Mare atentie la valorificarea productiei de griu! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mare atentie la valorificarea productiei de griu!

Conducerea Asociatiei Producatorilor Agricoli (APA) Braila avertizeaza fermierii care au inceput recoltarile la griu sa nu-si vinda productia la preturi de nimic. APA ii sfatuieste astfel sa se orienteze spre depozitarea griului pentru ca in decurs de citeva luni sa-l poata valorifica la preturi avantajoase. "Principalele probleme la acest moment care genereaza un pret nefavorabil fermierilor este faptul ca agricultura nu este organizata, agricultorii nu dispun de suficiente spatii proprii de depozitare si, nu in ultimul rind, producatorii nu sint uniti. De aceea sfatul nostru este sa-si depoziteze in conditii optime cantitatile de griu pentru a fi valorificate ulterior la un pret real", a explicat conducerea APA Braila. De altfel, recomandarea Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) este un pret de 6.500 lei vechi/kg pentru productia de griu din acest an. De asemenea, asociatia profesionala amintita avertizeaza fermierii si asupra introducerii unor indici noi care influenteaza clasa de calitate a griului, pe care ii aplica procesatorii: intepatura de plosnita care poate trage mult in jos pretul oferit. "Exista riscul sa mearga cu masina incarcata cu griu la un procesator care initial i-a oferit un pret bun, iar cind ii face analizele si aplica noul indice sa ajunga la un pret cu mult sub costul de productie. De aceea ar trebui sa ceara proba dubla pentru griul furnizat, pentru o reverificare la un laborator neutru", a subliniat Costica Macelaru, presedintele APA Braila. In plus, el a mai punctat si faptul ca asociatia pe care o conduce sta la dispozitia producatorilor agricoli cu informatii legate de potentiali cumparatori si spatii de depozitare.
Referitor la spatiile de depozitare, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a subliniat ca, la acest moment, sint autorizate aproximativ 85 de astfel de spatii apartinind unor persoane juridice din judet si mai sint in curs de autorizare inca alte 20 de depozite. Cele 85 de autorizatii emise insumeaza o capacitate totala de depozitare de circa 700.000 tone, cele mai multe unitati de depozitare autorizate apartinind unor societati mari specializate, printre care "Comcereal", "Cerealcom" si "Romsiloz". Unitatile de depozitare cu cele mai mari capacitati sint Silozul Braila Triaj al societatii "Cerealcom" - 69.500 tone si Siloz Traian al societatii "Bungee" Romania - 65.000 tone.
In ceea ce priveste stadiul secerisului, operativa la zi a DADR Braila indica faptul ca pentru culturile de orz si orzoaica de toamna lucrarile de recoltare s-au finalizat si sint in stadiu avansat pentru rapita. Pentru griu, din suprafata totala cultivata - 77.516 ha - s-a realizat recoltarea doar pe circa 38%, mai precis pe 30.214 ha, productia medie raportata fiind sub estimarile initiale: 3.381 kg/ha fata de 3.598 kg/ha conform planului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro