Manifestatiile violente din Serbia, mai grave decit cele din perioada lui Slobodan Milosevici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Manifestatiile violente din Serbia, mai grave decit cele din perioada lui Slobodan Milosevici

Imaginile care infatiseaza tinerii sirbi marsaluind pe strazi si icendiind ambasade sau magazine, transmise de televiziuni, amintesc de mitingurile nationaliste ale fostului presedinte Slobodan Milosevici, insa manifestatia de joi a fost mult mai grava, relateaza Newsweek, in editia electronica.
Motivul pentru care imaginile in prim-plan si detaliile lipsesc este ca demonstrantii din Belgrad nu atacau numai jurnalistii straini aflati la fata locului, ci pe toti, inclusiv pe cei ultranationalisti sirbi, ceea ce face ca lucrurile sa fie chiar mai gave decit in timpul revoltelor care au dus la indepartarea de la putere a lui Milosevici. Potrivit publicatiei citate, a vorbi in alta limba decit sirba in mijlocul multimii era deosebit de riscant.
Daca ar fi avut posibilitatea sa vada mai de aproape, telespectatorii ar fi observat ca cei mai violenti dintre protestatari erau baieti de 9-10 ani, care in 1999, cind raidurile NATO au pus capat violentelor sirbe in Kosovo, abia se nascusera. Acestia vorbeau la telefoanele mobile cu parintii lor, asigurindu-i ca nu se afla printre demonstranti. Erau si manifestanti mai in virsta, dar marea majoritate erau adolescenti, suporteri ai cluburilor sirbe de fotbal care alimenteaza radicalismul.
In aceasta cruciada a copiilor, au fost ranite cel putin 96 de persoane, printre care 32 de politisti si patru jurnalisti straini, iar surse din cadrul unui spital spun ca multi dintre protestatarii raniti erau sub influenta alcoolului. Ambasada SUA a anuntat ca in cladirea consulatului s-a descoperit un cadavru, ars atit de grav incit nu putea fi identificat.
Recentele alegeri prezidentiale din Serbia l-au mentinut la putere pe prooccidentalul moderat Boris Tadici, al carui scop este aderarea la UE. Acesta a gasit insa oportun sa faca o vizita in Romania, fiind constient de mitingul pe care il pregatea premierul ultranationalist Voislav Kostunita.
Acesta a decretat un fel de zi de sarbatoare nationala, dispunind inchiderea scolilor, teatrelor si punind autobuze si trenuri speciale la dipozitia protestatarilor care au venit din toata tara. Numarul manifestantilor a fost estimat intre 100.000 si 200.000, departe de cel estimat de organizatori, de aproximativ un milion.

Politia din Kosovo ia masuri suplimentare de securitate la frontiera cu Serbia

Politia din Kosovo a sporit vineri securitatea la punctele de trecere a frontierei cu Serbia, pentru a impiedica venirea cetatenilor sirbi pe teritoriul kosovar in scopul organizarii de actiuni contra independentei, relateaza AFP.
"Incepind de vineri la ora 06.00 (07.00 ora Romaniei), toti cetatenii sirbi care vin in Kosovo sint suspectati ca intentioneaza sa participe la manifestatiile de protest, astfel ca vor intra selectiv in Kosovo", se arata intr-un comunicat al politiei locale.
"Aceste masuri au fost luate pentru pastrarea ordinii publice si a pacii in Kosovo, dupa evenimentele de la Belgrad", continua comunicatul.
Cu toate acestea, numerosi sirbi, care se deplasau cu propriile autoturisme, au primit permisiunea sa intre in Kosovo pe la punctul de trecere Jarinje (nord), alaturindu-se protestelor organizate de marti la Kosovska Mitrovita. Protestatarii au aruncat petarde si torte spre principalul pod care uneste cele doua comunitati.
Imediat au intervenit autoritatile locale, iar protestul a continuat in calm.
Un corespondent AFP a observat ca pe la punctul de trecere Jarinje, incendiat marti, au patruns in Kosovo autocare cu studenti sirbi. Studentii se vor alatura colegilor din Kosovska Mitrovita, unde traieste o importanta comunitate de etnici sirbi. Studentii, insotiti de rectorul Universitatii din Belgrad, au primit permisiunea sa treaca in Kosovo dupa o ora de negocieri, dar dupa citeva zeci de minute convoiul a fost intors la punctul de trecere a frontierei.

Ambasada SUA din Belgrad a evacuat personalul diplomatic neesential

Ambasada Statelor Unite la Belgrad a decis, dupa consultari cu Departamentul de Stat, sa evacueze personalul diplomatic neesential din capitala sirba, dupa incidentele de joi, a anuntat vineri ambasada, citata de AFP.
"Personalul neesential a primit ordinul de a parasi temporar Belgradul", a declarat pentru AFP un purtator de cuvint al ambasadei, Rian Harris.
"Nu sintem convinsi ca autoritatile sirbe pot asigura securitatea angajatilor nostri", a declarat ea, precizind ca aceasta masura va fi in vigoare "pentru o perioada initiala de sapte pina la zece zile".
"Ambasadorul (Cameron Munter) si alti membri ai misiunii nu vor pleca", a adaugat ea.

UE a cerut Serbiei sa asigure protectia ambasadelor straine

Oficiali ai Uniunii Europene au cerut vineri Serbiei sa faca tot posibilul pentru a proteja ambasadele straine, atacate in cursul protestelor fata de independenta Kosovo, si a sugerat ca o continuare a violentelor ar putea afecta eforturile privind imbunatatirea relatiilor dintre Belgrad si blocul comunitar, relateaza Reuters.
"Ambasadele trebuie protejate si aceasta este obligatia tarii", a declarat Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, in urma atacului impotriva ambasadei SUA din Belgrad, de joi.
"Lucrurile trebuie sa se linisteasca inainte sa putem recupera climatul care ar permite ca orice contact sa progreseze spre ASA (Acordul de Stabilizare si Asociere)", a adaugat el la sosirea in Slovenia pentru o reuniune europeana, referindu-se la un acord preliminar privind relatiile cu UE.
Pactul a fost initiat anul trecut, insa UE a precizat ca nu il va semna pina ce Belgradul nu coopereaza deplin cu Tribunalul ONU pentru crime de razboi din fosta Iugoslavie. UE era pregatita sa semneze un acord comercial interimar, insa premierul nationalist al Serbiei, Voislav Kostunita, a blocat initiativa luna aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro