este autorizata, nimeni in Romania nu a auzit de ea! Firmele acestea patru, despre care aminteam, sint de talie mondiala. Cea care a venit la Braila nu face dializa, ea produce elemente de dializa, fabrica niste componente, niste consumabile".
Managerul Mihailescu nu intelege cum va face fata centrul posibilelor complicatii aparute la unii dintre bolnavi, daca nu exista sectie de reanimare si nici cardiologie: "Ca sa incurajezi bolnavii sa mearga acolo, e iar nebunie. Acesti bolnavi, in proportie de 80%, daca nu sint conectati la echipamentul respectiv, au o viata de saptamini putine, iar daca faci o sedinta de dializa eronata, din lipsa de experienta sau din alt mortiv, poti sa le pui in pericol viata, nu numai sanatatea. Dintre acesti 120 de bolnavi de la noi sint unii cu probleme extraordinare, la care nu exista sedinta sa nu ajunga la reanimare. Este exclus sa iei la dializa un bolnav cu probleme si tu sa nu ai reanimare, cardiologie etc. Cum adica tu, ca unitate separata, incasezi banii, si eu, Spitalul Judetean, rezolv complicatiile bolnavilor tai? Ei, deocamdata, nu au medici, au angajat una sau doua asistente, dar medic nu au. In Braila nu sint decit doi medici specializati, eu si doctorita Voicu".

"Am respectat toate prevederile legale in domeniu, cind ne-am apucat de aceasta investitie"

Am discutat si cu managerul de proiect al centrului de hemodializa de la Braila, Kostas Nasikas. Acesta ne-a declarat ca nu este problema managerului Spitalului Judetean cu ce personal va lucra centrul, insa l-a asigurat pe dr. Mihailescu, de faptul ca vor fi atit medici, cit si asistente de specialitate, adusi din alte colturi ale tarii. "Nu cred ca este cazul sa stie domnul Mihailescu de unde o sa avem noi medicii, medici de aceasta specialitate nu sint numai in Braila. S-au facut contacte cu medici din alte judete. Avem un teanc de CV-uri, insa nu am facut deocamdata angajari, pentru ca inca nu am inceput activitatea, si nu are rost sa-i luam, ca sa stea degeaba. Din pacate, insa, nu stim cind vom incepe activitatea, asteptam ca o echipa de la Ministerul Sanatatii sa vina aici, sa vada ce am realizat si sa obtinem autorizatia finala de functionare. Atunci cind am inceput sa construim acest centru s-a luat legatura in primul rind cu Ministerul Sanatatii, s-a lucrat in colaborare cu Consiliul Judetean, si unitatea noastra s-a ridicat pe un teren in apropierea Spitalului Judetean, tocmai in vederea unei colaborari cu acesta. Din pacate, nu-l vad pe domnul director Mihailescu sa colaboreze cu noi. L-am invitat sa vina sa ne viziteze, sa vada ce conditii avem aici, dar, din pacate, nu a venit". Referitor la lipsa de experienta in domeniul dializei, Kostas Nasikas a precizat: "Domnul Mihailescu ar trebui sa se documenteze, inainte de a vorbi despre asa ceva. Este al cincilea centru de dializa pe care-l realizez, mai avem astfel de unitati in Grecia, din care doua numai in Atena. Firma noastra are o experienta in domeniul dializei de peste 20 de ani. Pe de alta parte, ca sa raspund unei alte observatii a dinsului, normele romanesti existente la acest moment nu impun existenta unei sectii de reanimare sau de cardiologie, intr-un centru de dializa. Avem medic specialist nefrolog, care poate interveni in caz de nevoie, avem camera de prim-ajutor, avem aparatura moderna si am respectat toate prevederile legale in domeniu, cind ne-am apucat de aceasta investitie. Si de aceea a durat si mai mult ridicarea centrului. Eu am mai discutat si cu pacienti de la Spitalul Judetean, care fac acolo dializa si, din cite am aflat, daca au nevoie de un medic, acesta trebuie sa faca ocolul spitalului, ca sa vina la ei, pentru ca este o usa inchisa. Cu un medic de la reanimare care ajunge dupa 15-20 de minute, degeaba mai ai reanimare. Mai precizez ca bolnavii pot beneficia de toate aceste conditii fara sa dea un ban, pentru ca noi vom lucra in baza unui contract cu CJAS, si oamenii nu vor fi nevoiti sa dea nici spaga medicilor sau asistentelor, pentru ca personalului medical i se va interzice prin contract sa accepte bani de la pacienti".
Nasikas ne-a oferit si un tur al centrului de hemodializa, in urma caruia am putut constata ca acesta ofera conditii dintre cele mai moderne, toata dotarea cu mobilier spitalicesc, dar si aparatura fiind noua. Am putut vedea, astfel, ca saloanele ofera conditii mai mult decit civilizate de cazare, semanind mai degraba a conditii hoteliere decit spitalicesti, toate avind televizor si aer conditionat, si fiecare pat - propria aparatura pentru dializa. In plus, la intrarea in centru a fost amenajat un barulet unde apartinatorii isi pot astepta rudele, care intra la sedinta de dializa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro